Aylardır erken seçim tartışmaları sürüp giderken 14 Mayıs’ta seçimin yenilenmesi kararı alındı.
Sayın Cumhurbaşkanımız, Anayasa'nın 116'ncı maddesinin verdiği yetkiyle 18 Haziran'da yapılması gereken cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin 14 Mayıs'ta yenilenmesi kararını imzaladı.
Muhalefetin “Şu zaman olmazsa olmaz” söylemleri de bu karardan sonra bitti.
İnsanlarımız, Türkiye Büyük Meclis Meclisi’ne hangi adayın Cumhurbaşkanı olacağına, kimlerin milletin vekili olarak gireceğine odaklandı. Türkiye 60 gün sonra mevcut Cumhurbaşkanı ve hükümetle mi devam, yoksa yeni Cumhurbaşkanı ve yeni vekillerle mi yönetilecek tartışmaları…
Zor ve çetin bir seçim olacağı kesin. Cumhur ve Millet İttifakları saflarını genişletme peşinde. Yeni partileri irtifaklarına katmak için uğraşıp duruyorlar. Bin üyesi bulunmayan, seçimlerde yüzde binlik oyları olan partiler bile konuşulur oldu. Destek için birtakım şartlar öne sürmekte, istekler/şartlar ise diğer ittifak üyeleri arasında derin ayrılıklara yol açmakta.
20 Şubat 2018 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) arasında kurulan seçim ittifakına daha sonrasında Büyük Birlik Partisi (BBP)nin katıldığı kısa adıyla CUMHUR olan Cumhur İttifakı. Birtakım şartlarla HÜDA-PAR ve Yeniden Refah Partisi'nin da Cumhur İttifakı’na destek olacakları kesin gibi. Bunların destek şartları birtakım tartışmaları beraberinde getireceğe benziyor.
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Parti tarafından kurulan Millet İttifakı, 6’lı masa toplantıları ile günlerce Türkiye’nin gündeminde yer aldı. “Büyük kıyamet” denilen Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizdeki deprem, ülkemiz ve dünya gündeminde Rus- Ukrayna savaşının önüne geçmişken, İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in ittifaktan çekilme kararı şok etkisi yarattı ve gündemin birinci maddesi oluverdi. Bir takım komplo teorisyenleri, teoriler üretip durdu. Ağzı olan konuştu…
Kılıçdaroğlu’nun girdiği seçimleri kaybettiğini söyleyenlere karşı, ABD’de köleliği bitiren, Amerika Birleşik Devletleri'nin 16. başkanı ve Cumhuriyetçi Parti'nin ilk başkanı Abraham Lincoln’i örnek gösterenler var.
"Hep birlikte başaracağız" sloganıyla yola çıkan Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ve Emekçi Hareket Partisi'nin (EHP) Emek ve Özgürlük İttifakında yer aldı.
Zafer Partisi, Adalet Partisi, Doğru Parti, Türkiye İttifakı Partisi ve Ülkem Partisi ise Ata İttifakını oluşturdu. Son zamanda Doğru Parti’nin ittifaktan çekildiği söylendi.
Türkiye’de “12 Eylül faşist darbesinden” sonra kurulmuş ve son olarak resmi kayıtlarda 119 siyasi parti gözüküyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ise 14 Mayıs'ta yapılacak seçime 36 siyasi partinin katılacağını duyurdu.
Şimdi 36 Siyasi partinin 60 günde nasıl davranacağı tartışılıyor. HDP’nin tavrı ve HDP’ye karşı tavırlar çok tartışılacağa benziyor. HDP’nin seçim sonucuna etkisi tartışılmaz bir gerçek. Ancak istekler/şartları ne kadar kabul görür bilemem. Siyaset için 24 saat bile uzun süre olduğuna göre. Bize de izlemek düşer.
Umarım bu çetin ve zor seçimde binlerce canımızı yitirdiğimiz, milyonlarca insanımızın etkilendiği, acısı hala yüreklerimizde olan bu “Büyük kıyamet” dikkate alınır da şaşalı bir seçim kampanyası düzenlenmez. Çevre ve gürültü kirliliğine de zemin hazırlanmaz.
Biraz yerel siyasetten söz etmek isterdim ama kimler aday adayı olacağı biraz daha belli olsun da öyle yazayım.
CHP Genel Merkezi’nin MYK toplantısında il ve ilçe başkanlıklarına gönderdiği genelgede belediye başkanları ve meclis üyelerinin aday adaylığı için istifa etmemeleri yönünde aldığı tavsiye kararı üzerine aday adaylığına soyunmaya hazırlananların birçoğunun hevesi kursağında kaldı sanırım. Kabul görmeyenler de tavsiyeye uydum diyeceklerdir.
Umarım ve dilerim hangi parti olursa olsun millette vekillik yapacak kişileri iyi seçer. Halk, demokrasi isteyenlerin önce kendi partilerinde demokrasiyi uygulanmasını bekliyor. Ve umarım ki partiler atama adaylarla, kibirli, kendi ile barışık olmayanları seçtirme dayatmalarından kaçınırlar.
Ülke çıkarını, kendi çıkarının üstünde tutacak adaylara şimdiden selam olsun.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!