Seçmen 7 Haziran seçimlerinde birlikte yönetme yani koalisyon mesajını verdi. Seçim barajını geçen dört parti de tek başına hükümeti kuracak sayıyı elde edemedi. “Yüzde 60’lık blok” bırakın hükümet kurmayı, meclis başkanlığı seçiminde bile birlikte hareket etmedi. Seçmenin erken seçim söyleminde bulunanı cezalandıracağı korkusu bütün partileri sarmış. Bunun için adını yumuşatarak erken değil de tekrar seçim diyecekler. Algı operasyonları ile seçmenin karşısına çıkmak için her yol denenmeye çalışılacak gibi. 12 yıllık aradan sonra seçmen koalisyonlarla yönetilmeye razı olduğunu sandıkta gösterdi. Seçim öncesi konuşulanlar unutulacak! Unutulması da gerekir bence. Söz konusu vatan, millet ise birlikte yönetmeyi, fedakârlık yapmayı bilmeli.
Şunu anlamakta güçlük çekiyorum. Her parti seçimlerde iktidar olmak için uğraşır durur. Koalisyon kurmak, iktidar ortağı olmak, iktidara gelmek demek değil mi? Koalisyon ortaklığı ile de pekâlâ seçim vaatlerini yaşama geçirebilirler. Seçmen vaatlerinin tümünü gerçekleştireni bu güne kadar görmedi ki şimdi görsün. Alışkın bir milletiz söylenen ile yapılanların aynı olmadığını görmeye/ yaşamaya.
7 Haziran seçimleri ile başkanlık sistemi gündemden düştü gibi. Seçmenin yüzde 60’a yakını bunu gösterdi. Ancak bu “yüzde 60’lık blok” iktidarın kurulmasında sorun çıkarırsa, olası bir “tekrar seçimde” başkanlık sistemini isteyenlere güç kazandıracaktır. Sayın Cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini TBMM’de en çok sandalyeye sahip Ak Parti Genel Başkanı, Başbakan Davutoğlu’na verdi. CHP ve MHP ile görüşmeler yapılıyor. HDP ile de koalisyon kurmak için değilse de görüşecek. Ak Parti ile MHP’nin tabanları yakın diye AK Parti MHP koalisyonu bekleyenlerin umudu Meclis Başkanlığı seçimlerindeki MHP’nin tavrı ile arttı. AK Parti CHP koalisyonu bekleyenlerde çok. AK Parti ve CHP arasında yapılan ilk görüşme oldukça olumlu geçti.
Ak Parti, Ak Parti ile yapılacak koalisyonda öne sürülen 17- 25 Aralık ve Cumhurbaşkanı'nın görev alanı ile ilgili ön şartlardan 17 Aralık’ı kabul edebilir ama diğer iki şartı tartışmak istemeyecektir.
Koalisyon kurulmazsa geçici hükümet kurulması kaçınılmaz olacaktır. Bunu da mümkün görmüyorum. Bu güne kadar ara dönemlerde bile rastlanılmadı. Geçici hükümette her partiye belirli sayılarda bakanlıklar verileceği için bunu zor görüyorum.
Olası bir “tekrar seçimi” en erken Kasım en geç Mart ayında düşünüyorum. Tabi çoğunluğunu yeni vekillerin oluşturduğu meclisin buna karar vermesini de zor görüyorum. Aynı liste ile seçime gidilse de.
Sonuç olarak bir hükümet kurulmalı ama seçim hükümeti değil. Seçime götürecek partiyi de seçmen af etmeyecek gibi.
*****
Facebook’u bilirsiniz. “Google amcaya” sormak istediklerinizi, facebook’ta da insanların neler düşündüklerini, neyi beğendiklerini, onayladıklarını (paylaştıklarını) öğrenirsiniz. Her kesimden, her düşünceden insanlar var çevremde. Sanal âlemde de öyle. Başkalarının düşüncelerini öğrenmekle kendimi geliştirmeye çalışırım. Paylaşımlardan bazen çok büyük dersler çıkarmak da var. Bir kaçını paylaşmak istedim. Siz bunları beğenecekmisiniz, yoksa beğenmekle kalmayıp paylaşacakmısınız?
“Kimseyi gözünde büyütme. Sen dinlersen konuşabilirler. Sen umursarsan değerliler. Eğer bugün vazgeçersen, yarın hiçbiri yoklar.”
“Kendini yargılamak başkalarını yargılamaktan çok daha zordur. Kendini eleştirebiliyorsan, bilge birisin demektir.”
“Kibir ve inat; bir kişinin kendini önce mükemmel görmesine, sonra da sonunu oluşturur.”
Mübarek Ramazan bayramınızı kutlar, bayramın tüm insanlığa barış, kardeşlik getirmesini Yüce Rabbimden diliyorum.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!