Merhaba değerli Karşıyakalılar..
Özel gereksinimli bireylerimizde en sık görülen özür durumuda zihinsel yetersizliktir...
Peki ! Zihinsel yetersizlik nedir? Anne babalar bu süreci nasıl erken farkedebilirler? Zihinsel yetersizliği, bireyin gelişim dönemleri sırasında görülen, uyum davranışlarında kalıcı bozukluklarla ortaya çıkan genel zihin işlevlerinde ortalamanın anlamlı düzeyde altında kalmak şeklinde tanımlayabiliriz.
Zihinsel yetersizlik; doğumdan önce , doğum sırasında ya da doğum sonrası farklı sebeplerle bireyin merkezi sinir sistemini etkileyerek motor, sosyal gelişim ve bellek fonksiyonlarında gerileme veya kalıcı duraklama sonucu, bireyde akranlarından düşük veya yüksek oranda gerilik, zihinsel ve fiziksel alışılmışın dışında farklılıklar gösterebilir. Yani bireyin, beyin gelişimi takvim yaşına ve fizik gelişimine göre geride kalır ve birey o yaş düzeyinin yapması gereken becerileri yapamaz. Artık günümüzde özel gereksinimli bireylerin erken tanısı oldukça çok önemlidir.
Doğum öncesi ve doğum anında bireyde hiçbir gelişimsel problem görülmezken doğum sonrası çeşitli sebeplerden (ateşli hastalık-gizli havale-kafa travması vb.) bireyde zihinsel yetersizlik görülebilir. Bu aşamada da en önemli görev anne babalara düşmektedir. Çocuğun doğumuyla aileler çocuklarını iyi gözlemlemedirler. Çocuğun beyin gelişiminde ki aksaklığı en önce çocuğun dil gelişiminin geri kalmasıyla ve yürümesinin gecikmesiyle gözlemleyebilirler. Çünkü zihinsel yetersizliği olan bireylerde fiziki görünümünde farklılık az görülebilir. Bebeğin altı ile dokuzuncu ayında, heceleri ve tek heceli kelimeleri çıkartmada problem var ise, onsekizinci ayda ortalama elli kelimenin altında konuşması gibi olması gerekli gelişimin gerçekleşmemesi veya yürümenin onbeşinci aydan daha sonra gerçekleşmesi yine bireyin beyin gelişimde sorun olduğunun belirtisi sayılabilir.
Şu dipnotu da eklemeyelim ki bu sebepler varsayımdır, bu problemleri yaşayan her çocukta zihinsel yetersizlik olmayabilir ama ihtimaller dahilinde de olsa anne babalar bu süreçte tedbiri elden bırakmamak için ve erken tanıda geç kalınmaması için mutlaka alanında uzmanlardan destek almalıdırlar..
Yeniden görüşünceye dek sağlıcakla kalın...
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!