Izmir'in hemen yani basinda, Karsiyaka-Mavisehir'den Foça tepelerine kadar uzanan 40.000 hektarlik alanin adi; Gediz Deltasi. Ülkemizin 4. Büyük deltasi bu delta ayni zamanda. Burasi 287 kus türünü barindiran, Türkiye'nin 1/3 tuzunu üreten, "tepeli" 5 pelikandan birinin, flamingolarin ise yariya yakininin çogalmak için tercih ettigi alan. Karabatak, Arikusu, Yali Çapkini, Gümüs Marti, Kerkenez, leylek, Suna, Ak Balikçil buradaki kuslardan birkaçi. Kuslardan baska, tilki, yaban kedisi, çakal, porsuk, gelincik, domuz gibi hayvanciklarin özgürce yasadigi bir bölge, bir cennet burasi.
Kus Cenneti, bir süredir çok iyi korunuyor. Amaci; kuslari ve tüm yabani hayati korumak, ulusal ve uluslar arasi girisimleri olusturmak, her tür fiziki ve bilimsel gelismeleri takip ederek alt ve üst yapi çalismalarini yapmak, yaptirmak, kendi öz kaynagini olusturmak, bölgedeki dogal hayatin kalitesini arttirmak, buraya tatli su saglamak, kirliligi önlemek, agaçlandirmak, çevreye zarar vermeden turizmi gelistirmek, sivil toplumla isbirligi yaparak çevre bilincini arttirmak, dogal hayatin önemini yeni kusaklara aktarmak ve burayi dünyaya tanitmak olan "Izmir Kus Cennetini Koruma ve Gelistirme Birligi"; bu bölgeyi koruyor, gelistiriyor.
Ne güzel seyler oluyor.
Bu birligin üyeleri: Il özel Idaresi, Izmir Büyüksehir Belediyesi, Foça, Çigli, Menemen ve de Karsiyaka Belediyesi.
Gediz Deltasi; Ülkemizin 13 "Ramsar" alanindan birisi olup uluslararasi öneme sahip bir sulak alan ( bu alanlar; kararlarin 1998 yilinda Iran‘in bir sehri olan Ramsar'da alinmis olmasi nedeniyle bu isimle aniliyorlar). Dogal sit alani olan bu bölge; ayni zamanda, yaban hayatini koruma alani olma özelligi de tasimakta. 2003 yilinda uygulamaya konulan Ulusal Sulak Alan Stratejisi Hükümleri, Ramsar Sözlesmesi Listesine dahil edilen sulak alanlarin yönetim planlarinin hazirlanmasini öngörmektedir. Bu baglamda "Gediz Deltasi Sulak Alan Yönetim Plani" hazirlanmistir. Yönetim Planinin kisaca genel hedefi, ekolojik isleyisin, biyolojik çesitliligin ve peyzaj bütünlügünün korunmasi, ekonomik girdilerin, yöre halkinin refah seviyesini yükseltmesi olarak hedeflenmistir.
2007 yilinda "USAK" Ulusal Sulak Alan Komisyonu kararinca yürürlüge giren yönetim plani, faaliyetleri düzene sokmasi ve takvime baglamasi açisindan çok önemlidir. Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü ile Izmir Kus Cennetini Koruma ve Gelistirme Birligi arasinda 2008'de bir protokol imzalanmistir.
Birlik; dogal bir alanin korunmasi için kurulmus, kendine ait bütçesi olan ilk birliktir. Bu çalismalarda Birligi zorlayan seyler de vardir. Korunacak alanin çok büyük olmasi, bu konuda ilk birlik oldugu için önünde örnegin olmamasi sebebiyle olusan gecikmeler, büyük sehre çok yakin oldugu için, bölgeye olan sehirlesme baskisi ve deltalarin dogasi geregi hareketli sistemler olup, kiyilarinin bozulmasi, bunlardan bazilaridir.
Dogal yapiyi bozmadan korumak, proje maliyetlerini de çok yükseltmektedir. Birlik tarafindan bu yil da bazilarina baslanan ve kisa zamanda tamamlanacak olan çok olumlu planlar yapilmistir. Uzman personel sayisinin artmasi, gözlem merkezinin yapilmasi, ziyaretçi merkezinin iyilestirilmesi, kamera sistemlerinin yenilenmesi, flamingolar için yapilan adanin bitirilmesi, rehber esliginde gezilerin yapilabilmesi, kaçak avin engellenmesi, balikçi kulübelerinin iyilestirilmesi, bölge ile ilgili çesitli türden hediyelik esyalarin satilabilmesi gibi olumlu planlar gerçeklestikçe turizm de hizlanacaktir. Simdiden 22km yolun düzeltilerek uyari tabelalarinin konmasi; bu bölgede gezmek isteyen herkesin isini çok kolaylastirmistir. Bu konuda dördüncüsü düzenlenen Karikatür Yarismasi da, farkindaligin artmasi açisindan çok yararli olmustur.
Dernek elinden geleni yapiyor. Bizler de duyarli davranarak bu çalismalara destek olabiliriz. Kus Cenneti bizi çagiriyor. Oraya gidip çesitli aktivitelere katilabiliriz. Ziyaret merkezinde çayimizi içebilir, uzmanlardan bilgiler alabilir, doganin dinginligi içinde, kus sesleriyle uzun yürüyüslere çikabilir, sonrasinda çevremizi bilgilendirebiliriz.
Ne duruyoruz o zaman? Bahar da geldi zaten. Fotograf makinemizi, dürbünümüzü sirt çantamiza koyalim, bisikletimize atlayalim, çikalim ortaya, Karsiyaka'nin hemen kiyisindan düselim yollara, uzaktaki cennet simdilik uzakta kalsin, biz gidelim en yakin cennetteki kuslara el sallamaya...
Ey özgürlük...
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!