Hızla değişen ve gelişen dünyamızda hayvanlara olan sevgi ve bağlılık arttıkça artıyor. Artık herkesin evinde, “Can Dostlarımız” dediğimiz; köpek, kedi, gelincik, kuş, balık gibi “can dostları” var. Özellikle çocuklarımız, hayvanlarımızın değerini daha iyi biliyorlar ve onları sahipleniyorlar.
Dünya’da 49 yıldan beri Türkiye’de ise 23 yıldan beri her 4 Ekim’lerde kutlanan; “4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü”nü bu yılda; “Bu gün” Ege’li ve İzmir’li hayvan dostları olarak; “İzmir “Dr. Behçet Uz Kültürparkı”nın içinde ki, eski Hayvanat Bahçesi alanında özenle korunan; “Dr. Behçet Uz’un İzmir’e kazandırdığı” Dünya’nın ilk “Hayvan Sevgisi ve Hayvanlara Vefa Anıtı”nı sabah saatlerinde ziyaret ederek kutlayacağız. Korravirus Pandami önlemleri nedeniyle fazla kalabalık olmamak için kesin bir saat vermiyoruz. Hem yitirdiğimiz hayvanlarımızı anacağız. Hem de duyarlılığı nedeniyle eski Belediye Başkanımız Dr. Behçet Uz’a ve Anıt’ın yaratıcısı Heykeltıraş / Prof. Şadi Çalık’a da şükranlarımızı sunacağız. Her yıl olduğu gibi, bu yıl da etkinliğimize 105 yaşındaki Hayvan Dostu ve Demokratik Sivil Kitle Örgütleri Önderi Dr. Dnt. Ayşe Mayda ile İzmir’in ilk Hayvanları Koruma Derneği Başkanlarından, Eğitimci Suna Akatürk Esen, çok sayıda hayvan sever ve Sancar Maruflu olarak Ben de katılacağım. Etkinliğimizde özellikle; “Kent içinde ki sokak hayvanlarının çoğaldığını, İnsanlara “saldırma ve ısırma vakalarının arttığını”, barınakların az ve yetersiz olduklarını, Devletin ve Belediyelerin yeni barınaklar yaparak bu ciddi sorunu artık çözmelerini” isteyeceğiz.
Gerçekten “hayvan dostu olmak”, sadece İzmir Kordonboyu’nun sembolü olmuş “faytonları kaldırttırmak” değildir. Kentimizde yaşayan hayvanlarla ilgili çok daha önemli ve acilen çözüm bekleyen sorunlar vardır. Biz Belediyelerimizi ve İl Sorumlularını bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Kültürpark’ta ki etkinliğimizden hemen sonra; “İzfak Mazhar Zorlu Salonu”nda ve İzmir’in üç ayrı yerinde yedi yıl önce; birer gün arayla yitirdiğimiz, Sinemamızın ve Tiyatromuzun emsalsiz isimleri; usta oyuncu ve müstesna kişilik Tuncel Kurtiz Ağabeyimiz ile Türk Kültür, yazın ve düşün hayatına yönetici – hukukçu – radyocu - televiyoncu ve sinemacı olarak, çok yönlü sanatçılığıyla ve araştırmacılığıyla unutulmaz hizmetlerde bulunmuş Turgut Özakman Hocamızı, Sanayi ve Sağlık yatırımlarında ki başarılarıyla birlikte Kültür, Sanat ve Eğitim alanında da kalıcı hizmetlerde bulunmuş İzmir’li Duayen İşadamı Dr. Nejat Eczacıbaşı’yı ve Osma Akça Ağabeyimizi “aşure hayırlarını” dağıtarak müştereken anacağız.
Ayrıca; l1 yıl önce yitirdiğimiz Kıbrıs Türk Barış Harekatının Kahraman Komutanlarından, İzmir Muharip Gaziler Cemiyetlerinin Kurucu Başkanı Em. Albay Saldıray Hakgüder’i de anacağız. Tuncel Kurtiz, Turgut Özakman, Dr. Nejat Eczacıbaşı, Osman Akça ve Saldıray Hakgüder ile birlikte dört yıl önce yitirdiğimiz Türk Sinemasının ve sanat yaşamımızın yıldız sanatçısı Tarık Akan için de saygı duruşunda bulunacağız. Ayrıca dün toprağa verdiğimiz, Kafsinkaf Karşıyakalısı, iyiliksever, sempatik, neşe ve dostluk sembolü, espri kaynağı Can Arkadaşımız “Köfteci Asil”i de rahmet anacağız. “Bisitep” kısa adıyla anılan, “Bireysel Silahlanmaya Tepki Platformu”nun öncülüğünde, İzmiri Sevenler Platformu, Ege Kültür Platformu, İzmir Müzisyenler Derneği ile 23 Demokratik Sivil Kitle Örgütünün ilgi ve katkılarıyla; her yıl Ekim ayı başında başlattığımız ve yıl boyunca çeşitli etkinliklerle sürdüreceğimiz, “İzmir Bireysel Silahlanmaya Tepki Etkinliklerimizi” sürdürmeyi bu yıl da, 17’ncı kez bir “tanıtım etkinliği” ile İzfak Mazhar Zorlu Salonu’nda başlattık. Genel Başkanımız Av. Tuncer Eşsizhan ve Ailesinin öncülüğünde l7 yıl önce başlattığımız ve yıl boyu sürecek etkinliklerde fırsat buldukça “Silahlara Hayır” derken; Maganda ve Holigan Kültürünü, Hiddet’i ve Şiddet’i, “Döverek Adam Öldürmeyi” de lanetliyeceğiz. Silah ruhsatı almak ve silah taşımak bu kadar kolay ve ucuz olmamalıdır. Aynen bir silah gibi kullanılan Havai fişekler de tehlike saçıyor. Bu konuları yıl boyunca her fırsatta gündemde tutarak kamuoyu ile paylaşacağız. Her yıl maganda kurşunlarıyla ortalama 4-5 bin kişi ölüyor. Artık TBMM’de bu felaketlere dur diyecek yasalar çıkartılmalıdır. Bulaşıcı virus salgını ile mücadele elbette ki çok önemlidir. Ancak; Bu konu da en azından “sürekli tartışılan demokratikleşme paketleri” kadar önemlidir. Biz, asla durmayacağız. Mücadelemizi inançla ve ısrarla sürdüreceğiz.
Ekim Ayı da, özellikle önümüzdeki hafta çok yoğun etkinliklerle geçecek. 10 Ekim 2020 Cumartesi, Saat: 15.00’de , 15’nci ölüm yıl gününde Karşıyaka’lı şair, yazar ve düşün adamı Attila İlhan’ı ve On Birinci ölüm yıl gününde; Karşıyaka’lı Yazar, Şair, Ressam ve Çevirmen Nisa Kadıbeşegil’i, “ölüm tarihleri aynı güne rastladığı için”, “ikisini birlikte” Karşıyaka Sahilinde bulunan Attila İlhan Anıt Büstü’nün ve Panosu’nun önünde Saat: l5.00’te anacağız. Ayrıca 13 Ekim l973 günü,
Saat: l5.00’te de 46 yıl önce yitirdiğimiz Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı ile birlikte, Ekim Ayında yitirdiğimiz değerlerimiz için toplu bir anma töreni gerçekleştireceğiz. 46’ncı ölüm yıl gününde, zaten her yıl andığımız Halikarnas Balıkçısı Üstadımızla birlikte Saat:15.00’de, Dr. Behçet Uz Kültürparkı’nın Montrö Kapısı girişinde ki “Anıt Büstü’nün ve Botanik Parkı”nın önünde; Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı, Attila İlhan ve Fahrünnisa Kadıbeşegil ile birlikte Emsalsiz Sanat ve Kültür Adamlarından Nail Çakırhan’ı, Metin And’ı, Fazıl Hüsnü Dağlarca’yı, Av. Güney Dinç’i, Bahriye Üçok’u, Dr. Nejat Eczacıbaşı’yı, Erdal İnönü’yü, Cahit Sıtkı Tarancı’yı, Leyla Figen’i, Osman Akça’yı, Kenan Tapman’ı, Muharrem Candaş’ı, Ahmet Taner Kışlalı’yı, Ali Ulvi Kiremitçiler’i, Bahaattin Tatış’ı, Türkan Kasapoğlu’yu, Erdem Özsoy’u ve Ekim ayı’nda yitirdiğimiz tüm değerlerimiz için topluca saygı duruşunda bulunacağız. Sadece Anma etkinliklerini değil, Sayısız mutluluk ve Güzellikleri de inşallah hep birlikte “halkımıza anlatıp” yaşatacağız. Tüm okuyucularıma iyi ve güzel bir hafta sonu diliyorum. Sevgiyle kalınız.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!