Bu konuda, tahminime göre yüzlerce yazı yazılmış ve bir o kadar da televizyon konuşmaları yapılmıştır. Ama sonuçta yerel yönetimler hem sporun yapılmasında hem de tesis kazandırılmasında diğer kulüplere göre uzak ara yarışı önde götürmektedir.
Sanıyorum bu konuda ilk adımı İstanbul Büyükşehir Belediyesi atmıştı. Ardından Kayseri ve Erzurum örneklerini verebilirim. Çünkü oralarda bu yapı altında çalışan öğrencilerim ve arkadaşlarım bulunuyor. Bunların yanı sıra Kocaeli ve İstanbul’da nerede bir yerel yönetim spor tesisi varsa orada bir değil birkaç öğrencimin çalışıyor olması beni sevindiriyor.
Tartışılan konu, bu kuruluşların spor kulübü kurarak takımlarını liglerdeki maçlara katılmalarını sağlamasıdır. Bunun en iyi örneği İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’dür. Bu kulübün futbol takımı daha sonra Başakşehir Belediyesine devredilmiştir. Şimdi bulunduğu ligde en üst sıralardaki yerini korumaktadır. Her ne kadar çeşitli dedikodular yapılsa da günümüz spor medyası konuyu gündeme getirmekten kaçınmaktadır.
Ben işin sportif tarafına bakmak istiyorum: Öyle ya da böyle bu futbol takımının mücadelesini görmezden gelemeyiz. Bu durumu daha geniş bir açıdan incelemeliyiz. Gerekli oyuncu ve teknik adam koşullarını yerine getirmiş, şaşırtıcı transferleri yapmaktan geri durmamış, başına Milli takımlarda çalışmış bir teknik direktörü getirmiş bu kulübü eleştirirken daha dikkatli olmalıyız.
Asıl eleştirilmesi gereken konu, takımın tamamının yabancı oyucularla doldurulmasını sağlayan kararları alan kişi ve kurumlardır. Bu gelişmeler sonrasında ne kadarımız konuya ilişkin yorum ve eleştiri yaptık ki?
Bir başka konu, meşhur “VAR” uygulamasının futbolun köküne kibrit suyu dökmekte olduğu gerçeğinden giderek uzaklaşıyor olmamızdır. Futbol hatalar oyunudur ve az hata yapanın kazandığı bir spor branşıdır.
Hakemler, kendilerine verilen yetkileri kurallar dahilinde uygulayan spor insanlarıdır. Onları hataları ile saygı göstermeyi öğrenmeliyiz. Teknolojiye girdikçe bu oyunun güzelliği, şaşırtıcılığı, kimliği bozulacaktır. Birilerinin hazırlayıp uluslararası kuruluşlara pazarladığı ve ceremesini kulüplerin çektiği bu uygulama gözden geçirilmelidir.
Korkarım çok yakında “Endüstri 4” gibi futbola da bir sistem getirip robotik hakemlerin maç yönetmeye başlamasını görürsek şaşırmayalım. O zaman yerel yönetimlerin spor kulüpleri ya da diğer spor kulüplerinin takımlarının tamamı da başka bir yapay zekanın kurbanı olabilirler.
Bence bugünü tartışmak yerine çok yakın geleceği şekillendirme üzerine çalışsak daha iyi olacaktır. Unutmayın, yerel yönetimlerin spor kuruluşları bu konuda çalışmaya çoktan başladılar. Benden söylemesi...
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!