İstanbul’da organize edilecek olan Avrupa Gençlik Oyunları’nın (EYOF/Avrupa Gençlik Olimpik Festivali) anlaşmasının imzası için İtalya’nın başkenti Roma’ya gazeteci sayısı oldukça fazla olan bir heyet ile gidildi. Sanki Roma’yı yeniden fethettik! Götürülen gazeteci isimleri medyada tartışıladursun, Olimpiyat Komitemizin ismini hiçbir yerde görmedim.
Bu gibi etkinliklerde Milli Olimpiyat Komiteleri doğrudan yetkilidir. Evet, düzenlemelerde ilgili şehrin başkanı, ülkenin spor yetkilileri ön planda olabilirler ama ana yetkili Mili Olimpiyat Komitesidir. Oradan yayınlanan fotoğrafların birinde TMOK’tan Neşe Gündoğan ve Hasan Arat’ı gördüm. Onların bu oyunlarda zaten doğrudan görevleri var. Fakat benim asıl merak ettiğim, bu kadar çok gençliği bünyesinde barındıran ve büyük ölçüde Üniversiteli öğrencilerin oluşturacağı kesimi temsilen hiç kimsenin yer almamasıdır!
Türkiye’deki Üniversitelerin toplamının yarısı neredeyse İstanbul’da yer alıyor. Dikkatle baktım, ne Spor Bakanlığından ne de Üniversite Sporları Federasyonundan da hiçbir temsilci yok! Üstelik İstanbul’da sayısı 10’u çoktan geçen spor bilimleri fakültesi olmasına rağmen oralardan da bir temsilci yok!
İstanbul’un Belediye Başkanı bir grup gazeteci ile birlikte Roma’ya çıkarma yapmış diyorlar. 2032’de İtalya ile ortak Futbol Avrupa Şampiyonası düzenleyecek olmamızdan ötürü Futbol Federasyonundan bir temsilciyi de göremedim! İtalyanlardan temsilci var mı bilmiyorum ama bu yazımı okuması için Neşe Hanım’a da gönderdiğimde bana gerekli ve yerinde açıklamaları yapacaktır.
Spor ve spor aktiviteleri bir ülkenin dışa açılan en önemli kapılarıdır. Gençlerimiz ve o ekiplerin yöneticileri bu türden organizasyonlara katılmaları halinde yeni gelişmeleri, yaşam biçimlerini, toplumda yer alan yeni değişim ve dönüşümlere tanık oluyorlar. Muhtemelen bu deneyimlerini ülkeye döndüklerinde etrafındakilerle paylaşıyorlar. Keza gazetecilerimizin de bu konulara ısınması için böyle seyahatlere ihtiyaçları bulunuyor olabilir. Olayları yaşayarak öğrenme bu olsa gerek… Bu yüzden uluslararası ilişkileri daha da güçlendirmemiz gerekir.
Bu anlaşmanın Roma’da imzalanmasının bir başka sebebini, Avrupa Birliği kuruluşunun ilk adımlarının “Roma Antlaşması”’na atfedilmiş olmasına mı bağlamalıyız? Bildiğiniz gibi, bugünkü Avrupa Birliği’nin temeli olan Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun kuruluşu bu kentte imza altına alınmıştı. Eh bunu fırsat bilip oraya gitmek farz olduğu için bu anlaşmayı gazeteciler ordusu ile imzalamaya uçtuk. Hayırlısı olsun.
Gazetelere ve televizyonlara baktığımda götürülen gazetecilerin isimleri ön plana çıkıyor. Bunların içinden hangilerinin spor yazarı olduğu açık değil. Olanları da vardır ama bunun için bile okullarımızda Üniversitelerimizde, kentlerimizde olimpik felsefe ve uluslararası oyunlar üzerine konferanslar vermek için bu kişilerin bilgi ve deneyimlerinden faydalanmak isterim.
Otel’in pahalı oluşu ve bir hayli fazla miktarda para harcandığı söylense de veya THY’den uçak kiralandığı yazılsa da burası İstanbul, burası Türkiye… Biz büyük bir ülkeyiz. Bunlar bu ülke için küçük şeyler. Bence herkes işine baksın. 2027 Avrupa Oyunları, 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası, 2036 Yaz Olimpiyat Oyunları… Bunlara odaklanmak ve yapmak üzere yeniden harekete geçmenin zamanı gelmiştir.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!