Yeni transferleri tanıtıp kendimce yorumlama işine bu yazıda yeni yerli oyuncu transferlerimizle devam etmek istiyorum. Her ne kadar alacakları süreler konusunda ciddi şüphelerim olsa da...
YUNUS EMRE SONSIRMA: 1,92 m boyunda 86 kg. 1992 İstanbul doğumlu guard. Profesyonel kariyeri 2009’da Darüşşafaka’da başladı. Burada 3 sezon geçirdi. 2012/13 sezonu Olin Edirne’de oynadıktan sonra 2 sezon Karşıyaka forması giydi. Karşıyakamızda, Türkiye Kupası-Cumhurbaşkanlığı Kupası-Basketbol Süper Ligi Şampiyonluğu başarılarında rol aldı. 2015/16 Demir İnşaat Büyükçekmece, 2016/17 Eskişehir Basket (burada takımının TBL’den BSL’ye yükselmesinde ve BSL’deki ilk sezonunda play off oynamasında önemli rol oynadı), 2018/19 Türk Telekom’da yer aldı ve burada 31 lig maçına çıktı. Geçen sezon Türk Telekom’dayken 5,2 sayı-1,4 assist-1,7 reb. ortalamalarını yakaladı.
**Karşıyaka’daki son sezonunda 30 maçta 2,0 sayı-0,7 reb.-0,7 assist ortalamalarıyla oynamış olsa da bench’den gelen destek anlamında ve tam bir görev adamı olarak kesinlikle faydalı bir oyuncu. Geçen sezon üç sayı yüzdesi yüzde 41,4 olan Yunus Emre Sonsırma’nın topa yaptığı baskı ve yüksek yüzdeli şutları ile birlikte takım organizasyonunda da başarılı olması artı özellikleri. Henüz yaş itibariyle basketbolda olgunluk yaşlarına gelmemiş olmasına karşın oldukça da tecrübeli. Ve belki de en önemlisi Karşıyaka ile elde ettiği şampiyonluk ve kupaların tadının damağında kalmış olma ihtimalinin olması. Eğer öyleyse bu defaki Karşıyaka macerasında daha bir iştahlı olacaktır. Umarım henüz doymamıştır...
METECAN BİRSEN: 2,05 m boyunda 101 kg. 1995 İstanbul doğumlu. Uzun forvet. Basketbola Bilfen Koleji’nde başladıktan sonra Fenerbahçe ile devam etti. 2014’de 1 yıllığına Eskişehir Basket’e kiralandıktan sonra 2015’de İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile 2 yıllık sözleşme yaptı. 2017/18 sezonunda Sakarya Büyükşehir Belediye’de oynadı. Geçen sezonu da Anadolu Efes’te geçirdi. Geçen sezon Anadolu Efes’teyken 35 maçta 12:43 dk ortalama süre alıp 4,1 sayı-2,6 reb.-0,7 assist ortalamalarıyla oynadı. Bu sezon Karşıyakamızda...
Kariyeri genç yaşına rağmen parlak başarılarla dolu; 2010 FIBA Avrupa U16 Şampiyonasında milli takımla bronz madalya, 2013 ve 2014 yıllarında U18 ve U20 milli takımlarıyla yine FIBA Avrupa Şampiyonalarında iki kez altın madalya, 2015’de U20 milli takımla FIBA Avrupa Şampiyonasında bronz madalya kazandı. 2013/14 sezonu Fenerbahçe Ülker formasıyla Türkiye Basketbol Ligi şampiyonluğu ve Cumhurbaşkanlığı Kupası başarılarını elde etti. Geçen sezon da yine lig şampiyonluğunu ve Cumhurbaşkanlığı kupasını bu kez Anadolu Efes formasıyla kazandı. 2012’de düzenlenen NIKE international junior tourment’da en değerli oyuncu seçilirken 4 maçta 20,7 sayı ortalamayla oynadı. 2013’de U18 Europe All Star kadrosuna seçildi.
**İrlandalı bir anne ile Türk babanın çocuğu. O nedenle tam ismi James Metecan Birsen olan genç yetenek özellikle bir uzun oyuncuya göre attığı yüzdeli şutları ve yaptığı son derece kontrollü dribbling’leri ile ön plana çıkıyor. 2,05 boyuyla sahip olduğu iyi top hakimiyeti yanısıra, rebaund hakimiyeti de iyi olan bir basketbolcu. Çin’de organize edilen son Dünya Basketbol Şampiyonası’nda A milli takım kadrosunda yer aldı. Ancak, tüm bunlara rağmen bence hala yapabileceklerinin altında. Umarım beklediğim seviyeye Karşıyaka’da gelir. Karşıyaka’ya transfer edilmesi ise kesinlikle yerinde ve doğru bir tercih.
ONURALP BİTİM: 1,98m boyunda 93 kg. 1999 İstanbul doğumlu. Kısa forvet. Basketbol lisansını İzmir 9 Eylül takımı ile çıkartmış olan Onuralp Bitim’in babası uzun yıllar Efes forması giymiş olan, pek çok lig şampiyonluğu ve Koraç Kupası kazanan kadroda yer alan Mustafa Kemal Bitim’dir. Annesi ve amcası da eski basketbolculardır. Gerek basketbol kültürü ile yetişmek anlamında gerekse genetik avantaj sağlaması nedeniyle böyle bir aileden yetişip de iyi bir basketbolcu olmamak zor olsa gerek!
2015’de lise ve basketbol kariyeri için Amerika’ya gitti. 2015 yılında ‘’jordan brand classic international game’’ de yer alıp, sadece 15 dk süre aldığı halde kazanan takımın en skorer ve en çok rebaund alan 2’nci oyuncusu olmuştu. Geçen sezon son şampiyon ve Cumhurbaşkanlığı Kupası sahibi Anadolu Efes’te yer aldı. Normal sezonda 14 maç oynadı, 12:79 dk ortalama süre aldı ve 5,86 sayı-2,14 reb.-1,14 assist istatistiklerini elde etti. Türkiye All Star 2018 organizasyonunda smaç şampiyonu oldu. 2019 Temmuz ayında İsrail’de düzenlenen Ümit Erkekler Avrupa Şampiyonasında Karadağ karşısında U20 kategorisinde Türkiye tarihinde bir maçta en çok sayı atan ikinci oyuncu ünvanını, attığı 29 sayı ile elde etti (Ender Aslan ve Barış Özcan’la birlikte). Yine 2015’de Litvanya’da düzenlenen U16 Yıldız Erkekler Avrupa Şampiyonası’nda bronz madalya kazanan ekibin bir parçası olurken aynı zamanda bireysel olarak da turnuvanın en iyi beşinde yer alma başarısını göstermişti. 2016 Haziran ayında da ilk kez katıldığımız U17 Dünya Basketbol Şampiyonası’nda gümüş madalya kazanan takımda yer aldı.
**Beni en çok heyecanlandıran transferlerden. Atletizmi, yüksek özgüveni, kritik anlarda sorumluluk almaktan çekinmeyen karakteri önemli işler yapabileceğini düşündürüyor. Rebaundlarda başarılı ve fiziksel avantajıyla savunulması ciddi anlamda güç bir oyuncu. Ancak fazla top kaybı yapması ve bazen aşırı özgüvenin tesiriyle belki de, yanlış şut tercihlerinde bulunması gibi handikapları mevcut. Enerjik, skora ve biraz da şova yönelik oyun tarzıyla gönülleri fethedeceği kesin diye düşünüyorum. Yalnız unutmaması gereken bir şey var ki; kontrolsüz güç, güç değildir. Önce takım oyuncusu olmalı.
NUSRET YILDIRIM: 2,03 m boyunda 105 kg. 1989 İstanbul doğumlu. Uzun forvet. Profesyonel kariyerine 2007-2008 sezonunda altyapısından yetiştiği Galatasaray ile başladı. Ardından sürekli olarak takım değiştirdi. Sırasıyla; Beykoz, İstanbulspor, Erdemirspor, Mersin Büyükşehir Beledyespor, Trabzonspor, Banvit, Acıbadem Üniversitesi ve 2018-1019 sezonunda da Türk Telekom forması giydi. Şimdi de Karşıyaka’da ve bu durumda 10 yılda 10 takım!!! Nedenini sorgulamak lazım... Geçen sezon normal sezonda 24 maçta 5:58 dk ortalama süre alarak, 1,46 sayı-1,04 reb.-0,33 assist ortalamalarını elde etti. Ondan öceki takımlarında da ortalama 3-4 sayı ve 2-3 rebaund civarı istatistikleri sabit şekilde devam etmiş.
**’’Neden transfer edildi?’’ sorusuna bulabildiğim tek cevap ciddi bir fizik gücüne sahip olması nedeniyle zaman zaman rakip hücumcularını sindirmek, hatta tabir-i caiz’se döve döve durdurmak olabilir mi acaba?! Umarım bunun dışında da istatistiklerindeki negatif istikrar, pozitif yönde istikrarsızlaşır diyorum. Bazı hazırlık maçlarında ulaştığı çift haneli sayılara bakacak olursak bu yönde bir umt beslemek yersiz olmayabilir belki de ..!
SEMİH ERDEN: 2,13 m boyunda 109 kg. 1986 İstanbul doğumlu. Pivot. Profesyonel kariyerine 2003 yılında Darüşşafaka’da başladı. Sonrasında 5 sezon Fenerbahçe’de oynadı ve 2008 yılında Boston Celtics tarafından son sıradan draft edilip Fenerbahçe ile sözleşmesi sürdüğünden 2010 yılında NBA macerası başlayabildi. 2011 yılında Cleveland Cavalşers’a takas edildi. O dönemde NBA’de lokavt olunca, yanısıra sakatlıklar, takım içi problemler gibi nedenlerle NBA’de tutunamayınca 2011-2012 sezonunda Beşiktaş’a geldi. Sonraki sezon 2 yıl süreyle formasını giyeceği Efes ile anlaştı. 2014/15 sezonu Fenerbahçe’de 1 sezon daha oynadıktan sonra profesyonel kariyerine başladığı Darüşşafaka’ya transfer olarak 2 sezon da burada forma giydi. 2017/18 tekrar Beşiktaş, 2018-2019 İstanbul BŞB derken bu sezon da Karşıyakamızda. Geçen sezon 23 oynadı. 26:91 dk ortalama süre aldı ve 13,87 sayı-7,43 reb.-1,52 assist istatistiklerini yakaladı.
**Karşıyaka’nın uzun yıllardır var olan, 3 saniye koridorunu dolduran, uzun bir pivot sıkıntısı mevcut. Bu açıdan bakıldığında iyi bir Semih’e Karşıyaka’nın ihtiyacı olduğu net. Ancak, ‘’iyi’’ bir Semih’e... Çünkü, konsantrasyonunu devamlı olarak basketbola kanalize edemediğini düşündüren ‘’bir iyi üç kötü’’ şeklinde tanımlanabilecek performans geçmişine sahip. Sanki zaman zaman kendi içinde, kafasında git-gel’ler yaşıyor gibi. Ancak iyi gününde olan hırslı ve hırsını oyununa yansıtan bir Semih’e bu takımda her zaman yer olacaktır. Şayet; kendisini takımdan ve diğer oyunculardan üstün görüp takım içi huzursuzluğa yol açmazsa, Karşıyakalılar için basketbolun ne anlama geldğini kavrarsa, taraftarla arasında iyi bir elektrik yakalayıp tribün desteğini arkasına alarak konsantrasyonunu hep üst seviyede tutabilirse hem kendisi için hem de Karşıyaka için transferinin ne kadar doğru bir karar olduğunu düşünecek, düşündürecektir. Tüm bu çok sayıda faktörün birarada olabilmesi için de Ufuk Sarıca’ya önemli bir görev düşüyor kanaatindeyim.
ADEM BONA: 2,06 m boyunda 96 kg. 2003 Nijerya doğumlu. Pivot, Power forvet. Henüz 16 yaşında ve boyu da kilosu da değişecektir. Bir arkadaşının çekip internete yüklediği video sayesinde kendisini izleyen Türkay Çakıroğlu vesilesiyle İstanbul’ a gelip 2 yıl İstanbul Basket’de oynuyor. Ardından Türk vatandaşlığına geçiyor. Eski adı; Ikechukwu Okoro. Türk vatandaşı olarak milli takımla U16’da Avrupa beşinciliği ve U18’de Avrupa ikinciliği yaşıyor. Anadolu Efes ve Beşiktaş da kendisini istemesine karşın kendi adına en iyi sıçrama yapabileceği yer olarak Karşıyaka’yı gördüğünden ve Selim Çınar’ın (genel menajer) ısrarcı tutumuyla Karşıyaka’yı tercih ediyor. Hedefleri arasında Bobby Dixon’ın izinden gitmek ve ardından da NBA var. 16 yaş altı Avrupa Basketbol Şampiyonasında turnuvanın en iyi beşine seçildiğini hatırlatmakta da fayda var...
**Pota altında, özellikle rebaundlarda, smaçlarda ve bloklarda çok başarılı olması yanısıra forvet bölgesinde de oynamayı seviyor. Biraz daha fiziksel anlamda güçlenmesi (-ki yaş itibariyle bunun olması kuvvetle muhtemel) ve şutunu da geliştirmesi halinde Karşıyaka’dan yetişecek olan yeni ve en güçlü yıldız adayı gibi duruyor. Aldığı süre arttıkça da alley-oop’larıyla tribünleri coşturacağı kesin.
Umuyorum ki siz değerli Karşıyakalı basketbolseverlere sezon boyunca faydalanabilecekleri bir rehber oluşturabilmişimdir. Burada yaptığım analizler, eğer Karşıyaka bir ‘’takım’’ hüviyetine bürünemeyecek olursa hiçbir anlam ifade etmeyecektir. Beklentim; bu sene tamamen yeni oyunculardan oluşan bu birlikteliğin Ufuk Sarıca’nın önderliğinde takım olabilme becerisini göstererek elde edeceği başarılarını hep birlikte coşkuyla izleyebilmek yönünde.
Sağlıcakla kalın...
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!