''Cahiliye dönemi, Kuran-ı Kerim olmadan ve İslam yayılmadan önceki dönemi kapsar. Birçok kitapta 450 - 600 yılları arasındaki süreç, Cahiliye dönemi olarak nitelendirilmektedir.
Arapça bir sözcük olan ''Cahiliye'', ''chl'' kökünden türemiştir. ''Chl'' bilmeyen, anlamına gelir. İslamiyet’ten önceki dönemin bu şekilde tanımlanmasının birçok nedeni vardır. Bunların başında insanların körü körüne bağlı olduğu alışkanlıklar geliyor.
Hz. İsa'dan sonra uzun bir süre peygamber gönderilmesi beklenmişti. Bu döneme ''Fetret Devri'' adı verilir. Cahiliye dönemini de kapsayan fetret devrinde, tüm dünyada olduğu gibi Arabistan'da da putperestlik yaygındı. Bu dönemde içki ve kumar gibi zararlı alışkanlıklar da son derece yaygındı.
En yaygın mesleklerden biri ise tefecilik idi. Müşkül durumda olan insanlar tefecilere borçlanır, sonra ağır faizlerin altında ezilirdi.
Eşitsizlik de Cahiliye döneminin en belirgin özelliklerinden biridir. Servet sahipleri her yıl biraz daha zengin olurken, halkın çoğunluğunu oluşturan yoksullar, zor şartlar altında yaşıyordu.
Bununla birlikte, bakılan davaların birçoğu göstermelikti. Hakimlere rüşvet yediren zenginler, aleyhlerine açık kanıtlar bulunan davalarda bile hiçbir ceza almıyordu.
Cahiliye döneminin en kötü adetlerinden biri ise kız çocuklarını doğar doğmaz gömmekti.''
Yukarıda yer alan tırnak içindeki satırları ''cahiliye dönemi'' ile ilgili bazı bilgiler çerçevesinde bir takım kaynaklardan birebir alıntılayarak aktardım. İçeriğe dikkat edecek olursak, körü körüne bağlı olunan alışkanlıklar diyor, içki ve kumar gibi bazı alışkanlıkların son derece yaygın olması diyor, tefecilik diyor, ekonomik eşitsizlik diyor, hukuken olan adaletsizlikler diyor, kadınlara verilmeyen değerden bahsediyor... Günümüzle karşılaştırınca cahiliye döneminin tamamen bittiğini söyleyebilir miyiz? Cevap sizlerde...
Bakalım İlber Hoca cehaletle ilgili neler söylemiş;
''Benim cahillerle işim yok, bazı cahillerin çok büyük derinlikleri olabiliyor. Ama yarı cahillere deliriyorum.''
''Okumadan yapılan siyaset tehlikelidir.''
''Okuma özrü, gevezelik özründen geliyor. Türk toplumu konuşmayı seviyor, her şeyi konuşarak hallediyor.''
''Ben sana cahil olma demiyorum. Hobi olarak yine ol ama git başka ülkede ol. Bizim ortalama zaten yerlerde.''
''Hastanelerde dahiliye polikliniği var da, neden cahiliye polikliniği yok. Memleketin yarısı bu hastalıktan muzdarip.''
''Öyle bir devirde yaşıyoruz ki, zeka ve yetenek dışında her şey kabul görüyor.''
İlber Ortaylı Hocamızın sözleri ve cahiliye döneminin devam edip etmediği konusunda zihinlerinizde bir mefhum oluşturacağına inandığım bilgi aktarımından sonra diyorum ki; doktorların da bu toplumda kabul göreceği günleri görebilmek umuduyla 14 Mart tıp bayramı kutlu olsun...
Bu günün gerçekten kutlu ve mutlu olabilmesi de; ancak aşılması gereken en büyük engel ortadan kalktıktan sonra, yani cehaletin daha fazla itibar gördüğü günler sona erdikten, cahilin sayısının eğitimli kişi sayısından daha az olmasından sonra mümkün olabilir ki bu da bu toplumda mümkünse tabi... Hiçbir yere gitmeden bunun olacağı günleri umutla bekliyoruz.
Sağlıcakla kalın!..
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!