Bu sıcak yaz günü tüm okuyucularımıza merhaba diyerek giriş yapmak isterim. Mübarek Ramazan ayını sıcaklarla birlikte tamamladık. Malum haziran sıcakları aniden bastırdı . Temmuz da devam etti. Ağustosa girdik sıcaklara devam... Bu sıcak havalarda nelere dikkat etmeliyiz? Tansiyon ya da kalp hastalığı ile ilaçlar kullanıyorsak neler yapılmalı? Bu konuda bahsetmek istiyorum bu yazımızda..
Aşırı sıcak havanın vücut sağlığı üzerinde bazı etkileri vardır. Vücudumuzun ısı regülasyonunu sağlaması gerekir aksi takdirde yaşamla bağdaşmaz. Bu ısı regülasyonu elimizde olmadan otonom olarak beyin tarafından gerçekleştirilmektedir. Vücut ısısının fazla artmaması için kan damarları gevşer ciltten ısı ve nem atılmaya başlanır ki buna terleme diyoruz. Kimi insanlar fazla terlemekten şikayet edebilirler fakat insan vücudunun radyatörü budur. Aynı zamanda damarların gevşemesi ( vasodilatasyon) nedeni ile kan basıncı bir miktar düşer . Peki yapmamız gerekenler nelerdir? İşte yanıtı:
- Öncelikle güneş ışınlarının yeryüzüne en dik ulaştığı öğle saatlerinde ( saat 12 ile 15 arası ) güneş altında dolaşmamaya özen göstermek, eğer dolaşmamız gerekiyorsa açık renk pamuklu nefes alabilen hafif giysiler şapka kullanmak
- Su alımını artırmak. Eğer su içmek için susamayı bekliyorsanız yanlış yapıyorsunuz çünkü susadığınız takdirde zaten vücudunuzda enaz yarım litre su kaybı oluşmuş demektir. Susamadan belli aralıklarla vücudun ihtiyacı olan suyu yerine koymamız gereklidir. Saat başı bir büyük bardak su içimi gibi. Aynı zamanda az su içmek böbrekleri yorar böbrekler vücudun ihtiyacı olan suyu tutabilmek için idrarı daha konsantre oluşturmaya çalışırlar ve eğer süre uzarsa üre yükselmeye başlar. Ayrıca 60 yaş üzeri kişilerde susama refleksi zayıflar ve su içmeyi ihmal ederler özellikle bu yaş grubu üzerindeki kişilerin su içmeye daha fazla önem vermeleri gerekir.
- İlaç kullanan hipertansiyon ya da kalp hastalarının ilaçlarının sıcak havaya göre yeniden ayarlanması gerekebilir. Kışın soğuk havada tansiyonu iyi olan birisi yazın sıcak hava bastırması ile hipotansiyon yani kan basıncı düşmesi ya da bacaklarda ödem ( şişlik ) yaşayabilir. Bu sebeple tansiyon ilaçlarının dozlarının ayarlanması gerekir. Vücuttan suyu attıran idrar sökücü ( diüretik ) ilaçlar vücutta aşırı su kaybı ve üre yüksekliğine yol açabilir bu nedenle bu ilaçların da kalp hastalıkları uzmanları tarafından görülmesi ve ayarlanması önem taşır.
- Alkol sigara ve kafeinli içeçeklerden kaçınılmalıdır. Alkol sıvı kaybını artırmakta ve sıvı kaybının hissedilmesini engellemektedir. Kafein ise idrar söktürücü etki edip sıvı kaybını arttırır.
- Son olarak aşırı yağlı ve sıcak yiyecekler yerine lifli ve zeytinyağlı yiyecekler tercih edilmeli Akdeniz tipi diet denen meyve sebze ağırlıklı ve et olarak beyaz et tercihen balık ızgara veya buğulama olarak tüketilmelidir.
Tüm okuyucularımıza sağlıklı mutlu günler dilerim.
* Dr. Sonay Türker
Kalp-Damar Hastalıkları Uzmanı
Kardiya Kardiyoloji Merkezi
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!