ANA SAYFA > Yazarlar > Can Barhan > Jose Mourinho'yu uyarmak lazım

Jose Mourinho'yu uyarmak lazım

CanBarhan
Sosyal Medya :
21 Ekim 2024, Pazartesi 07:41
50 kez okundu

2010 Senesi Şampiyonlar ligi yarı final maçlarını hatırlıyorum.
İnter Barcelona'ya karşı birinci maçı 3-1 kazanıyor. İkinci maçı Messi'li Barcelona kendi sahasında kesin farklı kazanır ve finale yükselir diye herkes düşünürken İnter'in hocası José Mourinho takımını Barcelona'ya karşı 90 dakika Catenaccio* oynatıp yani türkçe tabiriyle Çanakkale geçilmezi oynatıp 0-1 mağlup olup finale çıkartıyor. Sonrasında İnter finalde Bayern Münih'i eleyip şampiyonlar ligini kazanıyor.  José Mourinho tarih yazıyor.
Fenerbahçe'yi bu sene Göztepe, Kasımpaşa, Samsunspor maçlarında José Mourinho ne yapıyor? diye izledim. Göztepe maçında geriye çekilerek Catenaccio oynayarak, takımın golleri yiyeceği bağıra bağıra  göstermesine rağmen hiçbir önlem alamadı. Ve iki puan kaybetti. Kasımpaşa maçında ikinci devre rezil bir futbol oynayan ve yine Catenaccio oynayan Fenerbahçe'yi melekler kurtardı. O kadar kötüydülerki Galatasaray maçında mağlup olacağı açık açık gözüküyordu. Benim kızdığım ise Samsunspor maçında takım olarak futbol adına hiçbir şey oynamayan ama hasbelkader Samsunspor'un ikramı ile ilk golü bulan takımda Dzeko'nun maçta ilk kırkbeş dakikada bir pasının dışında hiçbir etkisinin olmamasına rağmen hangi akla hizmet ikinci yarıya oyuncu değişikliği yapmadan başladığı idi. Bu kadar yorgun ve bitik bir forvetin karşı takımı frenlemeyeceği barizken,  neden gol yiyene kadar oyuncu değiştirilmez? Ve tekrar galip duruma geçtikten sonra (Djiku, Çağdaş, Samet, Mert , Becao, Oosterwolde gibi hepsi ağır adamlarla ) neden Catenaccio oynamaya kalkışıyorsun? Senin takımın Catenaccio oynamayı beceremiyor.
En önemlisi skoru koruyacak kalecin ve önünde karşıyı ısıran bir tane futbolcun yok. Kaleci ilk devre çok güzel bir topu kurtardı ama ikinci golde yine çizgide, yine zaviye kapatmadı ve ters ayakta kalıp olduğu yere yattı. Açı daraltmayı öğrense çok daha fazla kurtarış yapabilir. Şimdi Mourinho'nun etkisinde kaldığı sisteme gelelim. Bu Catenaccio her futbolcuyla oynanmaz. Ya genç takımdan beri yanyana oynayan bir ekolleşmiş takımın olacak yada karşıyı ısıran ve forvetten çok çabuk olan tecrübeli defans adamların olacak.
Mourinho'nun İnter'inde o sene kaleci Júlio César'dı, defans oyuncuları ise sağbek Maicon, solbek Javier Zanetti, ön libero Esteban Cambiasso, ön libero Thiago Motta, stoper Walter Samuel, stoper Lucio idi. Catenaccio bu futbolcularla oynanır, Her taktik her futbolcuyla başarılı olmaz. Mourinho bu sene izlediğim kadarıyla geçmişte kalmış, uyandırmak lazım ve bugün oynadığı Fenerbahçe defansının , o eski İnter defansı olmadığını anlatmak lazım.
Bunun dışında Dzeko , Tadiç, Livakoviç, Kostiç gibi takım içinde takım olan bir Yugoslav ekolu var. Mourinho bu eskinin iyi futbolcularına teslim olmuş durumda. Bu ülke daha önce 25 sene bu Yugo ekolünden gelen futbolculardan ve teknik direktörlerin işbirliğinden çok çekti. Tadiç son dört maçta üç gol atmış olabilir, futbol geçmişi iyi olabilir ama Tadiç bitmiş ve çok ağır. Dzeko ancak içerideki maçlarda oynar. Livakoviç'e kaleci hocalarının top kaleden uzaktayken kaleden ileriye çıkıp açı kapatması gerektiğini anlatmalı. Kostiç Samsun maçında neredeydi göremedim. Ama bu Yugo çetesi istediği sürece oynayacak. Bu filmi geçmişte yıllarca gördük. Bir de Szymanski var, geçen sezonun ikinci yarısından beri formsuz. Şansıda gitmiyor. Acilen dinlendirilmeli ama Mourinho çok seviyor. Takıma faydası sıfır. Fred'e Fenerbahçe konusunu ciddiyetle anlatmak lazım. Mancester United'ten sonra kendini mahalle takımında zannediyor. Mert Müldür diye sağ bekimiz var. Değil Fenerbahçe'de ikinci ligde oynamaz. Avusturya vatandaşı olunca, orada yetişince bir anda baş tacı yaparız biz Türk halkı olarak. Asla Fenerbahçe'de sağbek oynamaz. Sağbek hanım kız gibi oynamaz.
Geçen sene doksan dokuz puan alan takım, diğer takımlar çok kötü olduğu için bu puanı aldı. Aynı takımın üstüne takım inşa etmeye çalışan Başkan Ali Koç ve Acun Ilıcalı'ya  futbolun asla sahada oynanan futboldan ibaret olmadığını başarısız sonuçlar onlara göstersede ne yapmak gerektiğini bilmiyorlar. Pahalı transferler yaptılar ama iki üç maç faydalı olan Saint Maximin'in dışında etkileyici ve takımın kendi kendine şampiyon olacağı bir takımı yaratamadılar.
Neticede FENERBAHÇE hasta, tedavi için gecikildi. İlk önce Teknik Direktörü José Mourinho'ya rüyadan uyanmasını, elindeki futbolculara oynayabilecekleri taktiği vermesi gerektiğini söylemek lazım. Belliki beceremedi bu saate kadar. Biz Fenerbahçe taraftarlarına eski tarih değil yazılacak  yeni tarih gerektiğini anlatmalılar. Bir röportajda söylediği gibi Şampiyonluk için kendisine 2 sene vermiş olabilir ama Fenerbahçe taraftarı başarı yoksa 6 ay bile zaman vermez. Böyle bir takımız biz.

* Catenaccio sistemi nedir?
İtalyancada catenaccio , "kapı sürgüsü/kilit" anlamına gelir ve rakiplerin saldırılarını etkisiz hale getirmeye ve gol atma fırsatlarını engellemeye odaklanan son derece organize ve etkili bir arka hat savunması anlamına gelir.


PAYLAŞ

Yazara Ait Diğer Makaleler


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?