Mazhar Alansoy’un şarkısını dilime doladım, play off maçları boyunca…
“Nasıl anlatsam, nerden başlasam
Bodrum, Bodrum… Bodrum, Bodrum…
Duygu, biraz duygu. Bütün isteğim buydu.
Biraz deniz, biraz uyku. Bütün isteğim buydu.
Bodrum, Bodrum… Bodrum, Bodrum…
Nasıl anlatsam, nerden başlasam.
Kaç kişiydik o zaman bak. Kaç kişi kaldı şimdi.
Bodrum, Bodrum…
Bir zamanlar âşık olmuştum.
Ama şimdi ismi neydi unuttum.
Bodrum, Bodrum… Bodrum, Bodrum…”
İnanıyorum ki; bugünkü zaferler o günlerde peş peşe gelmiş olsaydı, sözler değişir belki de aşk spora dönüşüverirdi…
Şarkının sözlerinde Bodrum’daki spor aşkı yok ama bugünlerde herkesin dilindeki şarkının temelinde Bodrum sporunun, özellikle de futbolun başarısı var…
Size yıllar önce biri söylemiş olsa inanır mıydınız, tatil cenneti, güneşin ve denizin nimetlerinden yararlanılan cennet Bodrum’un futbolda Süper Ligde olacağını?..
Nereden bileceksiniz ki, Bodrumspor’un amatör kümeden Süper Lige kadar başarı merdivenlerini tırmanacağını…
Ama Bodrum’da futbola gönül verenlerin kazanma isteği ve başarıya ulaşma arzusu birleştiğinde işte bu mükemmelliğin kapısını açıldı. Ve Bodrum FK Süper Lige yükseldi… Hem de alın terini akıtarak, bileğinin hakkı ile…
Unutmayın; başarı, cesur adımların atıldığı yerde doğar. Emin adımlarla ilerlemenin sonucu olur. O nedenle de, asla vazgeçmeyenler her zaman kazanır… Sen de bugün başlayacaksan, yarın vazgeçme!
O gün başlayan, sonrasında vazgeçmeyen ve geriye dönüp arkasına bakmayan Bodrumsporlular, adımlarını hep ileriye attılar ki… Vazgeçmeyip, bugünkü zafere ulaştılar!
Bodrum dediğiniz Muğla'nın 13 ilçesinden birisi. Bildiğiniz gibi günümüzde önemli bir turizm merkezi olması ile ünlü. Öyle de anılır. Elbette, Bodrum'un kendine has bazı özellikleri olması etkilidir. Bodrum sadece Türkiye'de değil, dünyada da turizm açısından tanınırlığı üst düzeyde kent olarak literatürde yerini alır.
Antik çağdaki adı Halikarnassos (Türkçe Halikarnas olarak okunur) olan kendisine has özellikleriyle ülkemiz turizminde göz bebeği Bodrum şimdi de sporuyla anılıyor…
Önce basketbolda süper lige çıkan, sonra kadın basketbolunda, voleyboluyla adını duyuran, son yıllarda da Bodrum FK ile futbolunu zirveye tırmanan Bodrum şimdi futbolda Süper Ligdeki temsilcilerden birisi…
Takvim yapraklarını hızlıca geriye doğru çevirsek mi?
Bodrumspor 1931 yılında, aynı zamanda futbolcu olan ve takımda yer alan Derviş Görgün tarafından kuruldu. Kulübün renkleri ilk yıllarında sarı-kırmızı olarak tescil ettirilirse de, daha sonra yeşil-beyaz olarak değiştirildi. 1995-1996 sezonunda tarihinde ilk kez 3. Lig'de mücadele etmeye başlayan kulüp, 3. Lig 6. Grup'ta sonuncu olarak Amatör Lig'e düştü. 2011 yılında Bölgesel Amatör Lig'e katılmak için Turgutreis Belediyespor ile baraj maçı oynayan takım maçı 3-2 kaybetti. 2012 yılında yine Turgutreis Belediyespor ile baraj maçında karşılaşan ekip rövanş niteliğindeki karşılaşmadan 2-0 galip ayrıldı ve Bölgesel Amatör Lige katılmaya hak kazandı.
Belediye desteğini almasının ardından 2012-2013 sezonunda Bölgesel Amatör Lig'de Bodrum Belediyesi Bodrumspor olarak mücadele etmeye fırtına gibi başladı ve ilk 9 hafta mağlubiyet yüzü görmediği ancak Bölgesel Amatör Lig 7. Grubunda Lig'i 2. sırada tamamladı. 2014-2015 sezonunda Bölgesel Amatör Lig 7. Grup'ta namağlup şampiyon olarak, tarihinde ikinci kez 3. Lig'e yükseldi. 2 sezon sonra (2016-17 sezonu) 3. Lig 2. Grup'ta şampiyon olarak 2. Lig'e yükseldi. 2018-19 2. Lig'de yer alan BB Bodrumspor grubunu 7. tamamladı. 2021-22 sezonunda normal sezonu 3. sırada bitirerek play-offlara kalan Bodrumspor finalde Karacabey Belediyespor'u 3-0 yenerek tarihinde ilk kez 1. Lig'e yükselme başarısı gösterdi.
26 Kasım 2019 tarihinde Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nde yayımlanan ilan ile Bodrum Belediyesi Bodrum Spor Kulübü Derneğinin kuruculuğunda Bodrumspor Spor Faaliyetleri Anonim Şirketi kurularak tüm faaliyetler dernekten şirkete aktarıldı. Bu kapsamda takımın liglere katılırken kullandığı ismini de Bodrumspor, 2023-24 sezonu öncesinde kulübün ismi Bodrum Futbol Kulübü olarak değiştirildi. Kulüp; 2023-24 sezonunda ligi 4. sırada bitirerek play-off'larda önce Boluspor'u 2-0, ardından Çorum FK'yı penaltılarda 5-4 yendi. Uzatmalara kalan final maçında Sakaryaspor'u 3-1 yenerek tarihinde ilk kez Süper Lig'e yükseldi.
İşte geçmiş böyle…
İsterseniz şimdi de; Bodrum şehri hakkında bilginizi tazeleyelim…
Tarihte Aziz Petrus Kalesi olarak bilinen bizimkilerin “Bodrum Kalesi” diye isimlendirdiği kale ile birlikte şehrin Aziz Petrus'a adanmasının ardından şehre Petrium adı verildiği tarih kitaplarında yer alır. Bu isim zaman içinde, önce “Petrum” sonra “Potrum” ve nihayet “Bodrum” olarak söylenir… Günümüze kadar da bu isimle gelir…
Yunan ve Anadolu uygarlıklarının kesişme noktası olan topraklar üzerinde yer alan kent, Leleg, Karia, Pers, Dor, Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi çeşitli uygarlıklara ait arkeolojik buluntularıyla yöre ve çevresinin yedi bin yıllık bir geçmişi olduğuna işaret etmektedir. Bodrum antik çağda Karya Bölgesinin en önemli liman kentlerinden birisi olup, tarihin babası olarak tanınan Herodotos ve tarihin ilk kadın amirali I.Artemisia gibi pek çok önemli kişi yaşadığı bilinmektedir.
Bodrumlu tarihçi Heredotos'un kaynaklarına göre; Bodrum'da yaşam M.Ö. 1.000 yılında Dorlar tarafından şu an kalenin bulunduğu bölgeye kurulan şehirle başlar. Şehir daha sonra Lidyalıların ve Perslerin egemenliğine girmiş olsa da en parlak dönemlerinden birini Karya satraplığının (Satraplık, İran medeniyetinde ülke topraklarının ayrıldığı idari birimlere verilen ad veya Persler'in valilik atamaları olarak da adlandırabileceğimiz sistem) egemenliği altındayken yaşar. M.Ö. 334 yılında Büyük İskender'in gerçekleştirdiği fetihler sırasında yıkılıp yakılan Bodrum, uzun bir süre boyunca toparlanamaz, İskender'in ölümünün ardından bir süre generaller tarafından yönetilir. MÖ 133’te Romalıların himayesi altında olan Bodrum, Roma’nın ikiye bölünmesinden sonra (MS 324) ise Aphrodisias Metropolitliği’ne bağlı bir piskoposluk olarak varlığını sürdürür.
11. yüzyılda Türklerin eline geçen Bodrum, 13. yüzyılda Menteşe Beyliği'nin bir parçası olur. Bodrum, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılır. I. Dünya Savaşı sonunda (11 Mayıs 1919) İtalyanlar tarafından işgal edilen Bodrum, Kurtuluş Savaşı’yla birlikte Türkler tarafından geri alınır.
Dünyanın Yedi Harikasından biri olan Mausoleum’un Halikarnassos şehrinde inşa edildiği belgelidir. Depremler ve istilaların etkisiyle zamanla yıkılan mozolenin mermerden taşları Bodrum Kalesi'nin yapımında kullanılır. Kaleyi 15. yüzyılda Hristiyan Şövalyeler inşa ederken, inşaat 100 yıllık bir sürede tamamlanır. Papa kalenin bitmesi için kalenin yapımında çalışanlara endülijans kâğıtları (bağış kağıdı) dağıtır. Bodrum şehri Anadolu toprakları üzerinde en son ele geçirilen Hristiyan toprağıdır. Şehir II. Mehmed zamanında kuşatıldıysa da ancak I. Süleyman'ın Rodos Seferi sırasında ele geçirebilir. Bodrum Kalesi bugün Doğu Akdeniz'de ayakta kalan en sağlam kaledir. Dünyanın en büyük 2. Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak hizmet vermektedir. Bodrum şehri ise pek çok kültürel etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.
Bodrum, Muğla ilinin batı köşesinde yer alır. İlçe topraklarının büyük çoğunluğu kendi adını taşıyan bir yarımada içerisinde bulunmaktadır ki ilçe kuzey, batı ve güneyden Ege Denizi ile çevrelenmiş, doğusundaki Milas hariç herhangi bir idari sınırı bulunmamaktadır.
Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’ın şiirindeki satırlarla yazıya nokta koyalım.
“İtalya'yı gör de öl derler,
Yok canım; Bodrum'la kıyılarını gör ve yaşa.
Yokuş başına geldiğinde Bodrum'u göreceksin.
Sanma ki sen, geldiğin gibi gideceksin.
Senden öncekiler de böyleydiler,
Akıllarını hep Bodrum'da bırakıp gittiler.”
Maç yapmaya gelenler de puanları bırakıp gittiler ve tatil cenneti Bodrum’u spor kenti haline getirdiler.
Şarkının girişindeki “Nasıl anlatsam, nerden başlasam” dedik de, nasıl bitireceğimizi kestiremedik…
Bodrum’da hikâye çok… Bakarsınız devam ederiz!
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!