Karşıyakalı olup da “Ben bilmiyorum” diyenine rastlamak mümkün değildi, Tarihi Karşıyaka İstasyonu’nu…
İstasyon, şehirlerarası ulaşımın en kolay yoluydu, o dönemlerde…
Elbette 1990’lı yıllardan öncesini bahsediyorum…
Karşıyaka Tren İstasyonu 2000 yılında da faaliyete kapatıldı… Bina da 2006 yılında İZBAN Projesi kapsamında kilitlendi.
O günlerde “Ne yapılması” gerektiği tartışıldı, durdu… Büyük bir çoğunluk “Karşıyaka Müzesi” için fikir yürüttü… Her kafadan bir ses çıkarken, “Başka amaç için kiralanacak” söylentileri üzerine de eylemler yapıldı. Daha sonra yenileme çalışmasına girdi, tamamlandı ve hiç beklenmediği, şok kararla da kafeterya olarak şahıs veya şirkete kiralandı…
Karşıyakalıların bu duruma şiddetle karşı çıkması sonucunda mahkemeye taşınan “kiralama” sonrası tahliye ve bugünkü hali…
Konuyu fazla uzatmaya gerek yok. O nedenle teğet geçtik.
Sonuçta ehli ellere teslim edildi…
1. Derece sit olan bu alanın geçmişini oradan yararlanan gençliğimizin de bilmesi gerekir diye düşünmeden de edemeyeceğim…
Tarihin tozlu sayfalarını çevirelim mi?
Osmanlı Devleti’nin ilk ve önemli demir yollarından birisi olan Basmane (İzmir)-Bandırma Demiryolu hattının nadide bir parçası olarak, zamanında en çok kullanılan istasyon olan Tarihi Karşıyaka İstasyonu Fransızlar tarafından yapıldı. Karşıyaka’nın tarihi, kültürel bir simgesi olan istasyon binasını Fransız mimar Raymond Charles Péré tasarladı. Neo-klasik üslupta olup, iki katlı, geniş bir yapı. Kemerli pencereleri, ön cephesi sütunlu girişi, üçgen alınlık ve sütunlarla süslenmiş. Karşıyaka Tren İstasyonu (ilk adıyla Kordelio Tren İstasyonu), Karşıyaka Donanmacı Mahallesi'nde (Şimdi Bahriye Üç Ok Mahallesin sınırlarında) 1732 Sokak üzerinde. İzmir-Basmane – Manisa – Afyonkarahisar-Ankara demiryolu üzerinde yer alan istasyon, The Smyrna Cassaba Railway/İzmir – Kasaba (Turgutlu) Demiryolu (SCR) Şirketi tarafından Kordelio adıyla inşa edilerek 10 Ekim 1865'te hizmete alındı. SCR Şirketi 1 Temmuz 1934'te TCDD tarafından satın alınıp feshedildikten sonra TCDD'nin denetimine girdi. İstasyonun adı bu dönemde Karşıyaka olarak değiştirilip, 1984'te yeniden inşa edildi. 2001'de İzmir-Basmane – Manisa – Afyonkarahisar Demiryolu'nun elektrifikasyonu kapsamında yenilenen İstasyon, 1984 – 2006 yılları arasında Basmane – Çiğli Banliyö Trenleri'ne hizmet verdi.
120 yıla tanıklık eden bu tarihi istasyon birçok ilke ev sahipliği yaptı. Demiryolları tarihinde ilk kez kombine taşımacılık Karşıyaka'da gerçekleşti. Banliyö trenle, atlı tramvaylarda kombine bilet uygulaması ilk kez burada (21 Ağustos 1903) başladı. Yine banliyö trenlerinde ilk mevki uygulaması Karşıyaka trenlerinde başladığı bilinmekte. 1984 yılında vagonlar üzerinde edna (adi), evsat (orta), ala (çok iyi) yazıldı. Sonraki yıllarda, Vali Hasan Fehmi Paşa bu yazıları kaldırarak “birinci, ikinci ve üçüncü” yazdırdı. 1990’lara kadar kullanılan istasyon 2000 yılında faaliyetine son verdi. 2006 yılında da İZBAN projesi kapsamında yeraltına istasyon yapılınca kullanıma tamamen kapatıldı.
Karşıyaka’da büyük tartışmalara neden olan ve defalarca da eylem yapılan Tarihi Karşıyaka İstasyonu şimdilerde ise cıvıl cıvıl…
Bir tarafında Kamu Yararına Çalışır TCDD Emeklileri Sosyal Yardımlaşma Derneği İzmir Şubesi, bir yanında Muharip Gaziler Derneği Karşıyaka Şubesi bulunuyor…
Devlet Demir Yollarının çeşitli kademelerinde çalışıp emekli olanlar ile vatanımızı düşmanlardan koruyan ve yol göstermeye hazır olan gazilerimizin gölgesinde geleceğimizi teslim edeceğimiz çocuklarımız ve gençler serbest zamanlarını bu tarih kokan alanda geçiriyor.
Bugünlerde, Karşıyaka kültür mirasının bir parçası olarak yaşamaya devam eden Tarihi İstasyon Binasında hizmet veren Karşıyaka Gençlik Merkezi’ndeki aktivitelerle yüzleri gülen ve yarınlara en iyi şekilde hazırlanan “geleceğimiz” gençlerimize, Karşıyaka Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü her türlü olanağı sağlıyor.
Merkezde, gençler kişisel ruhsal gelişimlerine katkı sağlarken, sosyalleşiyorlar… Üstelik de hiçbir ücret ödemeden çeşitli aktivitelerden yararlanıp becerilerini de geliştiriyorlar. Bunlar da yetmiyor, yeteneklerinin ortaya çıkmasını da sağlıyorlar…
Sizin anlayacağınız bir taşta birkaç kuş birden vurmak buna denir…
Unutmadan; Gençlik Spor Bakanlığına bağlı olan Karşıyaka Gençlik Merkezi, Karşıyaka İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Hüseyin Hamurcu ile adeta şaha kalktı…
“Onların mutluluğu, bizim mutluluğumuz” diyen Karşıyaka Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Hüseyin Hamurcu, merkezin üzerine titriyor ve her bir çocuk ile tek tek ilgilenilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Biz hizmet için varız. Çocuklarımız ve gençlerimizin yarınlarını aydınlatmak için, onları sağlıklı, eğitimli, bilinçli bireyler yapmak için çaba harcıyoruz” diyor.
Peki, Tarihi Karşıyaka Tren İstasyonunda varlığını sürdüren, aynı zamanda da tarihi dokuyu koruyan Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Gençlik Merkezleri ne işe yarıyor?
Bunu Karşıyaka Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Hüseyin Hamurcu şöyle aktardı:
“Gençlik Merkezilerimiz; gençlerin serbest zamanlarını değerlendirmelerine yardımcı olmak, gençleri sosyal, kültürel, sanatsal, bilimsel ve sportif faaliyetlere yönlendirmeyi amaçlamakta. Gençlerin kişisel, sosyal ve ruhsal gelişimine katkıda bulunmak, onlara rehberlik ve danışmanlık hizmeti vermek, zararlı alışkanlıklara karşı bilinçlendirmek ve çeşitli aktiviteler içinde yer alarak sosyal beceriler kazanabilmesi ve paylaşımlarda bulunabilmeleri sağlamak. İşte bu amaç doğrultusunda çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Bunun yanı sıra da tarihi ve kültürel geziler, kamplar ve spor faaliyetleri düzenleyen merkez konumundayız.”
Takvim yapraklarının 25 Ocak 2023 tarihini gösterdiği gün hizmete açılan ve o günden bu yana 7/29 yaş arasındaki gençlere hizmet veren Karşıyaka Gençlik Merkezi’nde kültür, sanat atölyelerinin yanı sıra kişisel gelişim atölyeleri mevcut. 12 farklı alanda yaklaşık 750 gencin eğitim alabileceği merkezde eğitim tamamen ücretsiz. Bunun yanı sıra 7/24 saat açık kitap-kafede gençler ders çalışırken, sınırsız çay ve internet ağından da yararlanabilmekteler.
Ne kadar güzel değil mi?
Tarih kokan alanda geleceğe yatırım yapabilmek!
Çalışma alanlarını biraz daha geliştirip, akademik alana taşımak isteyenler için de Kâtip Çelebi Üniversitesi ve Bakırçay Üniversiteleri ile iş birliği içine giren Karşıyaka Gençlik Merkezi, bu iki üniversite içine de “Genç Ofis”ler açarak, üniversite eğitimi alan gençlere sosyo-kültürel alanda da hizmet veriyor…
Einstein’ın sözüdür: “Hayat bisiklet gibidir, dengeyi kaybetmemek için ilerlemek gerekir.”
Karşıyaka İlçe Gençlik Spor Müdürü Hüseyin Hamurcu da dengeleri sağlayarak, gençliğe hizmetini var gücüyle sürdürürken, bir yıl içinde müdürlüğündeki iş disiplini, iç ve dış huzuru, arkadaşlık duygularını pekiştirdi.
Hedef daha da ileriye gitmek… Aynen Einstein’in sözünde olduğu gibi…
Çalışanların yaptığı ve yapacağı işi bildiği bir kurum olan Karşıyaka Gençlik Spor İlçe Müdürlüğü, kulüplerle de ilişkilerini “dört dörtlük” hale getirip, hizmeti ön planda tuttu. “Biz, sizler için varız” diyerek spor yapmak isteyenlere tesislerin kapısını tamamen açarak, yediden yetmiş yediye herkese ve her kesime spor yaptırma uğraşı içine girdi. Sporcu sayısının her geçen gün arttığı Karşıyaka’da gelecek günlerde bomba gibi ulusal ve uluslararası spor organizasyonlarının da yapılacağının ipucunu vermeliyim…
Tesislerin verimli kullanılması, her alanında spor yapılması için 7/24 çalışan müdür Hamurcu “Yorulmak yok. Gideceğimiz çok yol var” derken, gençleri Gençlik Merkezi’ne spor alanlarına davet ediyor ve “Bizde herkese, her yaşa uygun spor yapma ve yaptırma olanağı var. Yeter ki siz isteyin. Biz sizleri spora davet ediyoruz” diyor.
İnanın bunları söylerken de son derece samimi olduğunu belirtmeliyim…
Hizmet aşkı böyle bir şey olsa gerek…
Tarihi Karşıyaka İstasyonu’ndaki Gençlik Merkezi’nde gelecek dönemlerde yeni aktiveler ve organizasyonlar da yapacaklarını belirten Hamurcu’ya ilave etmek istiyorum: “Karşıyaka Gençlik Merkezi gençlerimiz için büyük şans. Kıymetini bilsinler…”
Mevlana’nın dediği gibi: “Kıymet bilmek; kaybedince arkasından ağlamak değil, yanındayken sımsıkı sarılmaktır.”
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!