Paris Olimpiyatları’ndan ağzımızın payını almış olarak geri döndük. Şimdi federasyon başkanları dut yemiş bülbül misali federasyon seçimleri öncesi bir yerlere ulaşmak için çaba harcıyor. Bazıları ise yeniden kazanmak için gelecek güzel haberleri heyecanla bekliyor…
Başkanlık koltuğuna yapışıp bırakmak istemeyenler, rüyalarında ne mırıldıyor biliyor musunuz?
“Dün gece herkes uykudayken; bir ben, bir de yıldızlar nöbetteydik… Yıldızlar dünyayı bekledi, bense yalnız seni; koltuğum...”
Bu düşüncedeki başkanlar koltuk hayallerine devam ederken, kimsenin duymayacağı şekilde fısıldarlar: “Yeni dönemde daha da ileriye götüreceğiz…”
Forrest Gump bir sözü aklıma geldi: “İlerlemeden önce geçmişini arkaya al.”
Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “İleri gitmek, beklemekten iyidir” demişti…
O nedenle haddinizi bilin, koltuk sevdasını bırakın ve bildiğiniz kendi yolunuzdan yürüyün, gidin!..
Çünkü ulu önderin sözü size değil!.. Başarılı olanlara ve başarmak isteyenlere…
Paris’ten yüzü önüne düşmüş olarak gelen, “görevden alınır mı?” diye fal bakıldığı günlerde yeniden Paris’in yolunu tutan Gençlik ve Spor Bakanımız, şimdi tribünlerde adeta amigoluk yapıyor. Sporcularımızın başarısı için ter dökerken, “Aman bir şeyler iyi gitsin” diye dua ediyor!
Dünyadan 184 delegasyonu ve 6.000’den fazla sporcuyu ağırlayan Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nın açılış töreni de aynı olimpiyat oyunlarında olduğu gibi ilk kez stat dışında ve muhteşem oldu… Paris’in kalbinde, Place de la Concorde ve Champs-Elysées üzerinde gerçekleşen törenler izleyenlerin de adeta nefeslerini kesti…
“Paris 2024, engelli bireylerin topluma daha fazla dahil edilmesine katkıda bulunmak amacıyla bu oyunları ve açılış seremonisini, kalıcı bir miras bırakacak şekilde tasarladı” diyen Uluslararası Paralimpik Komitesi gerçekten başarılı bir sınav verdi ve tam not aldı.
Türkiye, tarihinde 8. kez yer aldığı oyunlarda, Ay Yıldızlı formamızla yarışan görme engelli, bedensel engelli ve özel sporcuların sayısı Tokyo 2020'ye göre arttı.
Ülkemiz, 15 branşta 48'i kadın 45'i erkek 93 sporcu ile temsil ediliyor. Bunun da rekor olduğunu hemen belirtmeliyiz… Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda ilk günlerinde sporcularımızın aldığı altın, gümüş, bronz madalyaları ve kırdıkları dünya rekorları Acun Ilıcalı’nın 4. Evliliği kadar ses getiremiyorsa artık yapacak hiçbir şey yok!..
Acun kardeşimize bir kez daha mutluluklar dileyip, paralimpik nedir diye bakalım mı?
Orijinalindeki "paralympic" kelimesi; İngilizce, engelli anlamına gelen "paralyzed" ve "olympic" kelimelerinin birleşmesinden meydana gelir.
Paralimpik Oyunlar, çeşitli engelli gruplarından sporcuların katıldığı çok sporlu etkinlik.
Yaz ve Kış olmak üzere iki Paralimpik Oyunları düzenlenir ve o dönemki Olimpiyatların hemen ardından yapılır. Tüm Paralimpik Oyunları Uluslararası Paralimpik Komitesi tarafından yönetilir.
Paralimpik Oyunların 1948'deki az sayıda II. Dünya Savaşı İngiliz eski askerlerinin toplanmasıyla başlayıp, 2008'de uluslararası ikinci büyük spor yarışması haline geldiği bilinmektedir. 1988 Seul Yaz Oyunları ve 1992 Albertville Kış Oyunlarından bu yana Paralimpik Oyunlar Olimpiyat Oyunları ile aynı tesislerde yapılmaktadır.
Yaz Paralimpik Oyunlarının sporları şunlardır: Ağırlık kaldırma, Atletizm, Atıcılık, Tekerlekli sandalye basketbol, Binicilik, Bisiklet, Boccia, Çim bowlingi, Dalış, Eskrim, Futbol, Goalball, Halter, Judo, Masa tenisi, Tenis, Okçuluk, Tekerlekli sandalye rugby, Voleybol, Yelken, Yüzme.
Kış Paralimpik Oyunları sporları ise şöyledir: Alp disiplini, Biatlon, Kayaklı koşu, Tekerlekli sandalye körlingi, Kızak ve Buz hokeyi.
Ülkemiz daha önce 7 kez katıldığı Paralimpik Oyunlarında toplam 38 madalya elde etti. Engelli bireylerimizin topluma kazandırılmasının yanı sıra spor yapma olanaklarının yaratılmasıyla ve onlara imkânların tanınmasının en güzel göstergesi olan Paralimpik Oyunları’nda ülkemiz sporcuları her geçen gün başarılarını arttırmaya devam etmektedir.
Japonya'nın Tokyo kentinde 24 Ağustos-5 Eylül 2021 tarihleri arasında düzenlenen ve 162 ülkeden 4.403 engelli sporcunun katılımı ile gerçekleşen Paralimpik Oyunları'na, Türkiye toplam 87 sporcu ile katılarak 2 altın, 4 gümüş ve 9 bronz olmak üzere toplam 15 madalya kazanma başarısını göstermişti. Bu bir rekordu ama 2024’de rekorlar yenilendi…
Paris Olimpiyatlarında yüzümüz öne düşerken, bugünlerde aynı ülkede devam eden Paralimpik Oyunlarındaki başarımız ve Ay Yıldızlı bayrağımızın göndere çekilmesi, İstiklal Marşımızın hep bir ağızdan okunması da ayrıca onur kaynağımız oldu.
Seyredenlerin her geçen gün arttığı, tribünleri doldurduğu, Paralimpik Oyunlarında 6'sı altın, 10'u gümüş,12'si bronz 28 madalya kazandık. Organizasyonda 10 farklı branşta madalya alan ülkemiz sporcuları, altın ve toplamda madalya rekorları kırdı.
Büyük ümitlerle hazırlanıp, 102 sporcuyla katıldığı Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nı üç gümüş ve beş bronz madalya kazanarak tamamlarken, 1984 Los Angeles Olimpiyatları'ndan bu yana ilk kez bir Yaz Olimpiyat Oyunları'nda altın madalya alamamanın üzüntüsünü yaşayan ulusumuz paralimpik sporcularımızla güldü…
Paris’ten beklenen altın madalyalar paralimpik sporcularımızdan geldi ve Paris Olimpiyat Oyunlarından elde edilen toplam 8 madalyayı da geçerek 28 madalyaya ulaşıldı… Böylelikle de 2020 Tokyo Paralimpik Oyunlarında elde edilen rekoru da kırmış oldu…
Ülkemizde, özellikle de kentimizde engelli bireylerin spor yapmasını teşvik etmeliyiz. Spor yapan ve yaptıran kulüplere köstek olmak yerine destek olmalı ve onlarla ortak projeler üretmeliyiz. Devletin yanı sıra, bu işin bir tarafını, hatta büyük bölümünü de belediyeler üstlenmelidir. Belediyelerin yöresindeki gönüllü spor kulüpleriyle iş birlikteliği engelli bireylerimizi spor alanlarına çekmekten çok, hayata bağlayacaktır… Spor, engelli bireylerin topluma dâhil edilmesi için önemli bir fırsat sunmaktadır. Bu kesinlikle unutulmamalıdır.
Engellilik konusundaki algıyı değiştirmek ve daha kapsayıcı bir toplum inşa etmek için eşsiz bir fırsat sunan spora desteğimizi esirgememeliyiz.
Ülkemizde engelli bir birey olmak, kendisi için sorunlar oluştursa da, inanın en büyük sorun “engelliye engel olma” sorunudur.
Sen tekerlekli sandalyenin geçiş yoluna aracını park edersen. Engelli araç yerine kendi aracını koyarsan. Görme engellileri için yapılan yaya yolunda işaretleri söker, kalanların üzerine de masa sandalye yerleştirip oraları işgal edersen. Bozuk yolları yapmaz, çıkan veya eksik olan kaldırım taşlarını düzeltmezsen. Engelli asansörlerinin çalışır hale gelmesini sağlamazsan. Tekerlekli sandalyeler için rampa koymazsan, uygun rampalar, asansörler ve engelsiz tuvaletler gibi fiziksel altyapı eksikliklerini tamamlamazsan, nasıl olacak bu işler?
Unutmayın; Engellilerle alay etmeyin, bir gün siz de onlar gibi olabilirsiniz…
Yılda bir kez, bilemedin bir hafta “engelliler günü”nde engelliyi hatırlasan ne olur, hatırlamasan…
Siz, siz olun; Paris Paralimpik Oyunlarına katılan, madalya alsın almasın tüm sporcularımızı bağrınıza basın!.. Tüm engelli bireylerin spor yapmasını teşvik edin ve olanaklarını sağlayın…
Asla unutmayın; tohum toprağın bağrına, engelli birey de topluma emanettir…
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!