Hiçbir iş yoktur ki, zahmetsiz güzel olsun… Size mutluluk veren, yüzünüzü güldüren ancak bedeninizi yoran, belki de cebinizi zorlayan uğraşların elbette çok yorduğu zamanlar da oluyor… Sonuçtaki “onur veren” tek kelime bile tüm yorgunluğunuzu alıp götürüyor… Aynen Hz. Mevlana’nın dediği gibi: "Kalbinizle yaptığınız her şey, size geri dönecektir."
Kalple yapılan “TMOK Fair Play Üniversiteler Kervanı”ndaki panellerden önce ziyarete açılan “Dünya Fair Play Karikatür Sergisi”ndeki eserler, fair playi çizgiyle o kadar güzel anlatıyor ki, inanılmaz… Bazen yazacağın yüzlerce sayfalık kitap, anlatacağın günlerce süren öykü bile bir tek çizginin önünde eğiliyor…
Dünyada büyük ses getiren, üstelik de 2016 yılında CIFP (Dünya Fair Play Konseyi) tanıtım dalında “Dünya Fair Play Trophy Ödülü”nü (Büyük Ödül) kazanan Dünya Fair Play Karikatür Yarışması bu yıl da yine İzmir’in desteğiyle yapılacak.
Victor Hugo’nun çok sevdiğim bir sözü var; “Bilge adam hiçbir zaman yaşlanmaz. Sadece olgunlaşır!” Bu söz aklıma ne zaman geliyor bilir misiniz? Erdoğan Arıpınar’ı gördüğümde… Yanılmıyorsam 1932 doğumlu. Sizin de anlayacağınız gibi 88 yaşında…
Sabahın köründe İstanbul Ataköy’den kalk, İstanbul Hava Limanına, oradan uçakla İzmir Adnan Menderes Hava Limanına gel… Akşamüstü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile görüş, sonra yine Adnan Menderes Hava Limanından uçuş, İstanbul Hava Limanı ve otobüsle Ataköy…
Bir yaşına bak, bir de seyahatine…
Haklı değil miyim, Victor Hugo’nun sözünü yakıştırmaya…
Dünya çapında büyük ilgi duyulan ve ödüller kazanan “Dünya Fair Play Karikatür Yarışması”nı son olarak Karşıyaka Belediyesi’nin katkıları ile yapan TMOK Fair Play Komitesi, bu kez de 12. Uluslararası Fair Play Karikatür Yarışması’nı İzmir Büyükşehir Belediyesi veya onun göstereceği partner ile düzenleyecek. Bu konuda, TMOK Fair Play Komisyonu, yönetim kurulu ve İzmir temsilcisi sıfatıyla şahsıma yetkiyi verdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de, “Ne demek İzmir devam ettirecek” sözüyle “olur ”undan sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Daire Başkanı Hakan Orhunbilge’yi yetkilendirdi.
Dünya Fair Play Karikatür Yarışmasının son yapılanı gerçekten dünyanın büyük ilgisini çekti. Bunu neden söylüyorum biliyor musunuz? Büyük jürinin önüne 41 ülke ve 4 kıtadan gönderilen 473 eserin gelmesinden…
İşlerinin gerçekten çok zor olduğuna inandığım jürideki arkadaşlarımız eserleri büyük bir titizlikle inceledi, değerlendirdi ve ödül kazananları belirledi. 55 eserin sergilenmeye değer görüldüğü yarışmada birinciliği bir Türk’ün alması da ayrıca onur vericiydi. Balıkesir’den Önder Önerbay’in çizdiği eser birinci oldu. Avustralya’dan Louis Pol ikinci, İran’dan Malek Sheikhi üçüncü ve Brezilya’dan Ramundo Rucke dördüncü olarak maddi, manevi ödüle hak kazandı.
TMOK Fair Play Üniversiteler Kervanı bugüne kadar gittiği 61 ildeki üniversitede Spor Bilimleri Fakültesi (veya Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu) öğrencilerine fair play konusunda panel verdi. Bir de yurt dışına giderek Azerbaycan’ın başşehri Bakü’de yine spor fakültesi öğrencilerine verdiği panelin yanı sıra fair play kervanında yer alan karikatürleri sergiledi, açılışından sonra tüm öğretim görevlileri ve öğrencilerinin beğenisine sundu.
Gerçekten de gidilen her üniversitede sergi inanılmaz övgüler aldı. Sergide yer alan karikatürleri çizen sanatçı arkadaşlarımı bir kez daha gönülden kutluyorum…
Dünya Fair Play Karikatür Sergisini gezen öğrencilerden defalarca “çok şeyler öğrendim” dediğini duymak elbette bu sergiyi taşıyan bir fert olarak beni de duygulandırmıyor değil… Biz o çizgileri yapmış gibi sahipleniyor ve gelecek nesillerin iyi dersler almaları için çaba harcıyoruz. Öğrencilerin küçücük bir şey öğrenmelerine vesile oluyorsak ne mutlu bize…
Yazıyı yazarken bir Çin Ata Sözünü hatırladım: “Öğrenmek, akıntıya karşı yüzmek gibidir. İlerleyemediğiniz takdirde gerilersiniz.”
Gerçekten de öyle…
Dünya Fair Play Karikatür Sergisi sadece TMOK Fair Play Üniversiteler Kervanının gittiği üniversitelerde değil, çeşitli etkinliklerde de sergileniyor. En son, Fair Play Ödülleri Töreninde Olimpiyat Evinde, Karşıyaka Evrensel Dünya Çocuk Müzesi, Karşıyaka Belediyesi tarafından Bostanlı pazar yerinde organize edilen Gençlik Spor ve Sağlıklı Yaşam Festivali'nde de açıldı. Çeşitli etkinliklerde açılmaya da devam ediyor. Üstelik talep gelmesi durumunda da komite, sergiyi o yere taşıyor ve daha çok kitlelere ulaşmasını sağlıyor.
Dünya Fair Play Karikatür Yarışmasının yenisi yine “İzmir Damgası” vurularak düzenlenecek. Ön görüşmelerdeki heyecanı nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Daire Başkanı Hakan Orhunbilge’ye öncelikle teşekkür ederiz. Ne de olsa, fair play içinde yaşayan sporcu ailenin başarılı bir ferdi..
“Yedi adım yolun, bir yudum suyun hakkı vardır” derler. Açıklaması şöyle: İki insanın tanışıp kaynaşması ve aralarında bir dostluk bağı oluşması için özel bir kurala, yola, yönteme gerek yoktur, kısa bir yolculuk, küçük bir ikram bile bu yakınlığı sağlayabilir.
Erdoğan Ağabeyi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Adnan Menderes Hava Limanına götürürken bu söz aklıma geldi…
Çok uzun yıllardır tanıdığım, çok şeyler öğrendiğim Erdoğan Arıpınar ile sayısız görüşmeye katıldım. Ama hiç birinden çıktıktan sonra bu denli net konuşmamıştı:
“Avni, başkanı çok sevdim. İçten konuşuyor. İnan içi de dışı da bir. Her konuda destek verelim…”
Gerçekten o yoğun trafik, günün yorgunluğunun çöktüğü son randevudaki görüşme ve sımsıcak karşılama… Ekibe görüşmede büyük moral veren, kısa görüşmedeki tatlı diliyle gönüllerimizde yer edinen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e ve görüşmedeki olumlu tavrıyla da İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe’ye TMOK Fair Play Komisyonu adına sonsuz teşekkürler…
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!