ANA SAYFA > Yazarlar > Atila İnce > Sağlık Alanında Eğitim Veren Bölümler - 1

Sağlık Alanında Eğitim Veren Bölümler - 1

Atilaİnce
Sosyal Medya :
05 Ağustos 2020, Çarşamba 17:00
1301 kez okundu

Bir önceki yazımda meslek seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken ilkeleri yazmıştım. Üniversite program/bölüm seçimi bir meslek seçimidir. Bireyler ilgi ve yetenekleri doğrultusunda meslek seçtiğinde, ülkenin insan kaynağı doğru yönlendirilerek mutlu insanların sayısı artmış olur. Mutlu insanların ülke kalkınmasına ve toplumsal moral değerlere olumlu etkisi vardır.

Üniversitelerin bölüm ya da programlarından mezun olanlar kendi alanlarında ya da çok farklı alanlarda iş bulabiliyor, iş kurabiliyorlar. Bazı bölümler çok farklı istihdam alanı yaratırken, bazı bölümler daha dar istihdam alanına sahip.

Üniversitede alınan eğitimin karşılığı olan diploma, üniversitenin etiketi; iş hayatında yüzde elli etkisi var. Geriye kalan yüzde elli, bireyin yeteneği, becerisi, azmi, hırsı, gelişmeye ve değişmeye açık olması, çalışkanlığı ve üretkenliği gibi kişisel özellikler.

Bugünkü yazımda sağlık alanında eğitim veren Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesinin bölümlerini ve mezuniyet sonrası iş alanlarını tanıtmaya çalışacağım.

Bu yazı mesleki tanıtım yazısının ilk olacak. Yarın Mühendislik Fakültelerinin Bölümlerini tanıtacağım.

Tıp Fakültesi

Tıp eğitimi 6 yıldır. Mezunlar “Doktor” unvanı alır. Türkiye’de 61 devlet, 21 vakıf üniversitesi olmak üzere 82 tıp Fakültesi vardır. 16.448 kontenjanı var. Sayısal Puan türünden öğrenci alıyor. En düşük 50 bininci aday yerleşecek.

Doktorluk: İnsanların sağlığını korumaları için önlemler alır ve tavsiyelerde bulunur, hastalıklara teşhis koyar, tedavi eder, gerekli hallerde tıbbi müdahalelerde bulunarak hastanın iyileşmesi yönünde çalışmalar yürüten bir meslek dalıdır.

Tüm mezunlar pratisyen hekim olarak devlete hizmet yükümlülükleri (zorunlu çalışma şartı) olduğu için sağlık kurumlarına (Devlet Hastanesi Acil Servisleri, Aile Sağlığı Merkezleri, Dispanserler, Halk Sağlığı Laboratuvarları, Kan Merkezleri) atanırlar. Tıp Fakültesi mezunlarının iş kaygısı, iş arama, mesleğe atılma gibi zorlukları yoktur. Türkiye’de tek iş garantili meslek, doktorluktur.

Uzman doktor olmak için, Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda (TUS) başarılı olmak gerekir. TUS sınavına giren pratisyen hekimlerin yaklaşık yüzde 10-15’i Tıp Fakültelerinde puan ve tercih durumlarına göre uzmanlık eğitime başlar. Uzmanlık durumuna göre üç ya da dört yıl süren bir süreçten sonra “Uzman Doktor” unvanıyla hastanelerin kliniklerinde görev yaparlar.

Tıp Fakültesi mezunları; Uzmanlık sonrası akademisyenlik, devlet sağlık kurumlarında, özel hastanelerde, özel kliniklerde, kurum tabipliği, Kızılay kan merkezinde, sağlık kurumlarında yönetici ve özel muayenehanede mesleğini yürütebilecek iş imkanları vardır.

Diş Hekimliği Fakültesi

Diş Hekimliği eğitimi 5 yıldır. Mezunlar “Diş Hekimi” unvanı alır. Bu yıl 7.752 kontenjan ayrılmıştır. Sayısal puan türünden en düşük 80 bininci öğrenci yerleşecek.

Diş hekimi; insanların dişlerinin, diş etlerinin, çene ve ağız içi dokuların sağlığının korunması, teşhisi, tedavi ve rehabilite edilmesi yönünde ağız ve diş sağlığı çalışmaları yürüten bir meslek dalıdır.

Diş hekimliği tercihinde bulunacak adayların, el-parmak becerisi gelişmiş olması, estetik duygusu yüksek, hasta ile çok yakın temas gerektiğinden iletişim ve empati kurabilme becerisinin olması gerekmektedir. Sürekli ayakta çalışma zorunluğu vardır. Geleceği olan ve önemi giderek artan bir meslektir. İnsanlar git gide sağlığına ve özellikle diş sağlığına çok önem vermekteler. Bu da mesleğin popülaritesini artırmaktadır.

Diş Hekimliğinin iş alanı; Üniversitelerde akademisyenlik, Sağlık Bakanlığı’na bağlı “Ağız ve Diş Sağlığı Hastanelerinde”, özel sektörde özel diş hastanelerinde ve kliniklerde, kendi işyerini kurarak diş muayenesinde iş imkanları vardır.

Eczacılık Fakültesi

Eczacılık eğitimi 5 yıldır. Mezunlar “Eczacı” unvanı alır. Bu yıl için 3.893 kontenjanı vardır. Sayısal puan türünden en düşük 100 bininci öğrenci yerleşecek. Her yerleşim biriminde eczaneler, nüfusa göre açılmaktadır. Her yerin belli bir eczane kotası vardır. Eczaneler gece ve hafta sonu dönüşümlü olarak nöbetleşe açık olmak zorundadır.

Eczacı, ilacın üretiminden, hastaya güvenlikli bir şekilde ulaştırılması sürecinde here türlü yetkisi olan ve süreci yöneten bir meslek dalıdır.

Eczacılığın iş alanı; Üniversitelerde akademisyenlik, Sağlık Bakanlığı, Özel sektörde ilaç üretim yapan şirketlerde, hastalara ilaç temin eden kendi işi olarak adlandırılan eczanelerin işletilmesi ve yönetilmesi gibi iş imkanları vardır.

Sağlık Bilimleri Fakültesi

Sağlık Bilimleri Fakültelerinin 4 yıllık eğitim süresi vardır. Daha önce farklı fakülte altında veya yüksekokul olarak açılan sağlıkla ilgili bölümler “Sağlık Bilimleri Fakültesi” adı altında bölüm veya program olarak açılmaya başlandı. Daha önce yüksekokul mezunu olarak eğitimini tamamlıyorlardı. Fakülte bünyesinde, yüksek lisans ve doktora yapma imkanı elde ettiler.

Ebelik: Mezunlar “Ebe” unvanı alır. Bu yıl kontenjanı 4 bin 74’dür. İnsanlık tarihinin çok eski mesleklerindendir. Ülkemizde sadece kadınlar bu mesleği yürütmekteler.

Kadınların gebeliği döneminde teşhisi, gözetimi ve sağlıklı bir şekilde doğum yapmasından sorumlu olan bir meslek dalıdır.

Ebeliğin iş alanı; Üniversitelerde akademisyenlik, Sağlık Bakanlığında, özel hastanelerde ve özel klinik ve muayenehanelerde görevalır.

Hemşirelik: Mezunlar “Hemşire” unvanı alır. Bu yıl kontenjanı 16 bin 239’dur. Ülkemizde önceleri kadınlar bu mesleği yürütürken, son yıllarda erkeklerde bu mesleği yürütmekte.

Hemşireler; birey ve toplumun sağlığını koruma ve iyileşmesine destek olan, sağlıklı yaşam kalitesini artırmaya yönelik uygulamalarda bulunan bir meslek dalıdır. Hekim tarafından verilen tıbbi tedavinin uygulanması, takip edilmesi ve istenmeyen durumları doktora bildirir. Uygulanan tanı ve tedavi kayıt altına alınmaktadır. Görevini teslim alacak hemşire gelmeden görev teslimi yapılmaz.

Hemşireliğin iş alanı: Üniversitelerde akademisyenlik, Sağlık Bakanlığı (hastaneler, aile sağlık merkezi, dispanserler, halk sağlığı laboratuvarları, kan merkezleri), özel hastaneler, özel klinik ve muayenehanelerde görevalır.  

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon: Mezunlar “Fizyoterapist” unvanı alırlar. Son yıllarda yıldızı parlayan, geleceği olan ve önü açık bir meslektir. Çok yaygın bir alanda iş olanakları vardır.

Fizyoterapistler; uzman hekimlerin teşhisiyle, hastaların hareket ve fiziksel fonksiyon bozukluklarının iyileştirilmesi veya ortadan kaldırılmasına yönelik tedavi uygulayan bir meslek dalıdır. Uzman hekim ile fizyoterapist sürekli iletişim halindedir.

Fizyoterapistlerin iş alanı: Üniversitelerde akademisyenlik, Sağlık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı,  özel hastanelerde, özel klinik ve muayenehaneler, her türlü spor kulüpleri, oteller, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, huzur evleri, evde hizmet, mesleki rehabilitasyon merkezleri, kaplıcalar, endüstri alanda üretim yapan kuruluşlar. 

Beslenme ve Diyetetik: Mezunlar “Diyetisyen” unvanı alırlar. Son yıllarda yıldızı parlayan, geleceği olan ve önü açık bir meslektir. İnsanlar beslenme konusunda git gide duyarlı olmaya başladılar. Sağlıklı yaşam ve sıhhatli uzun ömür herkesin önceliği haline geldi.

Diyetisyenler; Bireylerin sağlıklı yaşaması ve yaşam kalitesinin artırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda besin ve beslenmeden oluşan sağlık sorunlarını araştıran, çözüm üreten ve sağlıklı besinin alınması yönünde bireye çalışmalar yapan bir meslek alanıdır. Toplumun sağlıklı beslenmesi yönünde bilinçlenmesine yönelik çalışmalar yürütür. Doğal yollardan besin miktarını ve zamanını başvuran kişiye düzenleyerek uygular.

Diyetisyenlerin iş alanı: Üniversitelerde akademisyenlik, Sağlık Bakanlığı, özel hastanelerde, özel klinik ve muayenehaneler, yemek şirketlerinde, güzellik merkezleri, spor salonlarında, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde iş imkanı vardır.

Sağlık Yönetimi: Sağlık kurumlarında yönetici veya işletmecisi olarak görev yaparlar. Son yıllarda sağlık kurumları yönetimlerini profesyonel kişiler tarafından yürütülmesi konusunda duyarlı olmaya başladılar. Önceleri sağlık kurumunun müdürü veya yöneticisi doktor oluyordu. Günümüzde sağlık kurumlarına yönetim bilimi disiplini alanında eğitim görmüş kişiler atanmaktadır.

Sağlık yöneticileri; Tıp ve sağlık hizmetlerini işletmecilik boyutuyla ele alan, yönetim anlayışını bilimsel temellerde uygulayan, toplum sağlığının korunması geliştirilmesi yönünde kurumsal kaynakların planlanması, örgütlenmesi, denetlenmesi ve insan kaynağının etkin bir şekilde yönetilmesi görevini yürüten meslek insanıdır.

Sağlık Yöneticilerinin iş alanı: Üniversitelerde akademisyenlik, Sağlık Bakanlığı, özel hastaneler, özel klinik ve muayenehanelerde iş imkanları vardır.

Meslekleri tanıtıcı yazımın bu birincisi. Köşemi takip ettiğinizde günlük olarak diğer fakültelerin tanıtımı buradan yapacağım.

Sevgili adaylar meslekleri tanıyın ve size uygun olan tercihlerde bulunan. Anne ve babalarınızla mutlaka istişarede bulunun, onların yaşamsal deneyimlerini dinleyin. Çok araştırın, meslek insanlarıyla görüşün, mesleğin icra edildiği yerleri ziyaret edin.

En doğru ve en güzel karar, araştırma yaparak, yetkin insanları dinleyerek, yazılı ve canlı kaynaklara ulaşarak, edinilen bilgileri kendi kişilik özelliğinizle karşılaştırarak karar vermenizdir.

Hepinize sevgi ve saygılarımla..!


PAYLAŞ

Yazara Ait Diğer Makaleler

22.02.2021 Dostoyevski’nin “Yeraltından Notlar” Romanı

11.02.2021 Dostoyevski’nin “Kumarbaz” Romanı

05.02.2021 Fizyoterapist Eda Aslan’dan İnsanlık Dersi

01.02.2021 Tolstoy’un “Savaş ve Barış” Romanı

27.01.2021 Dostoyeviski’nin “Suç ve Ceza” Romanı

20.01.2021 Recep İvedik filmleri üzerine

14.01.2021 Travma paylaşımlarının ne yararı var?

08.01.2021 2020 Yılının Kahramanı Doktorlarımız Hemşirelerimiz ve Sağlık Çalışanlarımızdır

01.01.2021 Mutluluk

30.12.2020 Korku

26.12.2020 Üzüntü

21.12.2020 Kaygı

12.12.2020 Hurdacıdan çalar saat aldım

07.12.2020 Psikolojik sağlamlık

30.09.2020 30 Eylül Psikolojik Danışmanlar Günü kutlu olsun

25.09.2020 Neşet Ertaş’ı minnet ve saygıyla anıyoruz

20.09.2020 Çocukluğumuzdaki anılarımız yaşam kumbaramızdır

14.09.2020 İletişim Duygu Alışverişidir

08.09.2020 Taş’ın Hayatımızdaki Yeri

31.08.2020 Genç Kızlarımız Avrupa Şampiyonu

29.08.2020 Neden İyilik Ederiz..?

25.08.2020 Başkalarının Tesellisi Akılcı Olmalı

21.08.2020 İzmir’in Simgesi Hasanağa Bahçesi'ni Kirletmeyin

17.08.2020 Yüz Yüze Eğitimin Ertelenmesini Fırsata Dönüştürebiliriz

13.08.2020 Eğitim Fakültesi - 5

11.08.2020 Siyasal Bilgiler, İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme ve İktisat Fakülteleri - 4

10.08.2020 Hukuk Fakültesi - 3

06.08.2020 Mühendislik ve Mimarlık Fakülteleri - 2

30.07.2020 Meslek Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

23.07.2020 Liseleri Tanıyalım ve Hangi Liseyi Tercih Etmeliyim?

17.07.2020 Liselere Tercih İşlemleri Nasıl Yapılacak?

10.07.2020 Z Kuşağını Anlamak

04.07.2020 Y Kuşağı ile Nasıl İletişim Kurmalıyız?

01.07.2020 Kuşaklar

26.06.2020 Coronavirüs Sonrası Toplumsal Değişim

23.06.2020 Üniversite Adaylarına ve Anne-Babalara Öneriler

21.06.2020 LGS ve YKS'nin Haziran ayında yapılması doğrudur

19.06.2020 Ergüven: Önümüzdeki sezon Sultanlar Ligini hedefliyoruz


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?