Koronovirüs süreci ülkemizde tüm sektörleri olumsuz etkiledi. Eğitim sektörü de bu süreçte nasibini aldı. 16 Mart’tan itibaren okullarda yüz yüze eğitime ara verildi. Sürecin uzamasıyla, 2019-2020 eğitim öğretim yılı yüz yüze eğitim yapılamadan sonlandı.
Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin eğitim hakkının yerine getirilmesi ve mağduriyetlerin önüne geçilmesi yönünde bir dizi önlem aldı. Öğrencilere uzaktan eğitim fırsatı sağlandı. Ailelere, Rehberlik ve Araştırma Merkezi psikolojik danışmanları tarafından telefonla psikososyal destek sağlandı. “Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği” ile “Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği”nde yapılan değişiklikle, 2019-2020 eğitim-öğretim yılına mahsus olmak üzere tüm öğrenciler doğrudan bir üst sınıfa geçti. Bu karar, eğitim bilimleri ve kamu hukuku açısında doğru ve tutarlıdır.
Öğrencilerin bir süt sınıfa geçirilmesi, yönetmelik değişikliğiyle halledildi. Ancak, ortaokul ve lise son sınıfta öğrenim gören öğrencilerin bir üst öğrenime geçmesine yönelik yapılan sınavlar nasıl yapılacaktı?
LGS ve YKS sınavlarının yapılması, sınıf geçme süreci gibi kolay ve sorunsuz aşılacak gibi değil. Sınavları yapmıyorum diyemezsiniz, öğrencinin yıl kaybına neden olur. Herkes bir üst öğrenime, istediği okul ve bölüme yerleşsin kararı verilse; eğitimde adalet, eşitsizlik, kargaşa ve kaosa neden olur.
LGS ve YKS sınavları yapılmak zorunda. Coronavirüs süreci başlamadan önce her iki sınav Haziran ayı içinde planlanmıştı. Virüs’ün hızla yayılmasıyla birlikte, LGS ve YKS’nin Temmuz ayında yapılmasına karar verildi.
Virüs’ün kontrol altına alınması ve daha öngörülebilir bir durum ortaya çıkınca, LGS ve YKS sınavları bir ay öne çekilerek daha önceden olduğu gibi Haziran ayında yapılmasına karar verildi.
Sınavların Temmuz’a alınması, kamuoyunda çok fazla etki yaratmadı. Ancak ne zaman, sınavların tekrar Haziran’da yapılması kararı verilince, epey bir tartışma konusu oldu.
20 Haziran’da LGS’nin ve 27-28 Haziran’da YKS’nin yapılması çok doğru bir karardır.
Sınavların Haziran ayında yapılması adayların psikolojisi, eğitim bilimleri ve kamusal işleyiş bakımından daha tutarlı ve işlevsel bir karardır.
Haziran ayında yapılmasının neden doğru olduğunu şimdi tek tek açıklamaya çalışacağım;
1 – Temmuz ayı çok sıcak bir aydır. Haziran ayı da sıcak ama serin olma ihtimali Temmuz ayına göre daha yüksek. Sınav ortamının ısı değerinin yüksek olması, sınav performansına doğrudan etki eder. Sıcak hava, konuya hakim ve çalışan öğrenciye dezavantaj oluşturur.
2 – Sınavın yapılacağı tarihin uzaması öğrencide kaygı yaratır. Sınav beklentisi kaygıyı artırır ve telaşa yol açar. Kaygının artması ve oluşabilecek telaş, adayların sınav performansını doğrudan olumsuz etkiler.
3 – Sınavın yapılacağı tarihin uzamasıyla, aileler yaz tatili planlarını çocuklarının sınav tarihlerine göre planlayacaklardı. Aileler, çocuklarına bu süreçte senin geleceğini düşünüyoruz, bu sene tatil yapmayı feragat ettik deseler de, adaylar ailesinin yaz dönemine ait planlarının alt üst olmasına sebebiyet verdiğini düşünerek kendini suçlu ve sorumlu hissedecekti. Bu durum, öğrencide baskı oluşturacaktı. Sınav motivasyonun bozulmasına yol açacaktı ve sınav performansını doğrudan etkileyecekti.
4 – YKS’nin 25-26 Temmuz’da yapılması durumunda sınav görevlisi temin etme riski ve hatta zorluğu vardı. Sınavda görev almak, isteğe bağlıdır. Temmuz ayı üniversite öğretim elemanlarının ve öğretmenlerin tatil dönemidir. Çalışılan illerin dışına çıkıldı ve uzaklara gidildi. Sınav için tatilin kesilip dönülmesi gerekir. Kim bunu yapardı?
5 – LGS ve YKS’nin Temmuz’da yapılması, liselerin 9 sınıfları ve üniversitelerin 1. sınıfları öngörülen tarihlerde eğitime başlayamaması demektir. Çünkü, zorunlu olarak işletilmesi gereken bir takvim var. Her iki sınav için, cevap kağıtlarının okunması, sonuçların adaylara duyurulması, tercihlerin yapılması, tercihlerin sistemde işletilmesi, yerleştirme sonuçlarının açıklanması, LGS için ek yerleştirme ve YKS için okul ve yurt kayıtları, LGS için kesin kayıtlar ve YKS için ek yerleştirme sürecinin işletilmesi bir zorunluluktur. Bu durumda sınavla öğrenci alan liselerin 9. sınıfları Ekim ayında, üniversitelerin 1. sınıfları Kasım ayında eğitim öğretime başlaması demektir.
Sınavlarda adaylara başarılar dilerim. Ailelere sağlıklı ve huzurlu bir süreç diliyorum.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!