Türkiye’de sporculuğun gelişimini aktarırken, okulların, mekteplerin ne denli önemli olduğunu zaman zaman sizlere anlatıyoruz. İzmir’de mekteplere 19.yy sonlarında giren terbiye-i bedenniye yada güncel adıyla spor ve sporculuk, Türk sporunun gelişiminde çok önemli yer almaktadır. İşte o tarihi hatıralardan birisi… Darüşşafaka ve Darüşşafaka’nın kulübümüz ile olan ilk temasları.
SPORCULUKTA TARİHİ BİR MEKTEB: 160 YAŞINDAKİ DARÜŞŞAFAKA
Darüşşafaka, 1873 yılından beri İstanbul’da faaliyet gösteren, öksüz ve yetim Müslüman çocukların eğitimi için açılmış bir “özel” okuldur.
Okulda sportif faaliyetler ise resmi anlamda ilk kez 1914 yılında gerçekleşmişti. Darüşşafaka Mektebi, spor tarihimizde başta futbol olmak üzere, birçok spor dalında çeşitli senelerde büyük başarılar almış bir mektebimizdir. Halihazırda, basketbol takımı Türkiye Basketbol Süper Ligi’nde başarılı bir ekol olarak yerini almaktadır.
Spor hayatında önemli bir yeri olan Darüşşafaka kulübünün küçük sporcularına “Doktor Yusuf”, büyük sporcularına ise “Danyal Ağabey” takımı ismi, Cumhuriyet sonrası izafe edilmiştir/eklenmiştir. Tıpkı Karşıyaka Futbol A takım ve 2. takımlarına, kurucularımızdan Kadızade Râşid’e izafeten ise kullanılan “Merhum Râşid Takımları” ismine benzer bir hikayesi vardır bu isimlerinde.
Adı geçen Danyal ağabey yani Danyal (Akbel) ise daha sonrasında Altay ve Türk sporunun en önemli simalarından birisi olmuştur, daha sonraki yazılarımızda detaylıca anlatacağız.
İşte böylesine önemli bir tarihi geçmişe sahip bir kurumun, 1925 yılında İzmir’e gelip, İzmir’deki kulüplerimizle maç yapacak olması, dönem sporseverlerini heyecanlandıran bir gelişmeydi.
Organizasyona en çok katkı, kendisi de eski bir Daçkalı olan İzmir’in ilk milli futbolcusu Altaylı Hamid (Arslan) tarafındandı. Hamid Arslan’dan önümüzdeki yazılarda sık sık bahsedeceğim.
TARİHTE 14 DAKİKA KALA YARIM KALAN MAÇ
7 Ağustos 1925 tarihinde ilk kez Karşıyaka ile oynayacak Darüşşafaka takımı, ikinci maçını 9 Ağustos’ta Altay ile yapacaktı.
Galatasaray ve Fenerbahçe kulüplerinin ön plana çıkarıldığı İstanbul sporunda, tarihi çalışmaları itibarıyle önemli yeri ve katkıları bulunan ve Çarşamba akşamı ekspres trenle şehrimize teşrif etmiş Darüşşafakalı sporcular, misafirperver İzmirliler tarafından görkemli bir karşılama ile karşılanmışlardır.
Beş maç yapmak isteyen Darüşşafakalıların ilk maçı Karşıyaka ile olacaktı. Karşıyaka maçlarını kaçırmayan Fahrettin Altay Paşa ile kardeşi Karşıyaka Spor Kulübü kurucularından ve Karşıyaka Belediye Reisi Fikri Altay’da maçı seyredenler arasındaydı.
Yeşil-Siyah çizgili formalarıyla Alsancak stadında binlerce seyircinin önüne ilk olarak Darüşşafaka çıkıyordu. Hakem, Karşıyaka İdman Ocağı’ndan Said bey oluyordu.
TARİHİ MAÇTA YAŞANANLAR
Darüşşafaka – Karşıyaka Maçı
Takımlar :
Karşıyaka
Remzi, İsmail, Sezai, Vahyi, Saim, İrfan, Müeyyid, Ali, Halil, Orhan, Necati
&
Darüşşafaka
Şazi(Tezcan), Avni, Enver, Şemsi, Zeki, Danyal(Akbel), Arif, İbrahim, Mehmet, Muzaffer, Emin, Veysel.
Maç devam ederken tribünlerde İzmir’in önemli bir takımının taraftarları oyuncuları kışkırtacak hareketlerde bulununca, maçın 76. Dakikasında Darüşşafakalı bir oyuncu, futbol takımımızın kaptanı Vahyi bey’e nizami olmayan şekilde çarparak düşürdü. Sonrasında Vahyi bey’in üzerine yürüyen Daçkalı oyuncuyu görerek ta sağ açıktan gelerek arkadaşını savunan bir diğer kıymetli oyuncumuz Sıçan Necati’de olaylara müdahil oluyordu. İlerleyen dakikalarda bir kısım Karşıyaka taraftarı sahaya indi ve Alsancak’ta arbede çıktı.
Dönemin polisleri olan zabıtalarca müdahale edilen olayın büyümesi böylelikle engellenmiş oldu. Sonrasında ise tribünler tahliye edildi.
Ve maç 14 dakika önce tatil edildi.
Darüşşafaka’nın 1e karşı 2 sayı ile önde götürürken, 14 dakika evvel tatil edilen maçtan sonra, önce oynanmayacağı açıklanan fakat sonra sıradaki maç olan Altay-Darüşşafaka maçının hükümetçe yapılan istişare sonrası izin verilmekteydi.
KARAKOLLUK OLUNDU!
Bu olay neticesinde, bir takım ekstra tedbirler alınmış ve Alsancak stadına ilk tel örgüler Karşıyaka – Darüşşafaka maçı sonrası çekilmiştir.
Darüşşafaka takımı sırasıyla Altay, Sakarya, Altay/Altınordu Karması ve İtalyan Garibaldi takımları ile maçlar yapmış, İzmir spor tarihine kıymetli oyuncular katmıştır.
Danyal Akbel ve Hamid Arslan’ın Altay kulübüne ve İzmir sporculuğuna katkıları büyük ve önemlidir.
BU TARİHİ KULÜPLERİN AMACI NEDİR?
Velhasıl, her yazımızda anlattığımız gibi, Osmanlı’dan günümüze terbiye-i bedeniyye, mümârese-i bedeniyye, riyâzet-i bedeniyye, hıfzıssıhha, jimnastik ve spor gibi çeşitli başlıklarda yapılan bu devrimsel hareketler, bir vazife gibi halka benimsetilmiş ve toplumun ilerlemesi ve gelişmesine katkıda bulunmuştur.
Ve bu köklü kulüplerin başlattığı büyük değişim, halen dahi toplumsal anlamda da yer bulmaya devam etmektedir.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!