Futbol oyununun, İngiltere’de ortaya çıkmasından az bir zaman sonra, geleneksel renkleri mavi ve beyaz olan Queens Park Rangers Futbol Kulübü 1882'de kuruldu.
Kulübün asıl yuvası Queen's Park'ta kurulmasından sonra ilk yıllarında günümüzdeki stadyumu Loftus Road'a yerleşene kadar farklı birçok sahada maçlarına çıkmıştır. Diğer batı Londra kulüplerine yakınlıklığından dolayı QPR bölgedeki Chelsea, Brentford ve Fulham gibi başka birkaç kulüp ile Batı Londra derbileri olarak bilinen ezeli rekabetlerini sürdürmektedir.
1949 ve 1950 yıllarında ülkemize seyahat düzenleyen QPR, önce Ankara’da sonra İzmir ve İstanbul’da olmak üzere kulüplerimizle çeşitli maçlar yapmıştır.
Ankara’da Demirspor’a 2-1 yenilip, Gençlerbirliği’ni 3-2 yenen İngiliz kulübü, trenle İzmir’e hareket etmiş, Basmahane ve Karşıyaka İstasyonlarında misafirperver İzmirliler tarafından karşılanmışlardır.
İzmir’de Karşıyaka ve Altay/Altınordu Karması ile maç yapmaya gelen QPR futbol kulübü, durgun geçen İzmir spor hayatına heyecan katmıştır.
Aynı dönemde İngiliz Charlton Atletik Kulübü de İstanbul’da maçlar yapmak için Türkiye’ye turne yapmıştı. Türkiye’ye beraber gelen iki İngiliz kulübünün, başarılı bir turne geçirdiğini söylemek yanlış olmaz.
Daha önceki yazılarımda sık sık aktardığım, ezeli rakibimiz ebedi dostumuz Göztepe yine bu önemli maçta kulübümüze destek olarak üç önemli sporcusunu takviye olarak göndermiştir. Göztepeli Ruhi Karaduman, Adnan Süvari ve Fahri Güzey bu önemli maçta Karşıyaka’ya katkı vermişlerdir.
BEDEN TERBİYESİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ MASRAFLARI KARŞILIYOR!
Aşağı yukarı 70-80 yıllık tarihi bir geçmişe sahip İngiliz kulüpleri Charlton ve QPR sporcuları için dönemin ülkemizdeki spor kurumu Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü tarafından 18binTL ödeme yapılarak masraflar karşılanmıştır.
Uçakla ülkemize gelen 28 kişilik kafileden oluşan İngiliz kulüpleri ile birlikte, uzun yıllardır uluslararası hakemlik yapmakta olan, dünyanın ve Britanya’nın o tarihteki en önemli futbol otoritesi John Moore “Jim” Wiltshire isimli İngiliz hakemi de gelmişti.
Queen’s Park Rangers takımında 1949 yılında dört uluslararası ve milli sporcu bulunmaktaydı. Dönemin İngiltere Milli Takımı kalecisi Reg Allen’de İngiliz kulübünün kalesini korumaktaydı. Ünlü kaleci, 1950-55 yılları arasında ise dünyanın en iyi kulüplerinden Manchester United forması giyecekti.
Basmane Gar’ında karşılandıktan sonra İzmir Palas otelinde konuk edilen kafile maç saatini beklemeye başlamıştı.
İZMİR’E GELEN İLK İNGİLİZ KULÜBÜ!
Tarihimiz boyunca modern futbolun beşiği İngiltere’den gelen ilk takım, saat tam 18:30’da Alsancak stadyumunda ilk maçını yapmak üzere QPR sahaya çıkmıştı.
Rangers’lılar üç defa tribünlere dönerek ve Türkçe olarak “Sağol, sağol, sağol” diye selamlamış ve beklenmedik bir jest yapmıştı.
Kadrolar şöyleydi:
QPR: Allen, Reay, Heath, Nicholas, Milbank, Hill, Duggan, Parkinson, Steward, Addinall, Vardle.
Karşıyaka: Affan, Ruhi, Fahri, Doğan(Babacan), Necati, Lemi(Yerli), Sencar, Ali, Mustafa, İbrahim(Yegül), Suat(Gürbüzer).
Hakem: J. Wiltshire, Yan hakemler: Osman Erengin – Osman Öztolon.
İlk yarı harika futbol oynayan taraf Karşıyaka oluyordu. 10. Dakikada sağ taraftan açılan bir kornerde kafa ile gol atan İbrahim(Yegül) oluyordu. 1-0
Kaptanımız Lemi(Yerli)’nin gollük iki sıkı şutu avuta çıkınca taraftarlar coşuyordu. 10. Dakikadan 25. Dakikaya kadar Kaf Sin Kaf’ın bunaltıcı atakları, durumun 3-0 hatta 4-0 olmasını engelleyen kaleci Reg Allen’ın muazzam oyunu sayesinde olmuştu.
43. dakikada yediğimiz kontratak golüyle durum eşitlenmişti. 1-1
İkinci yarıya hızlı başlayan ekip Rangers, Steward’ın golüyle öne geçmişti. 1-2
Bir dakika sonra sağ taraftan Parkinson’un golü ile fark ikiye çıkmıştı. 1-3
Parkinson, 61.dakikada kendisinin ikinci takımın dördüncü golünü atıyordu. 1-4
Sağ açık Duggan’ın attığı son gol ile İngiliz kulübü durumu neticelendirmişti.1-5
Son dakikalarda İngilizler artık fantezi hareketlerle tribünleri eğlendirmeye, resmen futbol şova yapmaya başlamışlardı.
İngiliz sporcuları alkışlar arasında maçı tamamlamışlardı.
HAKEM WILTSHIRE’DAN AÇIKLAMALAR
Maç esnasında tüm basın mensuplarının özellikle belirttikleri ve bahsettikleri kişi dünyaca ünlü hakem Jim Wiltshire’dı. Yapmış olduğu hakemlik, hayranlıkla izlenmiş, mensup olduğu millete has bir spor kişisi olduğu netleşmişti.
Maçlardan sonra hakem J.Wiltshire, B.T.Bölge Müdürlüğü binasında İzmir spor idarecileriyle bir tanışma toplantısı düzenlemişti. Şimdiye kadar binden fazla maç ve 27 milli maç yönetmiş olan bu kıymetli İngiliz hakem, bazı önemli bilgileri dönemin İzmir spor camiasına tavsiye şeklinde sunmuştur. Bu tavsiyelerin en başında ise bu tarz temasların çoğalması ve yapılan organizasyonların mali açıdan zarar oluşmaması için tesis inşa edilmesi yönünde olmuştur.
Malumdur, oylarımızla seçtiğimiz erk sahibi yönetenlerimiz, politik hezeyanları ile yıllardır Karşıyaka Stadı’mızı engelliyor. Bu vesile ile tekrar dile getirelim:
Karşıyaka Stadını İstiyor!
Şehrimizden vapurla İstanbul’a geçen Queen’s Park Rangers kulübü sporcuları, İzmir’e seyahatleri gerçekten tarihi anlamda çok önemli olmuştur.
Bu önemli makaleyi de Karşıyaka tarihine not ediyoruz ve futbolun ortaya çıktığı bu ülkeyi, ulusal direnişin şehrinden, ilk Türk kulübünün sevdalıları olarak selamlıyoruz.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!