ANA SAYFA > Yazarlar > Araştırmacı Bedri Cumhur Doğu > Konuşan Karşıyaka fotoğrafları - Karesi Mıntıkası Şampiyonu İzmir'de

Konuşan Karşıyaka fotoğrafları - Karesi Mıntıkası Şampiyonu İzmir'de

Araştırmacı Bedri CumhurDoğu
Sosyal Medya :
26 Temmuz 2021, Pazartesi 23:34
1026 kez okundu

Karşıyaka Nostalji sayfamızda bu ay Karşıyaka Spor Kulübü fotoğraf koleksiyonuma yeni kattığım, çok önemli bir Karşıyaka fotoğrafı konuşacak. 1925 yılı Temmuz ayı sonunda aniden şehrimize gelen Karesi şampiyonu Balıkesir Türk İdman Birliği takımı ile maçımız ve maç öncesi kulüp başkanımız ve kurucularımızdan Fikri Altay bey tarafından misafirlere sunulan çiçek buketi, maç önü ve sonundaki misafirperverliğimizi, maçın detaylarını ve aynı fotoğrafta kurucularımızdan Zühtü Işıl ve Suat Karşıyaka’nın da nadir görüntülerini aktaracağız. Keyifli okumalar.

Karşıyaka Spor Kulübü tarihini ilmek ilmek araştırmaya devam ediyoruz. Bu araştırmamızda İzmir’de Türk sporunun kurucularından Kaf Sin Kaf’ımızın Karesi mıntıkasından ansızın gelen sporcu misafirlerini aktaracağız.

Karşıyaka Spor Kulübü fotoğraf koleksiyonuma yeni kattığım bir fotoğrafı daha önce benzer çekimini farklı bir fotoğrafçı açısından görmüştüm.
Kıymetli Prof.Dr.Yavuz Çorapçıoğlu hocamız bu ilk fotoğrafı bana yolladığında çok sevinmiş ve şaşırmıştım.
Kulübümüzün kurucu kadrosundan Kadızade Zühtü Işıl ve Fikri Altay beyler fotoğrafta ilk dikkat çeken kişilerdi. İzmir’de kurtuluş sonrası Karşıyaka Gençler Birliği ve sonrasında Kaf Sin Kaf’ın kurucu futbolcuları ilk milli sporcumuz Vahyi, Arap İsmail, Halil Ağabey, Mamako Saim gibi isimleri fotoğrafta görünce açıkçası kıskanmıştım.
Aradan birkaç ay geçtikten sonra bir müzayedede satın aldığım fotoğraf gerçekten heyecan duymama sebep oldu.
Almış olduğum fotoğrafta 1912’de Omiros tarlasında başkaldıran futbolculardan, daha sonra çeşitli dönemlerde yöneticilikte yapacak olan,  Suat Karşıyaka’yı tanımladım.
Daha önce Sn. Yaşar Aksoy’un kitabında bir fotoğrafını tanımladığı Suat Karşıyaka, artık Konuşan Karşıyaka Fotoğrafları’nda yerini alıyordu.
Maça dönersek, maçın hikayesini çeşitli gazetelerden de aktarımlar yaptığımı ancak büyük oranda kurucularımızdan ve aynı zamanda dönemin spor yazarlarından Cemal Ahmed Umar bey efendinin kaleminden aktardığımı özellikle bildirmek istiyorum. 
Ayrıca maçın enteresan bir hikayesi de Devlet Arşivlerinde, Balıkesirliler tarafından Maarif Vekili (Milli Eğitim Bakanı) Hamdullah Suphi (Tanrıöver) bey’e, Karşıyaka Spor Kulübü ile maç yapmak için İzmir’e gitmek için izin talep telgrafı çekmesi oluyordu.
Bu belgeyi de Karşıyaka Spor Kulübü ve Türkiye spor tarihine saygıyla sunuyorum.

1922 yılında resmen kurulan günümüzde Türkiye Futbol Federasyonu olarak bildiğimiz Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı, ülkemizde futbolu mıntıkalara ayırmış ve her mıntıka kendi liginde mücadeleye devam etmişti.
İstanbul, İzmir, Ankara, Trabzon, Konya gibi bölgelere ayrılan bu mıntıkalarda şampiyonlar belirli tarihlerde Türkiye Futbol Birinciliği adı altında final maçları ile Türkiye şampiyonunu çıkartmaktaydı.
Karesi mıntıkası da başlı başına Balıkesir ve çevresi futbol kulüplerinin mücadele ettiği lig olarak Türkiye’de sporun ihya edildiği ilk yıllarda öne çıkmıştı.
Eylül 1924 tarihinde Ankara’da düzenlenen Türkiye Futbol Birinciliği müsabakalarında Karesi mıntıkasını temsilen şampiyon Balıkesir Türk İdman Birliği takımı bulunmaktaydı.
İşte o Karesi mıntıkası şampiyonu Balıkesir Türk İdman Birliği, Temmuz 1925 tarihinde ansızın şehrimize, Karşıyakamıza bir maç yapmak için gelmişti.
Karesi şampiyonunun forma renkleri kulübümüz renkleri gibi yeşil – kırmızı idi.
Kulübümüzün misafirperverliğinin ön plana çıktığı bu maç öncesi, aynı renklere sahip olmamızdan dolayı formamızı kırmızı forma - yakaları yeşil olarak düzenleyip, maça çıkmadan evvel kulüp başkanımız ve aynı zamanda Karşıyaka Belediye Başkanı Fikri Altay tarafından buket çiçekle misafirlerimize hoş geldin diyerek Karşıyaka gençliğinin saygı ve misafirperverliğini gösteriyorduk.
Renkdaş olmamızda muhtemelen Karşıyakamızın Türk sporculuğunun İzmir’deki öncülüğünün sebep olduğunu düşünsem de bu konuda yeteri kadar kaynak bulamadım.
Ancak yeşil – kırmızı formalı, ansızın İzmir’e Karşıyaka ile maç yapmaya gelen Balıkesirlilerin kuvvetle muhtemel Karşıyaka’ya karşı sempatisi mevcuttu.
İzmir’imizi işgalden kurtaran kahramanlardan Fahreddin Altay Paşa’da her zaman olduğu gibi maçı izleyenler arasındaydı.
Maç baştan sona Karşıyaka’nın üstünlüğü ile geçiyordu. Kadromuzda daha önceki yazılarımda da aktardığım dost kulübümüz İkiçeşmelik Yıldız Spor’dan transfer edilen iki futbolcumuz bulunuyordu.
Araştırmamda taramalarım sırasında bir gazete haricinde diğer tüm gazeteler ve Cemal Ahmed Umar bey’de maçın 6-1 Karşıyaka lehine tamamlandığını, o bir gazetenin ise atılan bir golün geçerli olmadığını bildirdiğini aktaralım.
Maçtan sonra tabii ki kutsal topraklara gitmemek olmaz. Balıkesirli sporcuları Karşıyaka’da misafir ettiğimizi aktarıyor dönem gazeteleri.
Sizleri Karşıyaka Nostalji sayfamızda Osmanlıca’dan çevirip derlediğim, maçın hikayesine götürüyorum.

Aktardığım bu araştırmaların hepsi kaynaklı, belgeli, ispatlı ve senetli olmasından dolayı Karşıyaka Spor Kulübü açısından büyük önem arz ediyor.
Şunu da söylemeden edemeyeceğim, akademik tarihçiliğin kurucusu olan Leopold von Ranke (1795- 1886)’nin verdiği bir konferans çok beğenilir ve dinleyiciler tarafından uzun süre ayakta alkışlanır. O ise, büyük bir tevazu içinde, “Bayanlar, baylar beni alkışlamayın. Çünkü bunları ben söylemiyorum, “belgeler” söylüyor” der.
Çünkü belge yoksa tarihte yoktur. Er ya da geç ortaya çıkacaktır.
“Övünmek gibi olmasın, Biz Karşıyakalıyız!“

BALIKESİR SPORCULARI GELİYOR

Karşıyaka ile bir maç yapmak üzere Karesi mıntıkası şampiyonu Türk İdman Birliği’nin 22 sporcusu bugün İzmir’e müteveccihen(doğru) hareket ettiler.

BALIKESİR SPORCULARI GELDİ

Karesi mıntıkası futbol şampiyonu Türk İdman Birliği’ne mensup yirmi iki sporcu dün akşam ansızın şehrimize gelmiştir ve Karşıyakalılara misafir olmuşlardır.
Misafirlerimiz bu gün saat altı buçuk (18:30) veyahut yedi’de (19:00) Karşıyaka takımıyla Punta(Alsancak)’da bir maç yapacaklardır.
Misafirlerimize “Beyân-ı hoş-âmedî” eyleriz.(Eski tabirde “Hoşgeldiniz”)
Bugün Punta’da idman sahasında Karesi mıntıkası şampiyonu Türk İdman Birliği ile Karşıyaka arasında heyecanlı futbol müsabakası icra edilecektir.
Karşıyaka Spor Kulübü’nün daveti üzerine Perşembe günü Karesi şampiyonu İdman Birliği futbol takımı gelmiş, Cuma günü ise ansızın olan müsabaka için epeyce seyirci Punta stadını doldurmuşlardı. Seyirciler miyanında(arasında) Fahreddin Paşa’da vardı.
Çok heyecanlı oldu neticede bire karşı altı ile (6-1) Karşıyakalılar galip geldiler.
Pek ansızın şehrimize teşrif eden Karesi mıntıkası şampiyonu Türk İdman Birliği sporcuları ile Karşıyakalılar Cuma günü bir futbol müsabakası yaptılar.

BALIKESİR – KARŞIYAKA MAÇI

Balıkesir takımı: Raşid, Emin, Hidayet, Refik, Nazmi, Ferid, Aziz, İsmail, İrfan, Ahmed, İdris.
Karşıyaka takımı: Remzi, İsmail, Ali, Vahyi, Saim, Bedii, Osman, Halil, Celil, Orhan, Necati beyler.
Karşıyaka’da İkiçeşmelik Yıldız kulübünden iltihak(katılan,transfer olan) eden Remzi ve Orhan beyler ilk defa olarak takımda görünüyorlar. İstanbul’da bulunan kıymetli muavin(orta saha) Sezai yerine de Bedii ikame edilmişti. Vapur Ali’de sağ müdafii(defans) mevkinde bulunuyordu.
Misafirlerimizin böyle ani olarak vürudlarından(gelişlerinden) İzmir sporcularının haberdar olmaması kendilerine karşı istenildiği gibi bir istikbal merasimi yapılamamasını intaç etmiştir(sonuçlandırmıştır). Hatta yapılacak oyunu seyretmek için (esasen sıcaklar dolayısıyla) sahada bir kalabalık bile mevcud değildi.
Saat yedide (19:00) (Karşıyaka)İdman Ocağı’ndan Said beyin idaresi altında Balıkesir Türk İdman Birliği – Karşıyaka müsabakası başladı.
Misafirlerimiz sahaya çıkarken şiddetli suretde alkışlandılar. Karşıyaka Kulübü reisi(başkanı) Fikri (Altay) bey tarafından kendilerine güzel bir buket takdim edildi.
İki taraf formasında kırmızı – yeşil olması hasebiyle Karşıyakalılar düz kırmızı, yalnız yakası yeşil forma ile sahaya çıkmışlardı.
İlk atak Balıkesirlilerden oldu. Sonrasında Karşıyaka’dan Celil’in uzaktan çektiği şutu kaleci elinden kaçırdı Necati bu suretle 4.dakikada ilk sayıyı yaptı. 1-0
30.dakikada Saim beyin sol açığa uzun bir pası sonrası Osman güzel bir şutla ikinci sayıyı yaptı. 2-0
Birinci devrede Karşıyakalılar iyi bir oyun göstererek iki sayı temin ettiler.2-0
İkinci yarı Vapur Ali sağ açığa geçiyordu. 62.dakikada Saim beyin güzel bir akınıyla kaleye sokularak sert bir şutla üçüncü sayıyı kaydetti.3-0
75. dakikada İsmail beyin kullandığı bir frikiki alan Orhan güzel bir vuruşla dördüncü golü yaptı.4-0
79.dakikada korner kullanan Ali beyin ortasından beşinci gol geldi.5-0
81.dakikada Halil Ağabey kalecinin ayakları arasından altıncı golü yaptı.6-0
Vahyi beyin kaleciye verdiği yanlış bir pas dolayısıyla hem bir gol kaybedilmiş ve maç bu suretle tamamlanmıştır.6-1
Balıkesirliler kendilerinden kuvvetli olan Karşıyaka takımı karşısında hiç yorulmadan kalelerini müdafaa etmişler ve bu suretle Karşıyakalılara daha fazla sayı yapma imkanı vermemişlerdir.
Oyundan sonra her iki takım birbirini selamlayarak beraberce Karşıyaka’ya gitmişlerdir.

BALIKESİR SPORCULARI GİTTİ
Yirmi iki sporcudan mürekkeb olan(oluşan) Balıkesirli misafirlerimiz bu günkü ekspresle Balıkesir’e hareket etmişlerdir.

Araştırmacı : Bedri Cumhur Doğu


PAYLAŞ

Yazara Ait Diğer Makaleler

25.10.2024 Yüzyılın Gündemi Şirketleşme

14.10.2024 Fikri Altay ve Kaf Sin Kaf Reisliği

27.09.2024 Tarihi korumaya ant içtik!

08.09.2024 Çocuk Yuvasında İlk Kadın Başhekim: Doktor Sabiha Hanım

29.08.2024 Karşıyaka'nın Tarihi: Omiros Ailesi'nden Çocuk Yuvasına

12.08.2024 Ayaktopu’nun Memleketimize Yolculuğu

29.07.2024 Ölümsüz Karşıyakalılar

14.07.2024 Karşıyaka Stadı'nın 13 Yıllık Hikayesi

01.07.2024 “Bir Baba Hindi” Mustafa’nın Dedesi Milli Mücadele Kahramanı Çıktı!

14.06.2024 Karşıyaka’yı İdare Etmek Zor İştir – Cemal Ahmed Bey’in İdareciliği

18.05.2024 Kaf Sin Kaf'ın hâl-i pürmelâli

14.05.2024 Kalbinde Kalmasın Acı Bir Sızı: 1952 Şampiyonluğa Doğru

23.04.2024 Karşıyaka'nın kuruluş öyküsü

15.04.2024 Karşıyaka Stadı Yalı'ya yapılacak!

15.03.2024 Muharrem Candaş ve Fazlı Arınç Türk Güreşinin Efsane Karşıyakalıları

08.03.2024 Cumhuriyet Dönemi Su Sporları Gururumuz Alparslan, Rasim ve Muhiddin

24.02.2024 Atatürk’ün İzlediği İlk ve Tek Tenis Müsabakası

14.02.2024 Bülent Zeren Unutulmadı / Karşıyakalı Petriçe

25.01.2024 Samim Kocagöz’den Spor Psikolojisi / Suat Gürbüzer ve Bülent Öztosun

12.01.2024 Queen's Park Rangers İzmir'de

29.12.2023 Milli Müdafilerimizden Lap Lap Lütfi

14.12.2023 Cumhuriyetin Muhafızı Karşıyaka / Türkiye Şampiyonu Muhafızgücü İzmir’de

30.11.2023 Atletizm'de Türkiye Şampiyonu: İbrahim Bey

09.11.2023 Kaf Sin Kaf'tan İsmet Paşa'ya Yıldırım İşaretli Telgraf / Bölüm 3

27.10.2023 Kaf Sin Kaf'tan İsmet Paşa'ya Yıldırım İşaretli Telgraf / Bölüm 2

14.10.2023 Kaf Sin Kaf'tan İsmet Paşa'ya Yıldırım İşaretli Telgraf / Bölüm 1

29.09.2023 İstanbulspor İzmir'de

10.09.2023 Bir Efsanenin Ardından: Mustafa Baykara (Bir Baba Hindi)

29.08.2023 Karşıyakamızın İlk Yönetim Kurulu - Son Yönetim Kurulu

14.08.2023 İstanbul'un yüz yıllık hegemonyası! / Refik Osman Top'un ziyaretleri

31.07.2023 Dostluk ve Barış Maçları / Denizciliği Tesis Eden Karşıyakalı: Rifat Bey

16.07.2023 Kaf Sin Kaf’ın Ping Pong Maçı – İlk Hakemlerimiz

27.06.2023 Spor tarihimizde yarım kalan Darüşşafaka maçı -1925

15.06.2023 Bisiklet tarihi / Bucalıların misafirperverliği

18.05.2023 Türkiye Yelken Şampiyonu: Karşıyaka

15.05.2023 Denizciliğin Başkenti: Karşıyaka

23.04.2023 Bilinmeyenle karşılaşmak

15.03.2023 Geçmişe Yolculuk / FB İlk Yurtiçi Seyahatinde Karşıyaka Belediyesi Ziyafet Listesi

24.02.2023 Anadolu’dan Göğe Selam Olsun

31.01.2023 146 Yıldır Spor Sahnesinde Rum Kulüpleri – Ermis/Pera/Beyoğlu

19.12.2022 Bugün 19.12, Dünya Karşıyakalılar Günü

10.11.2022 9 Eylül Kupası'nı Kaf Sin Kaf kazandı

29.10.2022 KAF SİN KAF’ın malül gazisi: Mustafa Cemal Ahmed Umar

09.09.2022 9 Eylül Kutlu Olsun!

30.08.2022 Zafer ve Tayyare Bayramı & Şehid Tayyareci Binbaşı Fazıl Bey

09.07.2022 Ay-Yıldız Meselesi & İsmet Paşa’nın Karşıyaka Spor Kulübü Ziyareti

31.05.2022 Yasaklar ve Kaf Sin Kaf!

19.05.2022 Donanmamızın Şanlı Kruvazörü: Hamidiye; Karşıyaka’ya Hoş Geldiniz

24.04.2022 Zorlu Yolculuk: Midilli – Bölüm 3

09.03.2022 Zorlu Yolculuk: Midilli – Bölüm 2

14.02.2022 Zorlu Yolculuk: Midilli

01.02.2022 İzmir Dayanışmanın Şehri

14.01.2022 Çitlembik ağacı ve Agora

10.01.2022 Bornova'nın ilk Türk kulübü: Bornova Gençler Birliği / KSK Bornova Lokali-1933 / Yamanlar Spor -1937

19.12.2021 Bornova Karşıyakalıdır!

12.11.2021 Kaf Sin Kaf Bisikletçileri

01.11.2021 1 Kasım 1912 - 1 Kasım 2021 Biz Karşıyakalıyız!

13.10.2021 Gazi Paşa’mız Karşıyaka’da – Atatürk’ün Adımlarıyla Karşıyaka

06.09.2021 Yavuz geliyor, Yavuz

22.08.2021 Körfezin ayırdığı biraderler… Karşıyaka Göztepe tarihteki ilk maç

17.06.2021 KSK tarihinde Macaristan dostluğu ve rekabeti

19.05.2021 İzmir'in ilk deniz müsabakaları-1924

16.04.2021 Karşıyaka İdman Ocağı - Karşıyaka'nın gençleri

07.03.2021 İzmir'in rengi: İtalyan Garibaldi/Spor Alemi Kupası Karşıyaka'nın

13.02.2021 Ay-Yıldızlı şanlı armamızı yurt dışında ilk kez dalgalandıran Karşıyakalı…

13.01.2021 Karşıyaka-Vefa-Altınordu-Muhtelit

19.12.2020 Dünya Karşıyakalılar Günü ve Karşıyaka’nın Konuşan Fotoğrafları:


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?