Geçtiğimiz günlerde seçimli olağanüstü genel kurul oldu, yeni yönetim tek aday olarak girdiği seçimi kazandı, eski başkan ve yönetim kurulu mali ve idari yönden ibra edilmediler.
Yeni yönetime ve 111 yıllık tarihi kurumun yönetim kurulu başkanlığına seçilen Sn. Azat Yeşil’e başarılar dilerken, eski başkan Sn. Turgay Büyükkarcı’ya hizmetleri için teşekkürlerimi sunuyorum.
Karşıyaka Nostalji sayfamızda bu sayıda biz de, şampiyon olduğumuz 1925-26 sezonunda da görev yapmış olan idare heyetini günümüzde söylendiği şekliyle yönetim kurulunu anlatmak isterim.
BAŞKAN FİKRİ ALTAY, BAŞKAN YARDIMCISI ZÜHTÜ IŞIL, GENEL KAPTAN KENAN OR!
110. yılımız şerefine geçtiğimiz yıl ilk kez ortaya çıkarttığımız bu tarihi fotoğrafta, işgâl yıllarında kapatılmak zorunda kalan kulübümüzün, 1922’de kurtuluş ile birlikte yeniden faaliyete başlayıp, Karşıyaka Gençler Birliği ismiyle örgütlenerek, birkaç yıl içerisinde İzmir mıntıka şampiyonluğunu kazanan idare heyetini yani yönetim kurulunu görüyoruz.
Kulübümüz 1925 yılında Karşıyaka Spor Kulübü ismini almış, yeni isminden yaklaşık 1 sene sonrasında İzmir mıntıka şampiyonluğunu kazanmıştır.
Tabi yönetim kurulu hemen yönetime geçip şampiyonluğu kazanacak hamleleri yapamadı, 1924 yılında kulübün idaresini alan yönetim kurulu, 1924-25 sezonunda finalde Altay’a kaybederek şampiyonluktan oldu ancak 1925-26 sezonu sonunda Altınordu’yu finalde yenerek ligi şampiyonlukla tamamladı.
Kulübümüzün çok bilenleri tarafından dezenformasyonla tahrip edilen tarihimize, doğruları belgeleri ile aktardığımızı, bu sayfadan defaatle dile getiriyoruz. Yine hatalı şekilde aktarılan birçok bilgiyi düzelteceğimiz için de kendimizi mutlu hissediyoruz, tarihe not düşüyoruz.
Kulübümüzün o dönem başkanlığını yapan, Cumhuriyet sonrası ilk belediye reisimiz, milli mücadele kahramanı Fikri Altay’ın, aynı zamanda Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı yani günümüzde Türkiye Futbol Federasyonu olarak bildiğimiz kurumun İzmir mıntıkasında kuruculuğunu da üstlenen birkaç kişiden birisi olduğunu aktarırken, fotoğrafta olmadığını belirtelim.
Fikri Altay’ın, kulübümüzün 1912’de örgütlenişi sırasında İttihad ve Terakki Cemiyeti’nin İzmir’deki birkaç kurucu üyesinden birisi olduğunu da yeniden hatırlatalım.
Fotoğrafta ayakta en solda kulübümüz kurucularından, ilk sporcularından, İzmir’e ilk giren süvari zabitlerimizden, milli mücadele kahramanı Kadızade Zühtü Işıl’ı görüyoruz.
Zühtü bey, şampiyon olduğumuz 1925-26 sezonunda kulübümüzün reis-i sanisi. Yani ikinci başkanıdır. Hatta, kulübümüzün 111 yıllık tarihinde, Karşıyaka Spor Kulübü başkanı olduğuna dair bir belgeye rastlamadım.
Zühtü bey’in yanında, kulübümüzün ilk sporcularından, ilk kaptanı ve ilk milli sporcusu Vahyi bey var. Vahyi Oktay’ın zorlu bir hayat hikayesi bulunuyor, Selanik’te babasının askerlik görevi nedeniyle bulunduğu sırada, 1.Balkan Harbi’nde babasının kaldığı komutanlık evi havaya uçuruluyor.
Yaşı henüz 7.
Annesi ise ailenin erkek çocuklarını toplayıp, 1914 yılında İzmir, Karşıyaka’ya göçüyorlar.
Sonrası ise malum, 111 yıllık kulübümüzün en önemli sporcularından birisi oluyor, 1929 yılında ise Galatasaray Futbol Takımı’na kaptan olarak transfer oluyor.
Vahyi Bey’in hemen yanında ise belki de 111 yıllık kulübümüzün en fazla hizmet eden neferlerinden olan, Kuva-yi Milliye kahramanı Mustafa Cemal Ahmed Umar bulunuyor.
En fazla hizmet etme kısmını ben uydurmuyorum, tarihini seven herkes arşivlere girerek Cemal Ahmed bey’in ne hem kulübümüz için hem de İzmir sporculuğu için ne denli önemli olduğunu belgelerde görebilirler. Buradan da peyder pey paylaşıyorum zaten. Fotoğrafta ise umumi katip, yani günümüzde kulübümüzün genel sekreterlik makamında.
Ayaktakilerden en sağda bulunan kişi ise ülkemizin o dönemki dahi gençlerinden birisi olan Mekin Halid Onaran.
Mekin bey, kulübümüzün tenis ve voleybol şubelerinin kurucusu ve kaptanı. Bu kentin, Türkler arasında ilk defa bu sporları icra eden kişisidir. 1935 yılında Londra’da Finans eğitimi alarak ülkesine ve milletine büyük hizmetler etmiş bir diplomat/bürokrattır.
Önde oturan iki kişiden sadece, solda bulunan Gözlüklü Kemal bey ile alakalı bilgi/belge bulamadım. O dönem Karşıyakamızın önde gelenlerinden olduğu ise bazı fotoğraflarda İzmir’in önde gelen spor insanları ile birlikte bulunduğu için anlayabiliyoruz.
Fotoğrafta, resmi Deniz Yüzbaşı kıyafeti ile oturan kişi ise, ülkemizin spor tarihinin en önemli maçı olan, 28 Temmuz 1922’de Akşehir’de Atatürk’ün emri ile oynanmış ve Atamızın izlediği maçta kalecilik görevini üstlenen Kenan Or.
Kenan bey, kulübümüzün genel kaptanı. Tüm branşların organizasyonlarını yönetiyor. Örneğin; 1924 yılında Fenerbahçe küçük takımını, 1925 yılında ise Fenerbahçe’nin ilk yurtiçi seyahatini organize ediyor. Deniz kuvvetlerinde önemli görevlerde bulunmuştur.
İşte bu yönetim kadrosu ilk kez, 1924 yılında kulübü kalkındırma hamlesi yaparak tarihe geçmiştir. Bu belgeyi de ilk kez değerli Karşıyakalılara sunuyoruz.
Belgede, kulübümüzün önceki heyet-i idaresinin yani yönetim kurulunun istifası sonrası, üzerlerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmek için ilk kez seçiliyorlar.
Gazetelere bu haber şöyle yansıyor:
“Karşıyaka Gençler Birliği
İstifa eden Karşıyaka Gençler Birliği heyet-i idaresine, yapılan intihabda(seçimde) Kenan(Or), Mekin(Onaran), Bozkurt, Siret ve Zühtü(Işıl) beyler intihab edilmişlerdir(seçilmişlerdir). Tebrik ve muvaffakiyetler(başarılar) temenni olunur. “
Bu önemli belgeyi de ilk kez yayımladığımız için mutlu ve gururluyuz. Yavaş ancak doğru bilgi ve belgeyle kulübümüzün bilinmeyenlerini aktarmaya devam edeceğiz.
Karşıyaka futbol takımımızın sponsorluk meselesini ise yapılacak lansman sonrası, bu sütunlardan değerlendireceğim. Yönetim kurulumuza tekrar başarılar dilerim.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!