Karşıyaka Spor Kulübü tarihinin, alelade bir tarih olmadığının göstergesi, Cumhuriyet tarihimizin kurulduğu yıllarda uyguladığı beden eğitimi ve spor seferberliğinin yansıması olarak, özellikle “BARIŞ” gibi toplumsal bir olguyu vurgulamasının, spor sahalarına yansıtmasının çok değerli olduğunu tüm kamuoyu her halükarda kabul edecektir, buna eminim.
Anadolumuz gibi akbabaların üşüştüğü bir coğrafyada, zorunlu bir savaştan yeni çıkmış bir ülkenin, uygarlığa attığı adımlarda, hep Kaf Sin Kaf’ın ve Türk sporculuğunun izi gözükmekte.
İlk iki bölümde, İzmir Rumları’nın tesis ettiği Apollon kulübünün, şehrimize gelebilmesi için yapılan faaliyet ve organizasyonların ne değerli olduğunu aktarmıştık.
Artık bu önemli tarihi gerçeğin de sonuna geldik ve üçüncü bölümüyle yazı dizisini tamamlayacağız. Son bölümde yine çok önemli bilgi ve belgeler Karşıyakalılar için gurur vesilesi.
FAHRETTİN PAŞA ALSANCAK STADINDA!
Üç maç yapmak üzere şehrimize davet ettiğimiz Apollon kulübü sporcularının, maçlara ellerinde Türk Bayrakları ile çıktığı görüntüler çok anlamlı.
Yaşa ve ζητώ(Zito/Yaşa) tezahüratları arasında sahaya çıkan Rum kulübü, büyük bir misafirperverlik görüntüsü altında Alsancak Stadı’nda yaklaşık 10 yıl sonra buluşabiliyordu.
Alsancak’ta kimler yoktu ki…
İzmir’imizin kurtarıcılarından Fahrettin Altay Paşa, Vali Kazım Dirik Paşa, Karşıyakamızı uzun yıllar himaye eden eski müstahkem mevki kumandanımız Hüseyin Hüsnü Emir Erkilet Paşa, Cumhuriyet Halk Fırkası vilayet idare heyeti başkanı, İzmirli Hacim Muhiddin Bey’de bu önemli maçlara iştirak edenler arasındaydı.
TARİHİ FLAMA MÜZE’DE!
Maç öncesi merasimde, karşılıklı olarak flamalar veriliyordu.
Bu flamanın ise Karşıyaka tarihi açısından anlamı çok büyük. Tam 91 yıl önce Alsancak Stadı’nda kulübümüze verilen, İzmir Rumları tarafından 1891 yılında kurulmuş Apollon takımına ait flama, Karşıyaka Spor Kulübü Tarihi Müzesi’nde bugün sergilenmektedir.
Merasim sonrası ise, kulübümüzü uzunca yıllar himaye eden Hüseyin Hüsnü Emir Erkilet Paşa tarafından önemli bir söylev gerçekleştirilmiştir:
“Bugün Yunanlı dost futbolcularını aramızda görmekle bahtiyarım. Size bir hoşgeldiniz derim. Kulübüm olan K.S.K’ın bir hatırası olmak üzere bayrağımızın kabulünü Reis bey efendiden rica ederim.”
Maçların ikinci yarısı başlamadan, İzmir Belediye Reisi Dr.Behçet Uz, şehrimizin misafirperverliğini göstererek bir buket çiçekle sahaya çıkarak misafir Apollon sporcularına takdim etmişti.
BÜYÜK FUTBOLCUMUZ, KAHRAMAN LÜTFİ BEY’İN AYAĞI KIRILDI!
Kulübümüz tarihine geçmiş, erken Cumhuriyet yıllarında yeşil kırmızı formamızla futbol oynamış, spor yapmış üç Lütfi Bey bulunuyor.
İlki, altyapımızdan yetişen, Merhum Râşid Takımlarımızda yıllarca görev yapmış sonrasında Galatasaray’a transfer olmuş olan nam-ı diğer “Lap Lap” Lütfi.
İkincisi ise İstanbul’dan şehrimize gelerek Karşıyaka’da uzun yıllar kalecilik yaptıktan sonra yeniden İstanbul’a dönerek İstanbulspor ile şampiyonluk yaşamış olan “Deli” Lütfi.
Üçüncü Lütfi ise, 1930 yılında İzmir’in Eşrefpaşa semti gençlerinin oluşturduğu, daha sonra İzmirspor Kulübü’ne dönüşecek olan Sakarya kulübünden 1931 yılında transfer ettiğimiz Lütfi Bey.
İlk kez verdiğimiz bu önemli bilgilerden sonra, İzmirspor’dan transfer ettiğimiz, büyük yetenek, orta saha oyuncusu Lütfi Bey, maçta Apollon takımı sağ açığı Delianis’in bir hava topunda, ayağının bacak kısmına yüklenmesi sonucu ayağı kırılmıştı. Maç hemen durdurulmuş, polis ve sağlık ekiplerinin kontrolünde hastaneye kaldırılan Lütfi Bey’in ayağı alçıya alınıyordu.
Merkez Askeri Hastanesi’ne kaldırılan sporcumuz, burada tedavisini devam ettirmiştir. Fahrettin Paşa’nın destekleri ile tedavisini sürdürdüğü hastanede, Paşa’nın yanısıra, hükümet erkanı, askeri paşalar, Yunan konsolosu, basın mensupları, mıntıka merkez heyeti ve çeşitli sporcuların ziyaretleri karşısında gazeteye ilan vererek, teşekkür etmiştir.
APOLLON KAFİLE BAŞKANININ TEŞEKKÜRÜ
Kulüplerimizin müşterek teşebbüsü ile yaptığımız üç maça büyük rağbet gösteren İzmir’in muhterem halkına ve bu maçlara ciddi ve samimi bir alaka ibrazı ile vazifelerimizi kolaylaştıran Hükümet-i Cumhuriyet’e, Başvekil İsmet Paşa ve Vali Kazım Paşa Hazretlerine, Cumhuriyet Halk Fırkası’na, matbuat(basın) ve polis, jandarmaya alenen teşekkür ettiğimizin ilanını rica ederim.
Apollon kafilesi namına
Dimitri Kulambidis
Gazetelere verdiği ilanla, ata topraklarına gelerek, hatıralarını canlandıran Apollon kulübü kafile başkanının teşekkürlerini aktararak, yazı dizimizin sonuna geldik.
Cumhuriyet’imizin İlk Başvekili ve Gâzi Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı, kahramanımız İsmet Paşa’ya ise maçlar sonunda telgraf çekerek, kulübümüz adına teşekkür ve tâzimatta bulunan tarihi yöneticilerimiz olduğunu hatırlatmak istiyorum.
Karşıyaka tarihinin önemini belgelerle aktarmaya, ülkemizin spor tarihinde bulunduğu konumu somut belgelerle sizlere aktarmaya devam edeceğim.
Cumhuriyet’in bizlere kazandırdığı egemenliği, hürriyeti, dostluğu, medeniyeti, uygarlığı ve barışı, kulübümüzün sportif hareketleri öncülüğünde sizlere aktarmaktan gururluyum.
Nice 111 yıllara Kaf Sin Kaf!
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!