Geçen yazımızda bahsetmiştik. Türkiye’de spor tarihi koleksiyonlarına baktığımızda, yapılan koleksiyonlar çok kısıtlıdır. Ancak Karşıyakamızın artık yüzlerce “orijinal” erken dönem fotoğrafından oluşan ve paha biçilmesi mümkün olmayan bir koleksiyonu mevcut. Zamanla yapacağımız sergi ve söyleşilerle kamuoyuna yeni bilgi ve belgeleri aktaracağız. Kentimiz spor tarihine yaptığımız katkıları herkesin ve özellikle gençlerimizin öğrenmesi ve feyz alması tek gayemiz.
Büyük Başkan Fikri Altay ve Misafirperverliği
Kulübümüzü kuran Müdafaa-yi Milliye Cemiyeti’nin kurucu ve öncülerinden olan, bu sayede memleketimizin işgalden kurtuluşunu sağlaması adına yapmış olduğu çalışmalar herkesin malumu olduğu Fikri Altay, Karşıyaka’nın Cumhuriyet sonrası ilk belediye reisidir.
Karşıyakamızın da hem hâmisi hem de resmi anlamda ilk başkanıdır.
Türk sporuna ve kulübümüze yapmış olduğu katkıları uzun uzadıya aktarmayacağım. Ancak koleksiyonumuza kattığımız Spor Alemi mecmuası kapağında Fikri Altay başkanımıza rastlayınca siz değerli okurlarımıza bu tarihi fotoğrafı aktarmak istedik.
Daha önce kulüp tarihimizin bilinmeyen bir sayfasını, Mısır kulübü El İttihad takımının İzmir seyahatini ilk kez Karşıyaka Haber Gazetesi’nde detay ve belgeleri ile yazmıştık.(2020)
Hatta El İttihad kulübünün tarihçisi Ömer Sabri kardeşimiz ile internet ortamında tanışmış ve Karşıyaka tarihinin en önemli fotoğrafını, Mısır kulübü arşivlerinden kulübümüz arşivlerine kazandırmıştık. İlgili fotoğrafı anımsarsanız, önde Fahrettin Paşa ve Fikri Altay Beşiktaş ile yaptığımız maçı izlerlerken hemen arkalarında Kadızade Zühtü Işıl’da bulunmaktaydı.
İşte o El İttihad maçı sonrası ulusal spor dergimiz Spor Alemi’nde 7 Teşrinievvel(Ekim) 1926 tarihli nüshası kapak fotoğrafında, El İttihad ve Karşıyaka/İzmir sporcularının birlikte çekildikleri fotoğraf ve diğer fotoğrafta ise Alsancak stadı tribünlerinde El İttihad maçının görüntüsü paylaşılmış!
İki fotoğrafta da kulübümüzü temsil eden kişi, belediye başkanımız ve hem kulübümüzün hem de İzmir spor cemiyetinin reisi Fikri Altay göze çarpıyor!
Bu tarihi ve önemli fotoğrafı siz değerli okuyucularımıza aktarmaktan onur duyuyoruz.
Dostluk Kazansın: Fair Play’in ve Ortak Acıların Hikâyesi
Yazar ve yönetmen Gökmen Küçüktaşdemir tarafından hazırlanan “Dostluk Kazansın” isimli proje, sadece sporun değil, insanlığın ve dostluğun zaferini anlatıyor. Karşıyaka Spor Kulübü ile birlikte yürütülen bu anlamlı proje, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından Fair Play ödülü kazanan Feruz Bozaslan'ın unutulmaz hikâyesini gözler önüne seriyor.
Roman, 1930 yılında Türkiye ve Yunanistan arasında dostluk adına düzenlenen ancak yarım kalan Lailapas-Karşıyaka futbol maçını konu alıyor. Feruz Bozaslan’ın bu tarihi maçın tamamlanması için gösterdiği çabalar, Fair Play ödülü ile taçlandırılıyor. Anadolu’da futbolun başlangıç süreci ve Bozaslan’ın mücadelesi, tarihin tozlu sayfalarından çıkarılıp okuyuculara sürükleyici bir dille sunuluyor.
Bu proje, uluslararası kültür ve spor alanında önemli bir yer edinmeye aday. Roman, Türkiye ve Yunanistan’da savaşın, göçlerin ve kayıpların yarattığı ortak acılara odaklanıyor.
Kitap, sadece tarihsel bir anlatı değil, aynı zamanda insan ruhunun dayanıklılığını ve barışa olan özlemi simgeliyor. Bu derin insani mesaj, okuyuculara unutulmaz bir deneyim sunarken, kitabın gelirinin KEDİ Otizm Derneği’ne bağışlanacak olması, projenin toplumsal yönünü daha da güçlendiriyor.
Ben, Bedri Cumhur Doğu olarak, bu projede tarihsel bölümleri hazırlamaktan ve danışmanlık vermekten büyük bir onur duydum. Gökmen Küçüktaşdemir ve “Herkes Biraz Yazar” ekibinin bu değerli çalışması, hem sporun birleştirici gücünü hem de insani değerlerin önemini vurgulayan bir eser olarak tarihe geçecek nitelikte. “Dostluk Kazansın” sadece bir futbol hikâyesi değil, aynı zamanda iki ülke halkı arasında yeşeren barışın ve dostluğun simgesidir.
Dostluk Kazansın
Karşıyaka Spor Kulübü’nün 4926 numaralı kongre üyesiyim. Burası benim yaşadığım ve büyüdüğüm semtimin kulübü. Türkiye’nin en eski sivil toplum kuruluşlarından birisi. Ancak görüyoruz ki kulüp yönetimi bunun farkında değil. Sportif başarıya elbette önem veriyoruz, öncelik gösteriyoruz ancak sportif süreçler kadar idari süreçler de önemli.
Karşıyaka Başkanı İlker Ergüllü ve Yönetim Kurulu Neden Sorulan Sorulara Cevap Vermiyor?
Dostluk Kazansın kitabı ile ilgili kitabın mimarı gazeteci abimizin de, bizlerin de, Milli Olimpiyat Komitesi tarafından ödüllendirilmiş bu projenin son safhasında desteğini arzu ettiğimiz tek yer Karşıyaka Spor Kulübü.
Çünkü bu projenin merkezinde Kaf Sin Kaf var. Kendisini kulübümüze yönlendirdik, randevu almaya çalıştı, ancak ne hikmettir değerli başkan geri dönüş yapmamış.
Bu süreçte benim de yönetiminde yer aldığım, değerli Ali Erten’in katkılarıyla İZVAK projeye destek oldu.
Gökmen abimiz ile son görüşmemizde kulüpten hala dönüş olmadığını öğrendim ve kongre üyesi olarak Sn. İlker Ergüllü’ye mesaj attım, aynı zamanda kulübün resmi mail adresinden de talebimizi ilettik. Kulübümüzün internet sitesi aktif hale getirildi ancak ilgili iletişim ekibi kurulmadığı için, sadece görüntüde bir mail adresi var sanıyorum.
Değerli başkanın yönetim kurulu başkanı olması hasebiyle kulübün gerçek sahibi taraftar ve kongre üyelerinin taleplerine niçin cevap vermediğini anlayamıyoruz.
Bir de buradan iletelim istedik değerli Karşıyaka Spor Kulübü Yönetim Kurulu’na ve kendilerinden randevu talebimizin dikkate alınmasını rica ederiz. Kulübün marka değerini artıracak işlere lütfen kapı kapatmayın, kapasitenin gelişmesini ve artmasını sağlamak adına bu çalışmalara değer verin. Bu kulübü seven ve emek harcayan insanlara destek olun, görmezden gelmeyin.
KARŞIYAKA SPOR KULÜBÜ YÖNETİM KURULU ADINA YÖNETİM KURULU BAŞKANI SN. İLKER ERGÜLLÜ
İlker bey merhaba, ben Bedri Cumhur Doğu.
Karşıyaka Spor Kulübü Tarih Kurulu’na bir dönem hizmet verdim.(Her ne kadar teşekkür etmeleri gerekirken bir de benden özür dilemem istendi, onu da ayrı bir yazı da kamuoyuna aktaracağız.)
İZVAK bünyesinde İzmir’deki köklü spor kulüplerinin tamamının bulunduğu Tarih Kurulu’nda koordinatörlük yaparak katkı vermeye çalışıyorum.
Size ulaşmak istememin sebebi; Karşıyaka Spor Kulübü tarihinde önemli yere sahip, 1930 yılında yarıda kalan ve 84 yıl sonra 2014 yılında 3.dk.’da kaldığı yerden tekrar başlatılan ve kulüp tarihimizde ilk kez Milli Olimpiyat Komitesi(TMOK) tarafından fairplay ödülü aldığımız, Karşıyaka-Lailapas maçından esinlenerek, Karşıyakalı gençlerin verdiği katkılara kurgu eklenerek 26 kişilik yazar kadrosundan oluşan bir ekip roman yazdı.
Roman şimdiden 2 ödül aldı.
Şahsım olarakta bu romana bir Karşıyakalı olarak tarih danışmanlığı yaptım. Kurumsal anlamda ise; İZVAK olarak bu projeye destek vermeye devam ediyoruz.
Farklı kulüp ve alanlardan destek görürken, kitabın mimarı, yazar Gökmen Küçüktaşdemir bey size ulaşmak istemiş, basın ekibiniz ile konuyu paylaşmış fakat bir dönüş yapılmadığı için üzüntüsünü belirtince size yazmak istedim.
Gökmen bey’le birlikte sizi ziyaret etmek, kulüp başkanımız olarak bu konuda bilgilendirmek, hem de kitaptan size hediye etmek isteriz. Geri dönüşünüzü rica ederim.
Saygılarımla,
Bedri Cumhur Doğu
K.S.K. 4926 Numaralı Kongre Üyesi
Önümüzdeki sayıda başka bir sürprizle görüşmek dileği ile. Kaf Sin Kaf ruhu daima yaşasın.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!