Kulübümüzün tarihini hatalı şekilde sadece futbol takımı ile kuruldu sanıyoruz.
Halbuki ilk resmi nizamnamemiz olan Türk Mümarese-i Bedeniyye Terakki kulübümüzün tüzüğünde; “futbol oynamak, kayıkta kürek çekmek, koşmak ve yürümek” gibi beden eğitimine faydalı sporların, kulübümüzün kurucu branşları olduğunu bildirdiğini daha önce bildirmiştim.
Zamanla doğru bilgileri belgeleriyle aktardıkça, bu yanlışları düzelteceğimizi düşünüyorum.
Karşıyaka Haber Gazetesi artık 15 günde bir yayımlanacak, bende elimden geldikçe hiç ortaya çıkmamış belgeleri 15 günde bir Karşıyakalılar ile buluşturacağım.
Daha önce yine bu satırlardan İzmir’de bir Türk kulübü tarafından yapılan ilk deniz yarışlarının, Karşıyakalılar tarafından hazırlandığını belgeleri ile ilk kez aktarmıştık.
Şimdi de, kulübümüz kurucularının, denizcilik sevgisini ve kentimize kazandırmak için çabaladığı denizciliği, Cumhuriyet’in henüz ilk yıllarında yapmış oldukları Karşıyaka-İzmir arası performansını önemli noktalarıyla ilk kez aktarıyorum.
ZÜHTÜ BEY VE ARKADAŞLARI
Kadızâde Zühtü Işıl’ın, İzmir’de futbolda olduğu gibi denizcilikte de kurucu ve öncü sporcular arasında olduğunu biliyor musunuz?
Cumhuriyet’in ilk yıllarında dönem gazetelerinden Karşıyakalı denizcilerimizin haberi…
Milli Mücadele kahramanı Kadızâde Zühtü bey, şampiyon olduğumuz 1925-26 sezonunda da reis-i sâni yani ikinci başkandır.
Kurucu sporcularındandır. Öncü sporculardandır.
İzmir’in ilk Türk sporcularının yanında yetişmiştir. Önemli bir sporcudur, Harp zamanında memleketin her köşesinde savaşmış, esir düşmüştür.
Zühtü bey’in öncülük ettiği deniz sporlarını da herkes bilmez. Denizcilik/yelkenciliği geliştiren İzmir’deki birkaç kişiden biridir.
İşte, ilk kez okuyacağınız bu gazete haberini de siz değerli okuyucuya aktarıyoruz.
Karşıyaka Spor Kulübü’nün denizcileri İtalya’dan yeni getirdikleri iki adet dört tek filikalarıyla her Cuma olduğu gibi bu hafta da daha güneş doğmadan levazımatı ikmal ederek iki ekip olarak tanzim ettikleri program üzere Karşıyaka sahillerinden hareket ettiler.
Birinci ekip: Kaptan Tevfik Zühtü(Kadızade), Tarık, Mazhar, Fevzi.
İkinci ekip: Kaptan Sadi(İplikçi), Tahir Feridun, Vahyi(ilk futbol takımı kaptanı), Nebil.
Karşıyaka’dan Göztepe sonra Karantina’ya, buradan da sahil dibinden Kışla(Konak), Alsancak ve Bayraklı güzergahında seyrettiler.
Karşıyakalılar bütün süratleriyle saat 07:00’de başladılar.
Saat tam 14:00’te Altay katib-i umumisi Adil Raşid bey yalısında birinci dinlenmeyi gerçekleştirdiler.
Adil Raşid bey tarafından ağırlanan Karşıyakalı denizciler, yirmi dakika kürekten sonra muhterem belediye reisi Aziz (Akyürek) bey yalısına vardılar, arz-ı hürmetlerini ilettiler.
Program mucibince Karşıyaka’ya dönen denizcilerimiz, hem İzmir’e hem de ülkemiz gençlerine olan örnek sporculukları dolayısıyla ilgili haberlerde önemli ve güzel sözlerle kutlanıyordu.
xxx
AYYILDIZ GÖĞSÜMÜZDE!
Kulübümüzün isminin Karşıyaka Spor Kulübü’ne dönüşümünün 98. Yıl sene-i devriyesi kutlu olsun!
Yaptığımız araştırmalarda ortaya çıkardığımız en önemli bilgilerden birisi de kulübümüz isminin son halini aldığı Kaf Sin Kaf’a dönüşümü.
98 yıl önce, kulüp başkanımız ve kurucularımızdan Fikri Bey’in öncülüğünde, 1922 yılının son çeyreğinde yeniden canlandırılan kulübümüzün, Karşıyaka Gençler Birliği olan isminin Karşıyaka Spor Kulübü’ne çevrilmesiyle, kulübümüz son kez ismini değiştirecekti.(1937 yılında birkaç yıl zorunlu olarak Yamanlar Spor ismini kullandığımızı da ilaveten aktaralım. Önümüzdeki yazılarda bu konudan da bahsedeceğiz.)
1912’den sonsuza kadar Ayyıldız’lı arma ile beraberiz.
Kulübümüz kurucularından, ilk başkanlarından Fikri Altay’ın dönem gazetelerinden kamuoyuna bildirisini aktarıyorum:
Efendim,
Karşıyaka Gençler Birliği ismiyle çalışan kulübümüzün bâdema(bundan böyle) Karşıyaka Spor Kulübü namıyla tevsimine(isimlendirilmesine) karar verilmiş olmakla bu hususun muhterem gazetenizle ilanını rica ederiz efendim.
Karşıyaka Spor Kulübü reisi Fikri
22 Nisan 1925
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!