Şehrimizin kültür unsurlarından birisi de tahmin edeceğiniz üzere spordur. Türkiye Cumhuriyet Devleti de kurulduğundan bu yana, sosyal anlamda önemli yer teşkil eden spora ve sporculuğa önem göstermiş, bizzat kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından özenle takip edilmiştir.
Gâzi Paşa’nın, tarihi mirasımız olan sporlarımızdan güreşi çok sevdiği ve bu konuda faaliyetler düzenlenmesini istediği herkesin malumudur. Hatta, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’na alınacak askerlerin iyi pehlivan olmalarını özellikle istemiş ve uygulamıştır.
İşte o meşhur Muhafız Alayı’na ait spor kulübünün temelleri bizzat Atatürk tarafından atılmış ve Ankara’da 18 Temmuz 1920’de emri ile kurulmuştur.
18 Temmuz 1920 tarihinde başkanı Mülazım İsmail Hakkı(Tekçe) Bey olmak üzere Muhafız Alayı ismini alarak kurulan kulüp, 1 Haziran 1923 günü Muhafızgücü olarak ismini değiştirmiştir. Muhafızgücü takımı; futbol, atletizm, binicilik, bisiklet, polo, voleybol, basketbol gibi spor dallarında mücadele etmiş ve birçok şampiyonluklar kazanmıştır. Ayrıca kulüp bünyesinde birçok ünlü asker sporcu da yetiştirmiştir.
Futbol takımı 1925, 1926, 1926-27, 1927-28 1929 ve 1930-31 sezonlarında Ankara Futbol Ligi şampiyonu olmuştur. 1927 yılında 1924'teki ilk şampiyonadan sonra ilk kez düzenlenen Türkiye Futbol Şampiyonası'nda İzmir şampiyonu Altınordu'yu 5-1 yenerek Türkiye şampiyonu olmuştur.
Mustafa Kemal Atatürk, Muhafız Alayı’ndaki erlerin güreşlerine hayran kaldığını bir sohbetinde şöyle anlatmaktaydı:
“Dün yirmi neferin güreşlerini seyrettim. Birbirleriyle kıyasıya güreştiler. Her güreşin sonunda biri galip çıkar ya… Çok ve ciddi çarpıştılar. O kadar ki gömlekleri parçalandı. Bu derece çetin dövüşmeye ben sebep olmuştum. Kendi gömleklerimi bunlara dağıttım giymelerini söyledim. Hiç birisi giymedi. Hayretle sebebini sordum. “Köylerimize, çocuklarımıza ve evlerimize bundan daha büyük ne götürebiliriz” dediler. Elbise dolabımdaki üzeri etiketli bir nefer gömleğini konuşma salonuna getirttim ve bu gömleği görüyor musunuz arkadaşlar! Dün arkadaşlarının hepsiyle başa çıkan neferin gömleği… Yamalı bir gömlek fakat tertemiz… Türk köylüsü gibi… Onun geniş ruhu gibi sade. Kendi dolabımda, kendi eşyalarımın yanında, benim için sevimli, gözümü doyuran, içimi ferahlatan bir hatıra olarak saklıyorum. Dünyada sevgisi benim için yegâne cömert olan şey Mehmet’in, Türk köylüsünün asaletinden gelen şeylerdir. O’nun sevgisine inanmış ve kanmış olanlar, insanların en bahtiyarlarıdır.”
ANKARA VE ORDU ŞAMPİYONU MUHAFIZGÜCÜ İZMİR’DE!
1927 yılı başında, Ankara şampiyonu Muhafızgücü takımı, Anadolu’da bir turne gerçekleştirmiş ve bu turne kapsamında İzmir’e de uğramıştır. Anadolu’nun çeşitli kulüpleri ile Başkent Ankara sporculuğunu yakından tanıtmak amacıyla gerçekleşen bu turne, spor tarihimizde önemli bir yer almaktadır.
5 Mart 1927’de Başkent Ankara’dan başlayarak, Eskişehir, Kütahya, Konya, Mersin, Adana, Antalya, İzmir, Manisa, Uşak, Balıkesir, Bandırma, Bursa, İstanbul, İzmit, Bilecik şehirlerinde bulunarak futbol maçları yapmışlardır.
Ankara ve Askeri Oyunlar şampiyonluğu yanı sıra 1927 yılının sonlarında, Türkiye Şampiyonluğunu da kazanacak Muhafızgücü, kuvvetli ve çok yönlü oyuncularıyla ülkemizdeki çoğu spor kulübünü o dönem domine etmişti.
Birisi hariç…
“19.12” Dünya Karşıyakalılar Günü’nü, böylesine önemli bir tarihi vesika ile anmak istedim.
Maçı, Mıntıka Heyeti 3-2 olarak tescil etmiş olsa da hakemler ve maçı izleyenler maç sonucunu 4-2 olarak Karşıyaka’nın galibiyetini bildirmekteydi.
İlk maçlarında, Altınordu ve Altay’ı yenmiş, Karşıyaka’mıza ilk defa mağlup olmuşlardı. Bu önemli müsabakalara, şehrimiz Valisi Kazım(Dirik) Paşa, Müstahkem Mevki Kumandanı Ali Fuat(Erden) Paşa ile Fırka Erkan-ı Harp Reisi Yümni Bey, Jandarma Alay Kumandanı Emin Fikri Bey’lerin katılımıyla merasimde bulunmuşlar.
Muhafızgücü’nden Yüzbaşı Hüsnü Bey:
“Muhafızgücü çok aziz İzmirlileri kemal-i hürmetle selamlar!“
Diyerek tribünleri ve taraftarları heyecanlandırmıştı.
Karşıyaka taraftarı tarafından üç defa “Yaşa” diyerek alkışlarla karşılık buluyordu.
ATATÜRK’ÜN TAKIMINI YENEN KAF SİN KAF!
Tarihimizde böylesine önemli karşılaşmalar var. Mersin Vapuru’yla şehrimize gelen Muhafızgücü Takımı, Atletizm şubesi ve küçük futbolcuları ile birlikte takıma riyaset eden Muhafızgücü Alay Kumandanı İsmail Hakkı Bey ve eşleri de şereflendirmişlerdi.
İsmail Hakkı Bey, Valilik başta olmak üzere, belediye, müstahkem mevki kumandanlığı, Cumhuriyet Halk Fırkası, Tayyare Cemiyeti’ni ziyarette bulunmuşlar. Erkek lises(günümüzde Atatürk Lisesi), Erkek Muallim Mektebi, Sanatlar Mektebi, Kız Lisesi ve mıntıka spor heyeti merkeziyesini ziyarette bulunmuşlardır.
Dünya Karşıyakalılar Günü’nüzü kutluyor, kulübümüzün şerefli mazisine ait hatıraların ne kadar da değerli ve önemli olduğunu bu vesile ile tekrar bildiriyorum.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!