Karşıyaka Nostalji sayfamızda, daha önce taahhüd ettiğimiz şekilde kulübümüz tarihinden ayrıntıları aktarmaya devam ediyoruz. İlk belgemiz, bisiklet tarihimiz için bir ilk olacak bir konuyu aydınlatırken, ikinci belgemiz kentin her semtinde kulübümüze duyulan saygı ve sevginin gün yüzüne çıktığı yer olarak Buca’yı işaret ediyor. Keyifli okumalar.
BİSİKLET TARİHİNDE BİR İLK: MENEMEN-EMİRALEM-MANİSA YOLU
Oyuncak yapmaya pek meraklı olan ve bilinenlerin dışında ilginç oyuncaklar yapmakla ün salmış soylu Fransız Sivrak Kontu, bir kalas parçasının iki ucuna birer tekerlek koyarak oluşturduğu ve “Celerifere” adını verdiği oyuncağı yaptığı zaman tarihin en ilginç keşfinde ilk adımı attığının farkında bile değildi.
Bu garip tahta oyuncağın üzerine ata biner gibi oturan Sivrak Kontu, ayaklarıyla yerden hız almak suretiyle “Celerifere”’ini yürütmüştü. Her yeni oyuncağı olduğu gibi malikanesinde tertip ettiği büyük davette misafirlerine gösterdiği zaman pek hoşa gitmiş ve büyük sükse yapmıştı.
Bisikletin atası olarak tarif edeceğimiz bu oyuncağın icadından yaklaşık 100 yıl sonra İzmir’de, ilk bisiklet müsabakası, ikinci insan koşusuyla birlikte 1311(1895) senesinin 11. Salı günü Bornova’da yapılmıştır.
Osmanlı Devleti’nde halk, bisikletle ilgili bilgileri önce basından öğrenmiş ve kendilerine oldukça yeni olan bu alete Fransızca söyleminden hareketle “velospit” veya “velosipet” adını vermiştir.
Daha önce kulübümüzün bisiklet branşı hakkında çeşitli bilgi ve belgeleri ilk kez aktarmıştık. Cumhuriyet ile birlikte canlanan kulübümüz, faaliyetlerini önemli ölçüde artırmıştı.
Yine bir ilki ortaya koyarak, İzmir spor tarihine önemli bir belge ile not düşmek istiyorum.
Karşıyaka bisikletçilerimiz güzergahları; Menemen-Emiralem ve Muradiye yoluyla Manisa’ya kadar olacak şekilde bir seyahat tertip etmişler ve bu seyahat güzergahı İLK KEZ Karşıyakalı bisikletçilerimiz tarafından icra edilmiştir.
Manisa’da, Manisa Belediye Başkanı Karaosmanzâde Abbas bey tarafından olağanüstü bir karşılama ile karşılanıp, ağırlanmışlardır. Büyük bir misafirperverlikle karşılanan kulübümüz sporcuları, Bisiklet şubemizin kaptanı Fevzi bey’in önderliğinde, Süreyya, Şinasi ve Bedii beylerden oluşuyordu.
Türk sporunda çeşitli branşlarda faaliyet gösteren kulübümüzün, önemli detaylarını ilk kez aktarmaya devam edeceğiz.
NAZİK BUCALILARIN KAF SİN KAF SEVGİSİ
İzmir spor tarihinin en eski Türk kulübü olan Karşıyakamız, kentimiz içerisinde kendisinden sonra kurulan kulüplerin çoğuna örnek olmuş, birçok semtte sporcu yetişmesi konusunda öncü olmuştur.
Kulübümüz erken cumhuriyet döneminde İzmir’in her yerinde saygı ve sevgi ile karşılaşmıştı. Daha önceki yazılarımızda Bornova sporcularının ve Bornovalıların sevgisini ve ilgisini aktardığımız yazılarımızda, Bornova’da açılan KSK Lokalinden bahsetmiştik.
90 yıl önce İzmir’in sporda öncü kulübü Karşıyakamız, Bornovalı gençlerle bir birliktelik gerçekleştirip, “Karşıyaka Spor Kulübü Bornova Lokali” isminde bir şube açmıştı. Bornova Gençler Birliği kurucularından, emekli binbaşılardan Nezir bey, Haşim ve Abidin beylerin teşebbüsleri ile Karşıyaka Spor Kulübü Bornova Lokali, 4 Haziran 1933’de resmen teşkil edilmişti.
Bu kulüpler her ne kadar İzmir merkeze uzak olarak liglere katılamayıp, federe olamasalar da, bulundukları ilçelerde gençlerin yetişmesi hususunda önemli yol katetmişlerdir.
Kaf Sin Kaf’ımız, aynı yıllarda İzmir’in kadim ilçelerinden Buca’da kurulan Buca Kulübü tarafından nazik bir davetle gittikleri Buca stadında samimiyetle karşılanmışlardır.
Maçı Karşıyakamız 5-2 kazanırken, akşam Kaf Sin Kaf şerefine verilen çay ziyafetinde, samimi anlar yaşanmış, ziyafet sırasında Buca Kulübü’nün saz heyeti tarafından pek güzel alaturka parçalar çalınarak eğlenceli dakikalar yaşamışlardır.
Saat 21:00 gibi Bucalı sporcuların K.S.K’lılara karşı “Yaşa” sesleri arasında iki kulübün tüm sporcu ve idarecilerinin eğlenceli anlarından sonra kulübümüz misafirperver Bucalılara teşekkürlerini iletmiştir.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!