Çocukluğumuzun Kahramanı: Mustafa Baykara (Bir Baba Hindi)
Çocukluğumuzun kahramanıydı Mustafa Baykara, nam-ı diğer "Bir Baba Hindi." O kadar saygılı ve kibardı ki cümleleri hep “Efendim” ile biterdi. Maç öncesi onu gördüğümde “Nasılsın Mustafa Baba?” diye seslendiğimde, “Sağ ol, iyiyim efendim” diye cevap verirdi. Tabii aslında “efendim” diyemezdi, “etendim” derdi Mustafa Baba. Dilinin bu tatlı peltekliği, kendisine “Etendim Mustafa” lakabının takılmasına neden oluyordu.
Doğma büyüme Karşıyakalı olan Mustafa Baba, hiç evlenmemiş bir adamdı. Çünkü “Karşıyaka ile evliyim” diyordu. Alsancak’ta ve bulunduğu tüm ortamlarda “Bir Baba Hindi” tezahüratı ile Karşıyaka taraftarının gür sesinin yankısı oluyordu adeta. Hiç beklenmedik bir anda, tüm o sessizliğin içerisinde gür sesiyle “Biiiir Baba Hindi” diye bağırır, taraftar da “heeeyallah” diye inletirdi tribünleri. Ardından “Kaf Kaf Kaf Sin Sin Sin Kaf Sin Kaf Sin Kaf” tezahüratı ile bitirir ve hiçbir şey olmamış gibi yerine otururdu Mustafa Baba.
Gol atıldığında gözyaşlarını tutamazdı. Gözyaşları hiç durmaz, yüreğinden akıp sevdasının denizine boşalırdı gözlerinden. Onun için tribünler yaşam felsefesiydi; vefaydı. Adı “Karşıyaka” olan bir sevdaydı.
Salih Lütfi Baykara'nın Tarihi Rolü
Sevgili dostum Feruz Bozaslan’ı ziyaret eden Mustafa Baba’nın abisi Hüseyin Baykara’nın beyanıyla ilk kez ortaya çıkan bu önemli bilgileri arşivlerde araştırdık ve bulduklarımız çok önemliydi. Birinci Dünya Savaşı’nda ve Kurtuluş Savaşı’nda savaşarak gazilik unvanı almış, Jandarma teşkilatımızın medar-ı iftiharı olan ve Cumhuriyet döneminde teşkilatlanmasına büyük hizmetleri bulunmuş, son rütbesi Kıdemli Albay olan Salih Lütfi Baykara’nın Mustafa Baba’nın dedesi olduğunu ortaya çıkardık.
Arşivlerde yapmış olduğumuz tespitlere göre, Karşıyaka taraftarının sembolü olan ve Karşıyaka Spor Kulübü’nün 1 numaralı fahri üyesi olan “Bir Baba Mustafa” abimizin dedesinin Milli Mücadele döneminde göstermiş olduğu yararlılıklar dolayısıyla takdirname ile ödüllendirilmesi, tarihi anlamda çok kıymetli bir hatıra olarak kaydediliyor.
Karşıyaka Tren İstasyonu’ndan Nergiz Tren İstasyonu’na kadar olan alanda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yeşil alana, Mustafa Baykara abimizin dedesi Salih Lütfi Baykara’nın manevi kızı olduğunu öğrendiğimiz Sn. Ayla Erdur'un verdiği dilekçe ile ATATÜRK'ün Silah Arkadaşlarından Gazi Jandarma Kıdemli Albay S. Lütfi Baykara Parkı ismi 2022 yılında verilmiştir. Ayrıca, ilgili haberlerde manevi babası olarak belirttiği Salih Lütfi Baykara’ya ait Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı sırasında kullandığı eşyaları bağışlayan ressam Ayla Erdur, kahraman Jandarma Kumandanımıza ait hatıra fotoğraflarını, İstiklal Madalyalarını, kılıcını, askeri palaskayı, apoleti, askeri kimliği, savaş notlarının bulunduğu metal muhafazalı not defteri gibi önemli metrukesini bağış yaparak Yemişçizade Konağı’nda açılan 100. Yıl Anı Evi’nde sergilenmesini sağlamıştır.
Milli Mücadele’de Gösterdiği Yararlılığa Takdirname!
1926 yılında TBMM tarafından, Milli Mücadele esnasında muhtelif cephelerde veya dâhili isyanların bastırılmasında bilfiil mesai gösterdiklerinden dolayı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından “Takdirname” ile ödüllendirilmiştir. İstiklal Madalyası bulunmaktadır. Uzun yıllar İzmir ve çevresi Jandarma Vilayet Kumandanı olarak görev yapmış, memleketimizin asayişi için çok emek harcamış, binlerce jandarma eri yetiştirmiş, imtihan ederek çeşitli rütbeleri er ve erbaşa tevdi etmiş, İzmir’in birçok yerinde, köy-kasaba demeden jandarma teşkilatının teftişini bizzat gerçekleştirmiştir.
Salih Lütfi Baykara, sadece bir asker değil, aynı zamanda bir öğretmen, bir lider ve bir rehberdi. İzmir’in güvenliği ve huzuru için gösterdiği çaba, onu halkın gözünde bir kahraman yapmıştır.
Atatürk’ün İmzası ile Doğu Anadolu Bölgemizde!
1937 yılında Atatürk’ün imzası ile Binbaşılıktan Yarbaylığa yükselen Salih Lütfi Bey, Jandarma Mıntıka Kumandanı rütbesi almıştır. 1937 yılında Elazığ Jandarma Mıntıka Kumandan Muavini Yarbay Salih Lütfi Bey, bir yıl sonra Van Jandarma Mıntıka Kumandan Muavinliğine (1938) tayin edilmiştir. 1942 yılında Albaylık rütbesi kendisine tevdi edilmiştir. 1944 yılında teşekkül eden 7. Tunceli Jandarma Müfettişliği’ne tayin edilmiştir. Kasım 1949’da Albay rütbesi ile emekli olmuştur.
Salih Lütfi Baykara’nın yaşamı, vatan sevgisi ve hizmet aşkı ile dolu bir kahramanın hikayesidir. Onun hayatı, bizlere milletimize hizmet etmenin ve ülkemizi korumanın ne kadar kutsal bir görev olduğunu hatırlatır.
İsimleri Ölümsüzleşti!
İzmir’in köklü kulüplerinden Karşıyaka Spor Kulübü’nün ve kentin simge isimlerinden Mustafa Baykara, Karşıyaka'da doğup büyüyen ve yaşamını Kaf-Kaf'a adayan nam-ı diğer “Bir Baba Hindi Mustafa”, 2019 yılında Karşıyaka Belediyesi’nin organizasyonu ile Çarşı'da bire bir boyutlardaki heykelle ölümsüzleşmişti. Mustafa Baykara, 2023 yılında 70 yaşında hayata gözlerini yummuştu. Karşıyaka’da Hergele Meydanı’ndan Nergiz Tren İstasyonu’na kadar olan alanda hem dedesinin hem de kendisinin ismi sonsuza kadar yaşayacak ve bizleri karşılayacak olan “Baykara” ailesinin bu iki büyük şahsiyetini saygı ile selamlıyorum.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!