ANA SAYFA > Yazarlar > Araştırmacı Bedri Cumhur Doğu > Atletizm'de Türkiye Şampiyonu: İbrahim Bey

Atletizm'de Türkiye Şampiyonu: İbrahim Bey

Araştırmacı Bedri CumhurDoğu
Sosyal Medya :
30 Kasım 2023, Perşembe 11:36
460 kez okundu

Cumhuriyet’in ilk yıllarına gittiğimizde, yapılan sportif faaliyetlerin aslında “milli bir vazife” olarak görülmesi ve tatbik edilmesi devlet politikası olarak görülmekteydi.

Çeşitli gazete ve dergilerde sportif branşlar hakkında detaylı bilgiler verilirken, beden eğitimi ve atletizm için aslında diğer branşlara nazaran daha fazla üstüne düşülüp, önemsenmesi gerektiği bilgisi verilmekteydi.

1926 yılında yayımlanan “Maç” isimli mecmuada bakın neler aktarılıyor:

“Efendiler, beyler, paşalar, ağalar, nihayet analar, babalar, kardeşler, bir insana her şeyden evvel sıhhat, kuvvet ve mukavemet birden lazımdır. Bugün evlatlarımızın tahsillerine(eğitimlerine) oldukça ehemmiyet veriyoruz, sanatta, ticarette iktisab-ı ilim ve irfan (ilim irfan edinmelerine) etmelerine ehemmiyet veriyoruz fakat; beden cihetinden dahi yükselmeleri, kuvvetlenmeleri lüzumunu, en metini (sağlamı) maalesef hatırımıza bile getirmiyoruz. Lakin, çok hata ediyoruz. Çok yanlış bir yoldan gidiyoruz. Bizim çocukluğumuza tesadüf eden zamanlar ile bugünün hayatı arasında çok büyük, çok ayrı farklar vardır. Bugünün şerait-i hayatiyesi (hayat şartları) çok değişmiştir. Eğer çocuklarımızı bugünün zaruretleri, yarının ihtiyaçları için yetiştirmeyecek olursak istikbalimizi bizzat baltalamış olmaz mıyız?”

İZMİR’DE ATLETİZM

İzmir, tarihi mirası ve konumu açısından ülkemizin Batı’ya açılan yüzü olarak bilinmektedir. 19.Yüzyıl’dan bu yana İzmir, sportif anlamda da ülkemizin öncü kentlerinden birisidir. İlk atletizm yarışları birçok branşta olduğu gibi İzmir’de gerçekleşmiştir.

Özellikle Cumhuriyet sonrası, modern sporların Türklere benimsetilmesi fikrine olan katkılar, bildiğiniz üzere şehrimizdeki okullar vasıtasıyla gerçekleşmiştir.

Türklerin ilk kez spor yaptığı okul günümüzde Atatürk Lisesi olarak bildiğimiz İzmir İdadisi’dir. Yine diğer etnik kökene sahip milletlerin kurdukları kulüplere baktığımızda, sporcular çoğunlukla mektep öğrencileri olarak göze çarpmaktadır.

Nitekim, Milli Mücadele Kahramanları ve Altay İdman Yurdu kurucuları Mustafa Necati ve Vâsıf Çınar’da, 1915’te Özel Şark İdadisi(Lisesi)’ni kurarak ilk defa özel bir Türk okulu açmışlardır. Ve kurucularımızdan Kadızâde Zühtü Işıl’da bu okulda okurken seferberlik sebebiyle okulunu yarıda bırakıp 1.Dünya Savaşı’na fiilen katılmıştır.

SPORTİF HAREKETLERİ BAŞLATIP GELİŞTİRENLER : ÖĞRETMENLER/MUALLİMLER

Hem ülkemizdeki bir asrı devirmiş takımlara baktığımızda hem de kentimizdeki kadim kulüplere baktığımızda, öncü oldukları sportif branşlarda genellikle öğretmenlerinin/muallimlerinin emeklerini görürüz.

Cumhuriyet sonrası ise artık yurtdışından öğretmen takviyesi alarak eğitim ve öğretim gösteren okullardan birisi de İzmir Amerikan Koleji’dir. Ve okulun Beden Eğitimi öğretmeni olarak çalışan, Atatürk devrinde, 1928'de Türkiye'ye gelen 1937'de ülkemizden ayrılan ilk atletizm antrenörü Alman Herr Alexis Abrahams’dır. Atletizm konusunda ülke çapında bir çok milli sporcu yetiştirmiştir.

İzmir’de erken Cumhuriyet döneminde, Atletizm branşının geliştirilmesi konusunda üç kulübün adı ön plana çıkar. Altay, Altınordu ve Karşıyaka.

İBRAHİM BEY TÜRKİYE ŞAMPİYONU!

Aslında İzmir genel olarak çok önemli atletler yetiştirmeye Cumhuriyet’in ilk yıllarında başlamıştır. Altınordu’dan Said, Hüseyin – Cihat Beyler, Altay’dan Baha, Vahap – Niyazi Beyler, Karşıyaka’dan Bahadır ve İbrahim Beyler atletizm sporunun geliştirilmesi konusunda öncü isimlerdi.

1930’ların ikinci yarısına doğru ise atletizm branşına İzmir kulüpleri daha az eğilmeye başladılar. Diğer branşlara nazaran atletizme önem göstermedikleri ise bir gerçek.

Ancak sizlere, Kaf Sin Kaf tarihinin en önemli sporcularından, ilk atletlerimizden İbrahim Bey’i aktarmak istiyorum.

1934 yılında İstanbul’da düzenlenen yarışlarda, 2500 Metre koşusunda ikinciliği, 5000 Metre koşusunda birinciliği, 10000 Metre koşusunda ise yine birinciliği alarak bir çok İstanbul sporcusunun arasında şampiyonluğunu kutlamıştır.

Milli formayı giyme şansına erişen İbrahim bey’e, İzmir Atletizm Mıntıka Heyeti tarafından iki adet kol saati ve madalyaları merasimle takdim edilmiştir. 

Karşıyaka Spor Kulübü tarihinden bilinmeyenleri yazdığımız Nostalji sayfamızda, ilk kez aktardığımız milli atletimiz İbrahim Bey’i tanıtmaktan gururluyuz.

Detayları ilerleyen sayılarda yazmaya devam edeceğiz.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KARŞIYAKA STADI NE OLDU!

2014 yılında yapılan ilk ihaleden bugüne kadar yaklaşık 10 sene geçti. Hem yerel yönetim tarafında hem de hükümet tarafında Karşıyaka Stadı’nın yapılmak istenmemesinin birçok nedeni var ancak konumuz bunlar değil.

1937 yılında ilk taşı konularak, dönemin İzmir Valisi Fazlı Güleç, İzmir Belediye Reisi Behçet Uz ve İzmirli yöneticiler tarafından temeli atılan Karşıyaka Stadı’nın 1938 tarihinde, Türk Spor Kurumu tarafından hazırlanan ilk projesine ulaştık.

ADNAN MENDERES STADIN YAPIMINA KATKI KOYUYOR!

Türk Spor Kurumu Genel Başkanı General Ali Hikmet Ayerdem’in sağlık sorunları sebebiyle istifası sonrası kurumun işlerini çok tanıdık bir isim olan eski başbakanlarımızdan, hem şehrimiz Adnan Menderes devralıyor.

Ve tabi ki ilk yapmış olduğu iş ise, temeli atıldıktan çok kısa bir süre sonra stadın açılışını gerçekleştirmesine katkı vermek.

Tek parti döneminde Aydın Saylav’ı(Milletvekili) olan Menderes, Türk Spor Kurumu Asbaşkanı olarak İzmir sporculuğuna ne kadar önem gösterdiğini anlıyoruz.

1938’de Karşıyaka Stadı’na gelerek çalışmaları bizzat takip etmiştir. Hatta güreşçilerimizin antrenmanları ile alakadar olmuştur.

Sporun, Türk gençliğinin fiziki terbiyesindeki önemli yeri sebebiyle, genel olarak ülkemizde dezavantajlı kalmış bölgelere Türk Spor Kurumu tarafından stadyum yapılması suretiyle bu dezavantaj kaldırılmak istenmiştir.

KARŞIYAKA STADI NE OLDU!

Yaklaşık 20 yıldır, gündemde olan ve yapımı konuşulan Karşıyaka Stadı’na engel olan başta dönemin Karşıyaka Belediyesi Başkanı’ndan, meclis üyesine kadar herkes sorumludur!

Ha bir de kendilerini Karşıyakalı addeden aileler var. Biz biliyoruz ki stada itiraz eden, bu ailelere mensup kişiler de belediye başkanına şirin gözükmek ve şahsi ikballeri için Kaf Sin Kaf’a ihanet etmişlerdir. 

Dönemin İzmir Büyükşehir Başkanı’nın, Tire’de çürümeye terk edilen stadı yapıp, Karşıyaka Stadı’na engel olması ise tam bir vizyonsuzluk örneği ve ihanet projesi olarak tarihe kaydedilmiştir. Kendilerini İzmirlilere anlatırken, kenti çok düşünürmüş gibi göstererek aldatmış ve 111 yıllık bu kente ait bir kültür kurumu olan Karşıyaka Spor Kulübü’nü ve koskoca bir semti, hem maddi hem de manevi olarak zarara uğratmıştır.

Kendilerini, Demokrat Parti’nin ve Adnan Menderes’in tarihi mirası ve siyasi geleneği olarak gören iktidar partisi ise, tabiri caizse 20 yıldır top çeviriyor.

Karşıyaka Stadı’nın yapımında en büyük emeği verenlerden, Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Türk Spor Kurumu’nda görevlendirilen Adnan Menderes, stadın yapımı sırasınca yalnızca memlekete hizmet etmek için çalışıyordu. Karşıyaka Stadı’nın yapımını çok kısa bir süreçte tamamlanmasına vesile oldu. Ancak bugün onun halefi olduğunu iddia eden hükümet, bin bir bahane ile bu stadın yapımına engel oluyor. İstenilse, 1 senede bu stad biterdi, siyasi sebeplerle istemediler. Hepimiz bunları yaşadık, gördük. Ve yaşamaya devam ediyoruz.

Ancak biz yıllar geçse de, tarihe not olarak bırakacağımız bu belgeleri ve bu kritik soruyu sormaya devam edeceğiz.

KARŞIYAKA STADI NE OLDU?


PAYLAŞ

Yazara Ait Diğer Makaleler

29.11.2024 Gölge etme başka ihsan istemez!

25.10.2024 Yüzyılın Gündemi Şirketleşme

14.10.2024 Fikri Altay ve Kaf Sin Kaf Reisliği

27.09.2024 Tarihi korumaya ant içtik!

08.09.2024 Çocuk Yuvasında İlk Kadın Başhekim: Doktor Sabiha Hanım

29.08.2024 Karşıyaka'nın Tarihi: Omiros Ailesi'nden Çocuk Yuvasına

12.08.2024 Ayaktopu’nun Memleketimize Yolculuğu

29.07.2024 Ölümsüz Karşıyakalılar

14.07.2024 Karşıyaka Stadı'nın 13 Yıllık Hikayesi

01.07.2024 “Bir Baba Hindi” Mustafa’nın Dedesi Milli Mücadele Kahramanı Çıktı!

14.06.2024 Karşıyaka’yı İdare Etmek Zor İştir – Cemal Ahmed Bey’in İdareciliği

18.05.2024 Kaf Sin Kaf'ın hâl-i pürmelâli

14.05.2024 Kalbinde Kalmasın Acı Bir Sızı: 1952 Şampiyonluğa Doğru

23.04.2024 Karşıyaka'nın kuruluş öyküsü

15.04.2024 Karşıyaka Stadı Yalı'ya yapılacak!

15.03.2024 Muharrem Candaş ve Fazlı Arınç Türk Güreşinin Efsane Karşıyakalıları

08.03.2024 Cumhuriyet Dönemi Su Sporları Gururumuz Alparslan, Rasim ve Muhiddin

24.02.2024 Atatürk’ün İzlediği İlk ve Tek Tenis Müsabakası

14.02.2024 Bülent Zeren Unutulmadı / Karşıyakalı Petriçe

25.01.2024 Samim Kocagöz’den Spor Psikolojisi / Suat Gürbüzer ve Bülent Öztosun

12.01.2024 Queen's Park Rangers İzmir'de

29.12.2023 Milli Müdafilerimizden Lap Lap Lütfi

14.12.2023 Cumhuriyetin Muhafızı Karşıyaka / Türkiye Şampiyonu Muhafızgücü İzmir’de

09.11.2023 Kaf Sin Kaf'tan İsmet Paşa'ya Yıldırım İşaretli Telgraf / Bölüm 3

27.10.2023 Kaf Sin Kaf'tan İsmet Paşa'ya Yıldırım İşaretli Telgraf / Bölüm 2

14.10.2023 Kaf Sin Kaf'tan İsmet Paşa'ya Yıldırım İşaretli Telgraf / Bölüm 1

29.09.2023 İstanbulspor İzmir'de

10.09.2023 Bir Efsanenin Ardından: Mustafa Baykara (Bir Baba Hindi)

29.08.2023 Karşıyakamızın İlk Yönetim Kurulu - Son Yönetim Kurulu

14.08.2023 İstanbul'un yüz yıllık hegemonyası! / Refik Osman Top'un ziyaretleri

31.07.2023 Dostluk ve Barış Maçları / Denizciliği Tesis Eden Karşıyakalı: Rifat Bey

16.07.2023 Kaf Sin Kaf’ın Ping Pong Maçı – İlk Hakemlerimiz

27.06.2023 Spor tarihimizde yarım kalan Darüşşafaka maçı -1925

15.06.2023 Bisiklet tarihi / Bucalıların misafirperverliği

18.05.2023 Türkiye Yelken Şampiyonu: Karşıyaka

15.05.2023 Denizciliğin Başkenti: Karşıyaka

23.04.2023 Bilinmeyenle karşılaşmak

15.03.2023 Geçmişe Yolculuk / FB İlk Yurtiçi Seyahatinde Karşıyaka Belediyesi Ziyafet Listesi

24.02.2023 Anadolu’dan Göğe Selam Olsun

31.01.2023 146 Yıldır Spor Sahnesinde Rum Kulüpleri – Ermis/Pera/Beyoğlu

19.12.2022 Bugün 19.12, Dünya Karşıyakalılar Günü

10.11.2022 9 Eylül Kupası'nı Kaf Sin Kaf kazandı

29.10.2022 KAF SİN KAF’ın malül gazisi: Mustafa Cemal Ahmed Umar

09.09.2022 9 Eylül Kutlu Olsun!

30.08.2022 Zafer ve Tayyare Bayramı & Şehid Tayyareci Binbaşı Fazıl Bey

09.07.2022 Ay-Yıldız Meselesi & İsmet Paşa’nın Karşıyaka Spor Kulübü Ziyareti

31.05.2022 Yasaklar ve Kaf Sin Kaf!

19.05.2022 Donanmamızın Şanlı Kruvazörü: Hamidiye; Karşıyaka’ya Hoş Geldiniz

24.04.2022 Zorlu Yolculuk: Midilli – Bölüm 3

09.03.2022 Zorlu Yolculuk: Midilli – Bölüm 2

14.02.2022 Zorlu Yolculuk: Midilli

01.02.2022 İzmir Dayanışmanın Şehri

14.01.2022 Çitlembik ağacı ve Agora

10.01.2022 Bornova'nın ilk Türk kulübü: Bornova Gençler Birliği / KSK Bornova Lokali-1933 / Yamanlar Spor -1937

19.12.2021 Bornova Karşıyakalıdır!

12.11.2021 Kaf Sin Kaf Bisikletçileri

01.11.2021 1 Kasım 1912 - 1 Kasım 2021 Biz Karşıyakalıyız!

13.10.2021 Gazi Paşa’mız Karşıyaka’da – Atatürk’ün Adımlarıyla Karşıyaka

06.09.2021 Yavuz geliyor, Yavuz

22.08.2021 Körfezin ayırdığı biraderler… Karşıyaka Göztepe tarihteki ilk maç

26.07.2021 Konuşan Karşıyaka fotoğrafları - Karesi Mıntıkası Şampiyonu İzmir'de

17.06.2021 KSK tarihinde Macaristan dostluğu ve rekabeti

19.05.2021 İzmir'in ilk deniz müsabakaları-1924

16.04.2021 Karşıyaka İdman Ocağı - Karşıyaka'nın gençleri

07.03.2021 İzmir'in rengi: İtalyan Garibaldi/Spor Alemi Kupası Karşıyaka'nın

13.02.2021 Ay-Yıldızlı şanlı armamızı yurt dışında ilk kez dalgalandıran Karşıyakalı…

13.01.2021 Karşıyaka-Vefa-Altınordu-Muhtelit

19.12.2020 Dünya Karşıyakalılar Günü ve Karşıyaka’nın Konuşan Fotoğrafları:


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?