ANA SAYFA > SAĞLIK > Ramazanda kontrolsüz kilo alımına dikkat

Ramazanda kontrolsüz kilo alımına dikkat

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Ramazanda kontrolsüz kilo alımına dikkat

Özel Tınaztepe Hastanesi Beslenme ve Diyetetik uzmanlarından Dyt. Pınar Ongun, ramazan ayı öncesinde oruç tutacaklara doğru ve dengeli beslenme konusunda uyarılarda bulundu.

Ramazanın yaz mevsimine denk gelmesi sebebiyle oruç tutacak olanların yaklaşık 16 saat aç ve susuz kalacağını hatırlatan Özel Tınaztepe Hastanesi Beslenme ve Diyetetik uzmanlarından Dyt. Pınar Ongun, uzun süre gıda tüketimi olmadığından vücut metabolizmasının yavaşladığını ve dikkat edilmediği takdirde kontrolsüz kilo alımına yol açabileceğini kaydetti.

Ramazan ayında 'oruç tutarak kilo veririm' düşüncesinin de tamamen yanlış olduğunu hatırlatan Dyt. Ongun, "Halk arasında 'oruç tutarak kilo verebilirim' düşüncesi çok yaygın. Ancak tüm gün aç kalındığında hareketlerde yavaşlama ile birlikte vücut hızında düşüş gerçekleşir. Bu nedenle iftarda yemeğe aşırı yüklenmeler görülmektedir. İftarda ve sonrasında tek seferde aşırı yemek yemek kan şekerinin hızla yükselmesine ve ardından ani şekilde düşmesine sebep olur. Bir ay boyunca bu şekildeki beslenme ise kontrolsüz kilo alımına yol açar" dedi.

PİDE YERİNE TAM TAHILLI EKMEK TERCİH EDİLMELİ

İftarda hamur işi ve şekerli yiyeceklerden uzak durulması gerektiğinin de altını çizen Dyt. Ongun, baharatlı, tuzlu ve yağlı besinlerin çok fazla tüketilmemesini önererek, lifli yiyeceklere ağırlık verilmesini, uzun süre tokluk hissi sağlayan etli sebze yemekleri, yoğurt, salata, kuru baklagiller gibi vitamin, posa ve protein içeren gıdaların tercih edilmesini ve az yudumlarla bol su içilmesini söyledi. Dyt. Ongun, günlük alınması gereken karbonhidrat ihtiyacının ramazanın vazgeçilmezi olan pideden ise bulgur pilavı, tam buğday makarnası ve tam tahıllı ekmek gibi besin değeri ve posa içeriği yüksek gıdalardan alınmasının daha sağlıklı olduğunu vurguladı.

"MUTLAKA SAHUR YAPIN"

Ramazanda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli unsurun sahura kalkmak olduğunu ifade eden Dyt. Ongun, "Sağlıklı bir oruç için mutlaka sahur yapılmalı. Protein, yağ ve vitaminden zengin bir kahvaltı, sahur sofrası için en uygun seçenektir. Sahurda hem sindirimi kolay hem de tok tutan besinler tercih edilmelidir. Bu nedenle sahurda tam tahıllı ekmek, yumurta, süt veya yoğurt, çiğ fındık ya da badem, şekersiz komposto veya şeker içeriği düşük meyveleri aşırıya kaçmadan tüketebilirsiniz."

UZMANDAN ÖNERİLER

Oruç sonrası ağır egzersizler yerine tempolu yürüyüşün vücudunuza fayda sağlayacağını da belirten Dyt. Ongun, şu önerilerde bulundu: "İftardan sahura kadar en az 2 litre su için. Ancak orucu suyla açarken bir- iki bardaktan fazla su tüketmemeliyiz. Çorba içildikten sonra uzun süre aç kalan mideyi dinlendirmek için yemeğe 10- 15 dakika ara vermeliyiz. Hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar veya dondurma tercih edilmeli. Yemeklerde yağ kullanımını mümkün olduğunca kısıtlayın, kızartma yerine fırın, ızgara ya da haşlama yöntemlerini kullanın. Besin çeşitliliği açısından zengin, porsiyon miktarı açısından fakir bir iftar yapmaya özen gösterin."

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka'da elektrik kesintileri sürüyor
Sonraki Haber CHP’li Sertel: ''Turizm sektörü dip yaptı''

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?