Obezite, günümüzde artık 7’den 70’e her yaştaki insanın sorunu haline geldi. Aşırı kilolu ve estetik sorunu yaşamaktan öte obezite; hayatı tehdit eden hastalıklara kapı açtığı için büyük önem taşıyor. Şifa Üniversitesi Obezite Merkezi doktorlarından Op. Dr. Ersin Aksu, obezitenin ölümcül hastalıklara kapı araladığını belirterek, “Kalp hastalıklarından sonra en çok ölüm sebeplerinden birisi, yani ömür kısaltan hastalıklardandır. Çünkü obezite tek başına seyretmiyor; hipertansiyon, hiperepidemi, şeker hastalığı, kalp hastalıkları, eklem hastalıkları, uyku apnesi, karaciğer yağlanması vb. birçok hayati hastalığa da yandaş etki oluşturuyor. Türkiye’de yaklaşık 2 milyona yakın obezite hastası olduğu düşünülüyor. Dolayısıyla obezite tedavisi her geçen gün daha da büyük önem kazanıyor” dedi.
‘MİDE KÜÇÜLTME’ HANGİ AŞAMADA DÜŞÜNÜLMELİ?
Op. Dr. Aksu, tedavi yöntemlerine ilişkin olarak da hastaları uyardı. Mide küçültme operasyonlarının tedavi sürecinin son halkası olarak düşünülmesi gerektiğini belirten Op. Dr. Aksu, “Obezite tedavisinde cerrahi müdahaleden önce 4 tedavi aşaması var. Bunların ilki diyettir. Yani hastanın diyetisyen eşliğinde obezite ile mücadele etmesidir. Bunda başarı sağlanamazsa ikinci aşamada ilaçlı tedaviye başlanır. Bu kez hasta endokrin uzmanı tarafından takip edilerek ilaçlarla zayıflaması hedeflenir. Yine başarı elde edilemezse üçüncü aşamada psikiyatrik destek ve davranış terapilerine geçilir. Bütün bu yöntemler başarısız olursa obezite cerrahisi devreye girer. Mide küçültme operasyonuna karar vermek için de önemli kriterlerimiz var. Bunların başında beden kitle indeksi ve yaş geliyor. Bir hastaya obezite cerrahisinin uygulanması için vücut kitle indexinin 35 ve üzeri olması ve 16-65 yaş aralığında bulunması gerekiyor” diye konuştu.
CERRAHİDE TEK YÖNTEM YOK
Bu noktada da çeşitli operasyon yöntemleri bulunduğunu ifade eden Aksu, mide küçültme ameliyatının komplikasyonların; yani kanama, kaçak gibi hastaya sıkıntı oluşturan durumların en az olduğu yöntem olarak önplana çıktığını söyledi.
MİDE HACMİ 30 CC’YE DÜŞÜRÜLÜYOR
Op. Dr. Aksu, mide küçültme ameliyatı ile midenin yüzde 80-85’inin alınmasının kast edildiğini ifade ederek, “Bu oran hastaya göre değişiyor. Burada hastanın standardını yakalamak çok önemlidir. Ciddi uzmanlık gerektiriyor. Ameliyattan sonra birinci yılın sonunda mide hacmi 60 cc’ye çıkıyor. Bir yıl sonra 60 cc’den 120 cc’ye çıkıyor. Daha sonra da 200 cc’ye kadar büyüyebiliyor. Biz ameliyattan 2 gün sonra hastamızı taburcu edebiliyoruz” dedi.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!