ANA SAYFA > SAĞLIK > Kalça protezinden önce önleminizi alın

Kalça protezinden önce önleminizi alın

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Kalça protezinden önce önleminizi alın

Özel Tınaztepe Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanlarından Op. Dr. Zeynel Dinedurga, kalça hareketlerinin düzelmesini ve ağrının ortadan kaldırılmasını sağlayan total kalça protezi ameliyatları hakkında önemli bilgiler verdi.

Total kalça protezi ameliyatı öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenlerin altını çizen Op. Dr. Zeynel Dinedurga, fazla kilolu hastaların ameliyat öncesi mutlaka kilo vermesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

“Aşırı kilolu hastalarda hem ameliyatları cerrahi açıdan daha zor olduğundan, ameliyat komplikasyonları daha fazla görüldüğünden, hem de ameliyat sonrası rehabilitasyon ve günlük aktivitelerine dönüş süresi uzadığından, makul düzeyde kilo vermeliler. Bunun dışında yine ameliyat öncesinde hastaların kalp ve damar sistemini, akciğer ve solunum sitemini, böbrek ve karaciğerlerini, kan değerlerini, tiroid ve diabet hastalıkları gibi metabolik problemlerini değerlendiren kapsamlı bir muayeneden geçirilmeleri gereklidir. Çürük diş, idrar yolu enfeksiyonu gibi enfeksiyon kaynağı olabilecek odakları tedavi edilmeli. Hastane ve hekim seçimi için özenli ve araştırıcı olmalı, bunun yanında kullanılacak protezin özelliği, protez temas yüzeyi (Polietilen, Seramik) ya da hastanın yaşı için uygunluğu açısından hekiminden bilgi talep etmelidir.”

HEKİM TAVSİYELERİNE DİKKAT

Hastanın hareketlerini engelleyen ve ağrı sebebi olan sorunun ortadan kaldırılmasının yaşam kalitesinde önemli derecede iyileşmeye yol açtığını vurgulayan Op. Dr. Dinedurga, ameliyat sonrası öne eğilme, merdiven inip çıkma, yürüme mesafesinde belirgin düzelme, giyinme, ayakkabı-çorap giyip çıkarabilme gibi günlük yaşamda aslında çokça yapılan ama hastalık sebebiyle yapamaz hale gelen aktivitelerin yapılabilir hale geldiğini belirtti. Op. Dr. Dinedurga, total kalça protezi ameliyatı sonrasında ise hastaların tüm ameliyatlardan sonra olduğu gibi beslenmelerine ve sahip oldukları kronik hastalıklar için gerekli tedavilerinin devamına özen göstermelerini, hekimin verdiği ilaçlara, düzenli egzersiz ve hareketlerine, gerekli kontrollerine dikkat ve özenle uymalarını önerdi. Ayrıca Op. Dr. Dinedurga, “Ameliyat sonrası hastalar hareketsiz kalmamaya, ama önerilmeyen hareketleri de yapmamaya (bacak bacak üstüne atma, alaturka tuvalete oturma, aşırı öne eğilme gibi) dikkat etmeliler. Ağır iş yapma, zıplama, sıçrama, koşma gibi hareketleri yapmayı beklememeliler. 1,5-2 ay sonrasında araba kullanabilirler” dedi.

Op. Dr. Dinedurga, sıradan bir ameliyat olmayan kalça protezi ameliyatlarının, deneyimli cerrahlar tarafından, uygun ameliyathane ve hastane şartlarında, uygun hasta ve hastaya uygun protez seçimiyle yapıldığında, ameliyat süreci ve sonrasında hasta uyumuyla birlikte hastanın ağrısını geçiren, yürüyüşünü ve hareketlerini düzelten, yaşam kalitesini ve konforunu artıran başarılı bir ameliyat olduğunu da hatırlattı.

Halk arasında kalça protezi ameliyatlarıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar hakkında da açıklamada bulunun Op. Dr. Dinedurga, şu bilgileri verdi:

  • Genç yaşta uygulanmaz.’

Kalça eklem harabiyeti erken yaşta olmuşsa ve ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşam kalitesini bozuyorsa, genç yaşta da uygulanabilir. Kireçlenmenin daha çok görüldüğü 60 yaş üzeri hastalar için daha uygun görülen bir ameliyat olarak tanımlanmasına rağmen, kalça ekleminde ağrı ve işlev kaybıyla sonuçlanan harabiyete daha erken yaşlarda sebep olan hastalıklar (Romatizmal hastalıklar, kalça çevresi geçirilmiş kırıkları, uyluk kemiği başının avasküler nekrozu, doğuştan kalça çıkığı veya kalça gelişim eksikliği gibi) sebebiyle daha erken yaşlarda da -çok nadir olsa da 20’li yaşlarda bile-, uygulanabiliyor. İmplant teknolojisindeki gelişmeler protez yüzey aşınmasını azalttığından ve daha uzun protez ömrü sağlayabildiğinden, 40’lı, 50’li yaşlarda ameliyat artık mümkün olabiliyor.

  • Ameliyat sonrası hareketlerde kısıtlılık çok olur.’

Tersine, ameliyat sonrası kısıtlı olan hareketlerde belirgin düzelme olur. Ancak kalçanın aşırı hareketlerinden kaçınılması gereklidir.

  • Spor yapılamaz.’

Yüzme, golf, yürüyüş, egzersiz bisikleti gibi sporlar yapılabilir, ancak, koşma, atlama, sıçrama, ciddi fiziksel temas gerektiren sporlar (futbol, basketbol, tenis gibi) yapılamaz.

  • Çok ağrılı bir ameliyattır.’

Ameliyattan sonra ilk gün ve gece ağrı olması beklenir, ancak, modern analjezi yöntemleri ve özellikle epidural kateterle takiple, bu süreyi ağrısız geçirmek mümkündür. Sonrasında ciddi ağrı beklentisi yoktur. Ertesi gün ayağa kalkılabildiğinden zor bir ameliyat da değildir.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Sağlıkçılara Yıpranma Payı Müjdesi
Sonraki Haber Delican:''Ak Parti'nin 14’üncü yıldönümünü kutlu olsun''

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?