İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin 55’inci geleneksel Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Gazetecilik ve Gazetecilik Teşvik Yarışması Ödül Töreni, İGC- Uluslararası Basın Merkezi’nde gerçekleştirildi. 2021 yılına ait eserler Gazetecilik ve Gazetecilik Teşvik alanlarında değerlendirildi. Gazetecilik Yarışması'nda 8 kategoride toplam 9 eser ödüle layık görüldü. Gazetecilik Teşvik Yarışması'nda ise 7 kategoride 8 eser ödül aldı. Ayrıca meslekte 50. Yılını dolduran İzmir Gazeteciler Cemiyeti üyesi kıdemli gazetecilere de ‘Hasan Tahsin Basın Hizmet Beratı’ verildi. Düzenlenen törene, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP İzmir Milletvekilleri; Bedri Serter, Sevda Erdan Kılıç, Tacettin Bayır, Murat Bakan, Ednan Arslan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, AK Parti İzmir İl Başkan Vekili olarak Dilaver Kişli, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ve önceki dönem İGC Başkanı Misket Dikmen katıldı.
Törende konuşan İGC Başkanı Dilek Gappi, ödül töreninin anlam ve öneminden bahsederek, şunları söyledi: “Hasan Tahsin, yalnızca fikirleriyle, yazdıklarıyla değil, konuşmalarıyla, imza attığı bildirilerle, katıldığı toplantı ve eylemlerle o kara günlerde gerçek bir aydın olduğunu, halkın yanında yer aldığını gösteren; ürken, korkan, susan değil, inadına ve sonuna kadar özgürlük diye haykırabilen bir gazeteciydi. Hasan Tahsin, döneminin gerçeklerini açığa çıkarıp karanlıkla mücadele için ilk kurşunu korkusuzca atarak, ulusal kurtuluş savaşının ve direnişin simgelerinden biri oldu. İzmir bu mirası, boynunu hiç eğmeden, hamasi nutuklara boğulmadan dimdik duruşuyla taşıyacaktır. Hasan Tahsin ‘in bağımsızlık mücadelesi göğsümüze taktığımız bir nişandır.”
Konuşmasında Basın Kanunu’na da değinen Gappi, şunları söyledi: “Bildiğiniz gibi Basın Kanunu ile pek çok kanunda değişiklik yapan yasa teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi gündeminde. 14 madde geçti, 15. Maddeden görüşmelere başlanacak. Öyle bir 29. Maddeden söz ediliyor ki gerçekten çok düşündürücü. 29’uncu madde ile ‘Halkı yanıltıcıyı bilgiyi alenen yaymak’ gibi bir yeni suç tanımı oluşacak. Muğlak ve ucu açık ifadelerle hangi savcının hangi yanlış bilgiyi yayanlarla ilgili harekete geçeceği bilinemeyecek. Sosyal medyada eleştirel paylaşımlar, ‘dezenformasyon’ olarak suçlanabilecek. Yalan haberi yapanın yanı sıra yayan ifadesi getirilerek demokrasiyi ve ifade özgürlüğü ilkesini temelinden sarsıp çökertecek pek çok uygulamayla karşı karşıya kalabilecek. O yüzden diyoruz ki, haberin sorumluluğu da bedeli de bizler de biz gazetecilerdedir. Eğer dezenformasyonla ilgili kaygınız varsa meslek örgütleri buradadır. Bunun yolu medya düzenlemeleri için kurulmuş devlete ait kurumları birer Demokles’in Kılıcı haline getirmek değildir.”
Gappi, şöyle devam etti: “Halk adına doğruları söylemekten zerre taviz vermeyeceğiz. Biliyoruz ki; bugün görevlerinin gereklerini yerine getirdiği için öldürülen, tehdit edilen, hapse atılan, cezalandırılan gazeteciler de Hasan Tahsin gibi yıllar sonra da onurlu, dik duruşlarıyla hatırlanıyorlar ve hatırlanacaklar. Gazetecilik mesleğinin onuru, direnişin sembollerinden olan Şehit Gazeteci Hasan Tahsin’i, bu yurdun kurtuluşu için mücadele etmiş başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm değerlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz. Emin olunuz. Fikir özgürlüğü, bağımsız gazetecilik yolunda daima dik duracağız.”
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!