ANA SAYFA > MEDYA > Hüner: 10 Ocak'ı işsiz gazeteciler günü olarak kutlayacağız

Hüner: 10 Ocak'ı işsiz gazeteciler günü olarak kutlayacağız

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Hüner: 10 Ocak'ı işsiz gazeteciler günü olarak kutlayacağız

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, gazetecilerin bayram olarak kutladığı 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün bayram olmaktan çıktığını söyledi. Türkiye’de bugün gazetecilerin işten çıkarılma, işsiz kalma, tutuklanma gibi korkularla mesleği yürütmeye çalıştığına dikkat çeken Dikmen, “Durum vahim. Sözün bittiği yerdeyiz” dedi. TGS İzmir Şube Başkanı Halil Hüner de, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü bundan sonra işsiz gazeteciler günü olarak anacaklarını ifade etti.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)  İzmir Şubesi, ortak basın açıklaması yaptı. Toplantıda son dönemde gazeteciliğin ve gazetecilerin yaşadığı sıkıntılar paylaşıldı. Basın özgürlüğü kavramının Anayasa’da bir madde olarak varlığını koruduğunu hatırlatan İGC Başkanı Dikmen, “Basın özgürlüğünün, halkın özgürlüğünün olmadığı ortamda demokrasiden bahsetmek de mümkün değil. Bugün ülkemizde işten çıkarılma, işsiz kalma, tutuklanma gibi korkularla bu mesleği yürütmeye çalışan arkadaşlarımızla bugün ne yazık ki bir bayramı kutluyoruz ama bayram olmaktan çıktı. 212 Basın Yasası ile bayram estiren 10 Ocak, 55 yıl sonra bugün bambaşka sorunlarla ve içeriğindeki bütün özelliklerini yitirerek bugün kağıt üzerinde duruyor. Sözün bittiği yerdeyiz” dedi. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde meslek kurumları ve gazetecilerin yaşadığı sıkıntıları rakamlarla ifade eden Dikmen, Türkiye’nin basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 149. sırada olduğuna dikkat çekti. Kısa bir zaman diliminde bin 200 gazetecinin işsiz kaldığını, 137 gazetecinin görevi başında şiddet gördüğünü ifade eden Dikmen şu rakamları paylaştı: “234 gazeteci yargılanıyor. 31 gazeteci cezaevinde. 8’i uluslararası medyadan olmak üzere 100 gazeteci ve medya çalışanı gözaltına alındı.15 televizyon kanalı kapatıldı. 2 gazeteye el konuldu. 56 farklı olayda gazetecilere akreditasyon engeli getirildi ve giderek genişliyor. 128 yayın engellendi. 877 internet sitesine erişim engeli konuldu”

Rakamlarla ortaya çıkan durumun vahim olduğunu da dile getiren İGC Başkanı Dikmen, 2015 verilerinin yarınlara olan kaygıları büyüttüğünü, sözün bittiği yerde olduklarını söyledi.

Demokratik, laik, hukuk devleti ilkelerinin savunucusu olmaya devam edeceklerini belirterek, “Demokrasimizi, mesleğimiz çerçevesinde kararlılıkla korumaya, mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

TGS İZMİR ŞUBESİ BAŞKANI HÜNER: 10 OCAK'I İŞSİZ GAZETECİLER GÜNÜ OLARAK ANACAĞIZ

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şubesi Başkanı Halil İbrahim Hüner, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlamayacaklarını belirterek ''10 Ocak'ı İşsiz Gazeteciler Günü'' olarak anacaklarını bildirdi.

Hüner,  yaptığı açıklamada, 31 gazetecinin cezaevinde bulunduğunu, son iki yılda gazeteciler hakkında 250'ün üzerinde dava açıldığını, 500 civarında adli işlem yapıldığını, kayyum ataması sonucu elkonulan gazete ve televizyonlarla, radyo, internet sitelerinden işlerine son verilen basın emekçisi sayısının 1200 civarında olduğunu anımsattı.

2015'ín ilk 11 ayında medya kuruluşlarına 13 fiziki saldırının gerçekleştiğini, bu sürede medya mensuplarına yönelik toplam 161 fiziki ve sözlü şiddet olayı yaşandığını, bunların büyük çoğunluğunun güvenlik kuvvetlerinden gelmesinin endişe kaynağı olduğunu, 30 gazetecinin tehdit edildiğini ifade eden Halil İbrahim Hüner, şunları kaydetti:

''2015 yılında gazeteciler yine işsiz kaldı. Basın sektöründeki işsizlik Türkiye’deki işsizlik ortalamasının üç katına çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 7 bin gazetecinin işsiz olduğunu açıkladı. Gazetecilerin ekonomik haklarını koruyan ve tek güvenceleri olan 212 sayılı yasa, 10 Ocak 1961 tarihinde yürürlüğe girdi. Gazetecilerin sosyal haklarının temelini oluşturan, zamanına göre de ileri haklar sağlayan bu yasa, toplu iş sözleşmeleriyle desteklenerek vazgeçilmez nitelikteydi. 12 Eylül 1980 darbesiyle, sendikal örgütlenmenin önüne engel koyan yasaların çıkarılması sonucu, özellikle özel sektörde, gazetecilik işkolunda sendikal örgütlenme olanaksız hale geldi. Medya sahipliğinin şeffaf olmaması, aynı basın kuruluşunda çalışan gazetecilerin farklı şirketlerde çalışıyormuş gibi gösterilebilmesi, çalışanların bir şirketten diğerine kolayca kaydırılabilmesi; işyerlerinde sendikal örgütlenme ve toplu iş sözleşmesi yetki alma sürecini olanaksızlaştırdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda karşılaşılan bürokratik engeller, kolaylaştırılmış gibi gösterilen, çalışanların örgütlenme hakkını daha bir ihlal boyutuna ulaştı. Gazetecilik işkolunda sendikal örgütlülük, salt basın emekçilerini ilgilendiren bir konu değildir. Medya patronlarının ve onların temsilcisi konumundaki üst düzey yayın sorumlularının baskısı altında çalışan gazetecilerin sendikal örgütlülükten yoksun olmasının, halkın haber alma hakkının da ihlal edilmesi sonucunu doğurması açıktır. Gazetecilerin kazanılmış haklarının ne denli gerisinde kaldığı gerçeğini de yaşamış oluyoruz. Her türlü baskıya maruz kalan Türk basınının ve gazetecilerin böylesi bir baskı ortamında, özgürlüklerinin ve yasal haklarının yok edildiği süreçte, geçmişte kazandıkları hakları bile ellerinden alınırken '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı'nı kutlamaları söz konusu olamaz. Geçen yıl 10 Ocak bizim için  'Çalışan Gazeteciler Günü' değil, 'Mücadele Günü' demiştik. Bu yıl ise 10 Ocak'ı çalıştırılmayan, çalışamayan, İşsiz Gazeteciler Günü olarak anacağız. Biz bayram veya gün değil, gazetecinin aşı, işi, sendikası olsun istiyoruz''

Halil İbrahim Hüner, gazetecilere karşı açılan davalarda, hazırlık soruşturması aşamasında ifadelerinin gazetelere en yakın polis merkezleri (karakol) veya basın savcılığında alınmasını talep ettiklerini vurguladı.

 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber NY Times'dan Çeşme'ye büyük onur
Sonraki Haber Karşıyaka Tramvayı için trafik düzenlemesi…

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?