Antalya’da çiçek ve çocuk teması ile düzenlenen Expo 2016, Türkiye’nin bitkiler kullanılarak hazırlanan ilk yaşayan heykeline ilham verdi. Bayındır Belediyesinin desteği ile Ege Üniversitesi Bayındır Meslek Yüksekokulu (MYO) Moda Tasarımı programı Öğretim Görevlisi Kemal Yanmaz ve öğrencileri, 3 ayda, galvaniz konstrüksiyonundan damlama sulamasına ve alçısına kadar el emeği ile Türkiye’nin bitkilerle bezenen ilk yaşayan heykelini hazırladı. Yaşayan heykel, 3-7 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan 20. Bayındır Çiçek Festivali’nde sergilenecek. Yaşayan heykel çalışmalarını hazırlık aşamasında ziyaret eden Ege Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, bilim, sanat ve uygulamalı eğitimi bir araya getiren yaşayan heykel çalışmasının Türkiye çapında ilgi görecek bir proje olduğunu, Ege Üniversitesi’nin gelecekte de benzeri çalışmalar gerçekleştireceğini söyledi.
BİTKİ ESTETİKLE BULUŞTU
Bayındır Meslek Yüksekokulunda Moda Tasarımı ve Giyim Üretim Teknolojisi gibi programların yanı sıra Seracılık, Peyzaj ve Süs Bitkileri, Çim Alan Tesisi ve Üretimi gibi programlarda da eğitim verildiğini hatırlatan Öğr. Gör. Yanmaz, disiplinlerarası bir çalışmayı öğrencileri ile gerçekleştirmenin uygulamalı eğitime büyük katkı sağladığını belirtti ve bitkiyi estetikle buluşturduklarını söyledi. Betonlaşmanın günümüzde şehirlerin en önemli sorunu olduğunu hatırlatan Yanmaz, “Bakır, kurşun, alüminyum veya paslanmaz çelik yerine gelecek günlerde şehirlerimizin bitkilerle bezenen yaşayan heykeller ile renklenmesini, şehirlerimizin doğa ile biraz olsun yakınlaşmasını istiyoruz” dedi.
ZEYNEP TEYZEDEN İLHAM ALDI
Çiçek festivali öncesi Bayındır MYO Müdürü Doç. Dr. Aslı Güneş ve Öğr. Gör. Kemal Yanmaz ve öğrenciler ile bir araya gelen Bayındır Belediye Başkanı Dr. Ufuk Sesli, bacasız fabrika olarak nitelendirilen çiçekçilikten Bayındır’da 5 binden fazla kişinin ekmek yediğini hatırlattı ve “Bayındır’da bahçesinde yetiştirdiği fesleğenlerle çiçekçiliği başlatan Zeynep Çakır teyzemizden ilham alarak 20’inci yıla özgü bir etkinlik yapmak istedik. Bugüne kadar ancak yurt dışı fuarlarında görebildiğimiz bu çalışmayı Ege Üniversitesi Bayındır MYO aracılığı ile gerçekleştirmek ve Türkiye’nin ilk yaşayan heykelini festivalimizde sergileyecek olmak büyük onur” diye konuştu. Başkan Sesli, gelecekte de yaşayan heykel projelerinde Bayındır MYO ile ortak çalışmalar yapmak istediklerini ifade etti. Çiçeğin başkenti Bayındır’da uygulamalı eğitimin yeni bir ekonomik katkıya dönüştüğünü belirten MYO Müdürü Doç. Dr. Aslı Güneş ise “Yaşayan heykelin sergilenmesinin ardından gerek devlet kurumlarından, gerekse de özel sektörden talep göreceğini tahmin ediyoruz. Üniversitemizin döner sermayesi çerçevesinde gelecek talepler gelecekte eğitimimize ekonomik katkı olarak değerlendirilebilir” açıklamasında bulundu.
ÖMÜRLÜK HEYKEL
Heykel için bitki seçiminin Bayındır’ın iklim şartlarına uygun olarak gerçekleştirildiğini ifade eden Yanmaz, “Alternantera, sedum, gül sedum ve gras kullanarak hazırladığımız heykelimiz dört mevsim yaşayacak. Yıllar boyunca zarar gören ve bozulan bitkilerin yerine yenilerini ekerek heykelimizi yıllarca sergileyebileceğiz” dedi.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!