Çeşme Belediyesi'nin düzenlediği 9. Alaçatı Ot Festivali'nde düzenlenen kortej yürüyüşü, oldukça renkli görüntülere sahne olurken, festival karnaval havasına büründü.
Festivalin ikinci günü, saat 13.00'de başlayan festival yürüyüşüyle coşku zirve yaptı. Rengarenk giysileri ile genç kızlar, kadınlar ve yöresel giysili genç erkekler, özel giysili Salı Bisikletlileri, ot temasının öne çıkarıldığı kortej yürüyüşünde yerlerini aldılar.
Festivali karnaval havasına dönüştüren kortej yürüyüşüne, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç eşi Semra Dalgıç ile, Çeşme Emniyet Müdürü Gürcan Alev de eşi Filiz Alev ile birlikte katıldılar. Kortej yürüyüşüne Yunanistan Başkonsolosu Argyro Papoulia, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, CHP İlçe Başkanı Ekrem Oran, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, Çeşme Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hakkı Kocakara, ÇEŞTOB Başkanı Veysi Öncel, ADD Çeşme Şubesi Başkanı Veysel Ayhan ve çok sayıda vatandaş katılarak, Çamdibi Bandosu eşliğinde yürüdüler.
Yüz metrekarelik bayrak ve kortejin başındaki Atatürk portresi anlam kattı
Kortej yürüyüşü sırasında birçok festival ziyaretçisi de yolun iki tarafına sıralanarak, cep telefonları ve fotoğraf makineleri ile kortej yürüyüşünü görüntülemek için adeta birbirleriyle yarıştılar. Eski Alaçatı Belediyesi'nin karşısında bir vince bağlanarak asılan yüz metrekarelik Türk Bayrağı ile festival kortejinin başındaki Atatürk portresi ise festivale ve korteje ayrı bir anlam kattı.
Dalgıç, komşu ile stantları dolaştı
Bir saatten fazla süren kortej yürüyüşünün sona ermesinin ardından Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ve eşi Semra Dalgıç, Yunanistan Başkonsolosu Argyro Papoulia ile birlikte Alaçatı sokaklarında kurulan stantları gezdiler. Belediye Başkanı Dalgıç, Başkonsolos Papoulia'ya, Alaçatı'nın dağlarında ve ovalarında yetişen otlar, otlar ile yapılan lezzetler ve Çeşme limonunun özellikleri hakkında bilgi verdi.
"Harika bir kortej oldu"
Kortej yürüyüşündeki coşku ile ilgili bir açıklama yapan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "Dokuzuncusunu başlattığımız Ot Festivali'nin bugün kortej yürüyüşü ile ikinci gününe girdik. Bize göre harika bir kortej oldu. Korteje katılan herkes, karnaval havası gibi olması için hazırlıklarını yapmışlardı. Otlarla, oyunlarla, müzikle beraber yürüdük. İnanıyorum ki, çok güzel bir festivalin başlangıcı olmuş oldu" diye konuştu.
"Atmosfer oldukça güzel"
Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia da festivale katılmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Alaçatı, bölgenin en güzel yerlerinden birisi. Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç'ın düzenlemiş olduğu Ot Festivali oldukça muhteşem. Festivalin gerçekleşmesini sağlayan başkan ve bütün ekibine çok teşekkür ediyorum. Kendisi, yılda bir defa organize ettiklerini söylemişti. Ne kadar başarılı bir festival yaptıklarını görüyorum. Atmosfer oldukça güzel. Burada bulunduğum için şahsen çok mutluyum. Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç'a daveti için çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
"Esnafımız da insanlarımız da mutlu"
Alaçatı Ot Festivali kortejine geçen yıl da katılan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu da yaptığı açıklamada, Alaçatı Ot Festivali'ne bu yıl da büyük bir istekle katıldığını vurgulayarak, "Esnaf teşkilatının başkanı olarak Ot Festivali'nde bulunmaktan son derece memnuniyet duyuyorum. Sevgili Belediye Başkanım Muhittin Dalgıç'a esnafım adına minnetimi, şükranlarımı iletiyorum. Çünkü festival, üç gün süresi boyunca, esnafın bir yıl boyunca beklediği ve çok büyük ticari alışveriş yaptığı, ekonomik açıdan güçlendiği, hem tanıtım amacıyla, hem de ekonomik boyutuyla baktığınız zaman, sadece Alaçatı'da değil, Çeşme'deki 1800'e yakın esnafımızı birebir yakından ilgilendirdiği bir festival. Festival için gelen insanların büyük bölümü, Çeşme'de, Ildırı'da, Çiftlik'te, Dalyan'da da para harcamaktadır. Biz de esnaf boyutuyla baktığımız zaman, hem kentimizin tanıtımı açısından, hem insanların mutluluğu açısından bizler de mutlu oluyoruz. İnsanlarımızın, tezgahına ne koyarsa sattığı, akşam evine keyifle gittiği, insanlarımızın mutlu olduğu bir festival. Ben, bu festivale emeği geçenlere, başta Belediye Başkanımız Muhittin Dalgıç olmak üzere, Kaymakamımıza, burada bulunan esnaf teşkilatımızın başkanlarına teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Bine yakın tur otobüsü geldi
Türkiye’nin dört bir yanından bine yakın tur otobüsü ile Çeşme’ye akın eden vatandaşlar, dört gün boyunca Çeşme merkezi ve Alaçatı Mahallesi’nin yanı sıra, Çiftlik, Dalyan, Germiyan, Ildırı Mahalleri’ni de ziyaret ettiler. Festival nedeniyle Çeşme’deki oteller yüzde yüz doluluğa ulaşırken, kafe ve restoranlar da erken yaz sezonu mutluluğunu yaşadılar.
Stantlar ilgi çekti
Ot Festivali için özel olarak açılan stantlar, festival ziyaretçilerinin akınına uğradı. Evlerde, çeşitli otlarla yapılan lezzetler, doğadan toplanmış otlar, Çeşme’nin meşhur enginarı, baklası, limonu ve Alaçatı Ot Festivali için üretilen çeşitli hediyeliklerin satıldığı stantlar, ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekti. Festival alanında açılan stantlarda da yoğun bir alışveriş gözlenirken, özellikle yiyecek satan stantlar, gün boyunca ikinci, üçüncü kez evlerde yapılan yiyeceklerle takviye edildi.
Hatıra fotoğrafı için yarıştılar
Alaçatı’nın simgesi haline gelen tarihi değirmenler ve “Alaçatı Ot Festivali” yazısının olduğu festival ağacı da festival ziyaretçilerinin en çok ilgi gösterdikleri ve fotoğraf çektirmek için yarıştığı yerler oldu. Festival için Türkiye’nin dört bir yanından gelen ziyaretçiler, Alaçatı’nın tarih kokan sokaklarını da gezerek, tarihi evleri ve sokakları fotoğrafladılar. Alaçatı festival alanında izdihama varan yoğunluk yaşanırken, aşırı kalabalığa rağmen insanların yüzünden huzurun ve gülümsemenin eksik olmaması da dikkatleri çekti.
Söyleşiler ve yemek atölyeleri ilgi çekti
Öte yandan festivalin teması olan kuşkonmaz ve sarmaşık ile ilgili uzmanların söyleşileri, kuşkonmaz ve sarmaşıklardan yapılan çeşitli yemeklerin uygulamalı olarak anlatıldığı yemek atölyeleri, ünlü şeflerin Alaçatı meydanında kurulan mutfakta yaptıkları kuşkonmaz yemek ve salataları ziyaretçilerin ilgisini çekti.
Yarışma led ekranlardan naklen yayınlandı
Festivalin son gününde, Alaçatı Amfi Tiyatro’da En Çok Ot Toplama Yarışması ve En Güzel Ot Yemeği Yarışması düzenlendi. Yarışmayı izlemek üzere, CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara ve eşi, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ve eşi, İlçe Emniyet Müdürü Gürcan Alev ve İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Emin Yılmaz da protokolda yerlerini aldılar. Çok sayıda festival ziyaretçisi de yarışmaları keyifle izlediler. Öte yandan Çeşme’nin önemli kavşaklarında yer alan led ekranlarda da yarışmalar naklen yayınlandı.
99 çeşit kullanılabilir ot toplayarak birinci oldu
En Çok Ot Toplama Yarışması’na dört yarışmacı katılırken, yarışma jürisinde; Dr. Ayfer Tan, Prof. Dr. Galip Akaydın, Ahmet Keçeci, Dr. Saadet Tuğrul Ay, Dr. Daniela Beltrame, Birgül Güner ve Aysun Yenice yer aldılar. Yarışmada, doğadan, kullanılabilir 99 çeşit otu toplayan Nuran Erden birinci, 80 çeşit ot toplayan İklim Erden ikinci ve 78 çeşit ot toplayan Eşenur Kurnaz da üçüncü oldu.
Yemek yarışması çekişmeli geçti
15 yarışmacının katıldığı En Güzel Ot Yemeği yarışması ise oldukça çekişmeli geçti. Yarışma jürisinde; ünlü sunucu Zahide Yetiş, Nevin Akbaş, Gökçen Adar, Murat Kabak, Süreyya Üzmez, Rahmi Yılmaz ve Necmettin Metin yer aldı. Birbirinden iddialı yemeklerin yer aldığı yemek yarışmasında birinciliği “Kuşkonmaz Fırında” yemeği ile Suna Sarı alırken, “Sarmaşık Yatağında Çıtır Uskumru ve Rezene Salatası” yemeği ile Özlem Yorulmaz ikinci, “Tilkişen” yemeği ile de Recep Subaşı üçüncü oldu. Yarışmalarda derece alanlara sponsor firma tarafından çeşitli beyaz eşyalar hediye edildi.
Zahide Yetiş ilgi odağı oldu
Yemek jürisinde yer alan ünlü televizyon sunucusu Zahide Yetiş, vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Zaman zaman hayranlarının sahneye çıkması zorlukla engellenirken, yarışmanın sona ermesinin ardından sahneye hücum eden yüzlerce hayranı hatıra fotoğrafı çektirebilmek için izdiham yarattılar.
“Çıtasının daha yukarılara taşınacağına inanıyorum”
Sarı Zeybek Dans ve Sahne Sanatları Derneği Folklor Ekibi’nin de gösteri sunduğu festivalin sona ermesinin ardından bir açıklama yapan ve Türkiye’nin en güzel festivallerinden birisinin Alaçatı Ot Festivali olduğunu vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, “Dün Adana’da Portakal Çiçeği Festivali vardı. Televizyon ve gazete haberlerinde yüz bine yakın insanın geldiği belirtildi. Ama Çeşme’ye, Alaçatı Ot Festivali için bir milyonu aşkın insan geldi. Demek ki, Türkiye’nin en önemli festivali, bir milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırlayan Alaçatı Ot Festivali’dir. Alaçatı Ot Festivali ile verilen mesajlar da çok önemli. Bir, doğanın korunması için farkındalık yaratılıyor. İkincisi; esnaf korunuyor. Çiftçisi de, ev kadını da açılan stantlarda evlerine ekonomik girdi sağlıyorlar. Üçüncüsü de; Çeşme’nin doğasındaki endemik bitkilerin geleceğe taşınmasına katkı sağlıyor. Biraz önce elimize bir kitapçık verdiler. Bir önceki yıl yemek yarışmasına katılan yemeklerin tariflerini içeriyor. Bütün bu yapılanlarla geleceğimize bir şeyler taşınıyor. Onun için Alaçatı Ot Festivali’ni çok önemsiyorum. Türkiye’nin önemli festivalleri arasında yerini aldı. Gelecekte çıtasını daha yukarılara taşıyacağına inanıyorum. Çeşme Belediye Başkanımız Muhittin Dalgıç, Alaçatı’yı markalaştırdı. Alaçatı Ot Festivali’ni markalaştırdı. Umuyorum ki, 9 Durak 9 Deneyim projesindeki diğer etkinliklerini de markalaştırır. Çeşme, İzmir’in en güzel ilçesi. Türkiye’nin turizmdeki gözbebeği. İzmir de Türkiye’nin en güzel ili. İzmirli olmakla ve İzmir’in Milletvekili olmakla övünüyorum. Diyorum ki; doyduğum yer İzmir, İzmir’i seviyorum, İzmirlileri seviyorum, Çeşmelileri, Alaçatılıları, hepsini seviyorum” diye konuştu.
“Çok mutlu bir festival yaşadığımıza inanıyorum”
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç da festivalin sona ermesinin ardından yaptığı açıklamada, dokuzuncusu yapılan Alaçatı Ot Festivali’nde, yüzbinlerce insanın yüzündeki gülümsemeyi, mutluluğu, ülkemizin çok özlediği huzuru, barışı, demokrasiyi, kardeşliği, birbirine kenetlenmeyi, dört gün boyunca bir milyonu aşkın insanın yüzlerinde gördüklerini vurgulayarak, “Dolu dolu bir program hazırlamıştık. Daha önce ifade ettiğim gibi, Ot Festivali, sadece yemek yarışması, doğadan ot toplama değil, çevre bilinci, Misak-ı Milli sınırları içindeki bütün bu coğrafyamızın bütün endemik bitkileriyle tabiatın korunması ile ilgili ciddi söyleşiler de yapıldı. Biz çok memnunuz. Gelen konuklarımızın yüzlerindeki ifadeden de ne kadar mutlu olduklarını gördük. Dolu dolu dört gün geçirdik. Yarışmalarımız bittiği halde, şu anda Alaçatı sokaklarında ve kafelerde onbinlerce insan var. Az önce hem ot toplama yarışmasını, hem de yemek yarışmasını tamamladık. Birbirinden değerli hediyelerini de verdik. Yarışmalarda dokuz yıldır, bizimle beraber olan çok değerli konuklarımız da vardı. Beslenme ve Gıda İçin Biyoçeşitlilik Projesi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çok deneyimli yetkilileri, Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü Temsilcisi ve Brezilya’dan, İtalya’dan gelen, söyleşiler de gerçekleştiren önemli konuklarımız vardı. Dört gün boyunca, dolu dolu, mutlu, çok mutlu, musmutlu bir festival yaşadığımıza inanıyorum. Festivalimiz her sene daha güzel oluyor. Eksiklerimiz mutlaka vardır. Ama eksiklerimizi her sene biraz daha gideriyoruz. Onuncu festivalimizi inşallah uluslararası boyutta, hep beraber yaşayacağız” şeklinde konuştu.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!