Şu an yazılım ihracatının 1 milyar doların altında olduğunu söyleyen Uysal, “Türkiye'nin bir yazılım vadisine ihtiyacı var. Bu yüzden elimizi çabuk tutup, İzmir'de “Yazılım Vadisi” kurmak için harekete geçmeliyiz. 10 milyar dolarlık pastayı İzmir'e kazandırmalıyız” dedi.
AK Parti İzmir Milletvekili A. Adayı ve Katip Çelebi Üniversitesi eski Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tancan Uysal, İzmir'in yazılım merkezi yapılması gerektiğini söyledi. Her fırsatta İzmir'deki üniversite sayısının artırılması ve tematik üniversiteler kurulması gerektiğini, bacasız ekonomi olan uluslararası öğrenci ve sağlık turizmi pazarından İzmir'in pay alması gerektiğini belirten Prof. Dr. Tancan Uysal, İzmir'deki eğitimli genç potansiyelinin değerlendirilemediğini, bu yüzden kentte beyin göçü yaşandığını söyledi.
HAREKETE GEÇİLMELİ
2023 hedefleri doğrultusunda kişi başına düşen milli gelirin 25 bin dolar bandına çekilebilmesi için katma değeri yüksek, ileri teknoloji ürünler üreten sanayinin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Uysal, "Bunun yollarından birisi alanında uzman tematik üniversiteler kurulması, bir diğeri de bilişim teknolojileri özellikle yazılım sektörüdür" dedi. 25-30 yılda büyük bir ekonomik güç olan Hindistan modelinin dikkatli analiz edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Tancan Uysal, “Hindistan, yazılım ihracatından 60 milyar dolar gelir elde etmektedir. Türkiye'de ise bu rakam 1 milyar dolar civarındadır. 2023 hedefleri doğrultusunda yazılım sektörüne 10 milyar dolar ihracat hedefi konmuştur. En düşük yatırımla en yüksek istihdamı ve en fazla katma değeri yaratan bir sektör olması itibariyle yazılım sektörü ekonominin yeni kalkınma gücü olarak nitelendirilebilir. Kişi başına düşen milli geliri 25 bin dolar bandına çekmek istiyorsak, yazılım ve bilişim alanında büyük adımlar atmamız gerekiyor” dedi.
BEYİN GÖÇÜ VAR
Türkiye'de bugüne kadar 43 teknopark kurulduğunu, bunlardan 31'inin faaliyete geçtiğini anlatan Prof. Dr. Tancan Uysal, “Bunlardan 4'ü İzmir'dedir. Urla'da İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü bünyesindeki İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi, İzmir Ticaret Odası öncülüğünde Menderes'te kurulan İzmir Bilimpark, Dokuz Eylül Üniversitesi öncülüğündeki Depark ve Ege Üniversitesi bünyesindeki teknopark. Ancak bunlar yetmez. Türkiye'nin bir yazılım merkezine ihtiyacı var. Ve bunun için en uygun illerden biri İzmir'dir. İzmir, Türkiye'nin yazılım merkezi olmalı. İzmir, genç, eğitimli bir nüfusa sahip. Ayrıca çok fazla dışarıya yazılım uzmanı gencimizin gittiğini biliyoruz. Bu beyin göçünü engelleyip, onların kendi şehirlerinde yazılımlar üretmesini sağlamalıyız Hedef çok büyük. Bu yüzden elimizi çabuk tutup, İzmir'de “Yazılım Vadisi” kurmak için harekete geçmeliyiz. 10 milyar dolarlık pastayı İzmir'e kazandırmalıyız.
MİLLİ GÜVENLİK MESELESİ
Yazılımın ekonomik kalkınma kadar savunma sanayi için de önemine işaret eden Prof. Dr. Uysal, "Bir dönem, F-16 uçaklarımızın var olduğunu sanıyorduk. Ama halbuki uçaklar bizi dost ve düşman olarak tanıyor. Çünkü onların yazılımı çok farklı. Milli gemimizde de aynı sıkıntı yaşandı. Radar sistemi üretiyorsunuz ama dost ve düşman tanımlarını siz koymadıysanız, başka bir ülkenin yazılımını kullanırsanız, o ülkeye göre dost ve düşman tanımınız olmuş olur. Yazılım milli güvenlik meselesidir. Onun için mutlaka milli yazılımımızı oluşturmamız lazım. Sadece sanayide değil. Her sektörde milli yazılım firmalarımız oluşması gerek. 2023 hedefi olan Türkiye yazılım bilişim alanında büyük adımlar atmalı diye konuştu.
ÇEVRECİ BİR SEKTÖR
Yazılım sanayisinin son derece çevreci bir sektör olduğunun da altını çizen Prof. Dr. Uysal, "Türkiye'nin her yıl milyarca doları, yabancı yazılımlara gidiyor. Kendi yazılımlarımızı üreterek, hem yurt dışına giden dövizi önlemiş olur, hem de hizmet ihraç ederiz. Bunun en büyük örneği Hindistan'dır. İşgücünün yanı sıra, yüksek öğrenim ve bilgisayar mühendisi yetiştirilmesine verilen önem ve yazılım hizmetleri için büyük sermayeye gerek olmaması gibi unsurlar bu ülkenin yazılım sektörünün hızlı gelişmesinde önemli roller oynadı” dedi.
ENGELLİ İSTİHDAMI
Dünyada birçok engellinin yazılım sektöründe istihdam imkanı bulduğunu söyleyen Uysal, “Ekonominin tüm kollarını etkileyen yazılımı üretmek için en önemli girdi akıl ve yaratıcı güçtür. Yazılım sektöründeki gelişme aynı zamanda ülkenin işsizlik oranında da önemli bir azalma sağlamaktadır. Yazılım sektörü kadınların ve engellilerin istihdamında da önemli imkânlar sunmaktadır. Engelli kardeşlerimizi yazılımla, iş hayatına kazandırabiliriz" diye konuştu.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!