İzmir’deki üniversitelerin mevcut Kadın Araştırma Merkezleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 6. Kadın Festivali’nde buluştu. İzmir Üniversiteleri Platformu Kadın Araştırma Merkezleri adıyla ortak bir stantta buluşan merkezler, yürütmekte oldukları çalışmalar ile ilgili bilgi verip yayınlarını tanıttılar.
Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Düş Zamanı Masalcısı olarak tanınan Sıla Akdeniz’in masal etkinliğine katılan araştırma merkezlerinin müdür ve gönüllüleri, fuara katılan başka kurum ve kuruluşlarla da bir araya gelme fırsatı buldular. Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi EKAM Müdürü Prof. Dr. Konca Yumlu, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Toplumsal Cinsiyet Sorunları ve Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi EKOKAM Müdürü Öğr. Gör. Itır Bağdadi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Kadın Hakları ve Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi DEKAUM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Özlem Belkıs, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi İKÇÜKAM Müdürü Yard. Doç. Dr. Elif Deniz, İzmir Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi KÇUAM’dan Yard. Doç. Dr. Defne Erzene-Bürgin, İzmir Üniversiteleri Platformu Koordinasyon Grubu’ndan Yard. Doç. Dr. Selmin Kun ve araştırma merkezlerinin pek çok gönüllüsü katıldı.
Etkinlik, Yrd. Doç. Dr. Özlem Belkıs’ın, masal anlatıcılığı ve gösterimde kadın bakış açısı hakkında kısa bir bilgilendirme yapması ile başladı. 1900’lerin başlarından itibaren bir kadın tiyatro ve gösterim biçimi olarak gelişen masal anlatıcılığının, kadınların sadece el ve ev içi emeği ile bütünleştirilmelerine tepki olarak, entelektüel ve yaşamsal deneyimlerinin dillendirilmesine dayandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Belkıs, bunların erkek egemen tiyatro anlayışına alternatif olarak ortaya çıktığını vurguladı. Bu alternatif gösterilerin, kadınların ortak deneyimleri ve entelektüel anlamda bir kadınlık özünün ürettiği sözlü kültür ürünleri olarak görülebileceğini belirtti.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!