Ocak-Temmuz döneminde ağırladığı turist sayısı yüzde 9,9 azalan İzmir, yedi ayda 71 bin turist kaybetti. Temmuz ayında gelen turist sayısı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,82 azalarak 218 bin 103 oldu. Yıllık bazdaki girişlerde de yüzde 8,01 gerileme yaşandı. Ocak-Temmuz döneminde İzmir'i 643 bin 463 turist ziyaret etti. Bir türlü toparlanamayan kruvaziyerdeki düşüş ise yüzde 35,3 olarak kaydedildi.
Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün verilerine göre 2015 Temmuz ayında İzmir'i ziyaret eden yabancı turistlerin 178 bin 125'i havayolu, 39 bin 978’i denizyoluyla geldi. Yedi aylık dönemde ise havayoluyla 505 bin 311, denizyoluyla 138 bin 152 turist geldi. İlk yedi aydaki yabancı misafirlerin yüzde 27’sini Alman, yüzde 8'ini Fransız, yüzde 8'ini Hollandalı, yüzde 8'ini İngiliz, yüzde 6'sını İtalyanlar oluşturdu. Ocak-Temmuz döneminde İzmir'e gelen turistlerin ülkelere göre dağılımında Almanlar, her zaman olduğu gibi ilk sırada yer aldı. Almanya'dan 7 ayda 178 bin 990 turist geldi. Fransız turist sayısı 52 bin 789, İngiliz 51 bin 524, Hollandalı 51 bin 12 ve İtalyan 35 bin 594 oldu. Temmuz ayında havayolu girişlerinde, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,73 artış görülürken denizyoluyla girişlerde yüzde 32,33 azalma kaydedildi. Temmuz ayındaki toplam girişlerde yüzde 4,82 düşüş yaşandı. Temmuzdaki turistlerin yüzde 82’si havayolu, yüzde 18’i denizyoluyla geldi.
Kruvaziyer turizmindeki düşüş de sürüyor. Ocak-Temmuz döneminde İzmir'e gelen kruvaziyer turisti sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39,7 azalarak 109 bin 259’da kaldı. Geçen yılın aynı döneminde İzmir'i, 181 bin 340 kruvaziyer turisti ziyaret etmişti. 31 Temmuz 2015 itibariyle Alsancak Limanı’na 56 kruvaziyer gemisi yanaştı.
Turizm rakamlarını değerlendiren Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, düşüşün devam edeceğini, ekim sonu itibariyle yüzde 15’e kadar çıkmasını beklediklerini söyledi. Bu sezon turizmde çift haneli düşüş beklediklerini ifade eden İşler, “Temmuz ve ağustosun çok talep görmesinden dolayı düşüş, yüzde 12,34’ten 9,9’a geriledi ancak önümüzdeki iki ay çok kötü görünüyor. Eylül ve ekim aylarındaki doluluklar yüzde 45 civarında. Bu da demektir ki sezonu çift haneli bir düşüşle kapatacağız. Bu çok kötü bir durum. Bir jeneratör gibi tüm sektörleri ayakta tutan turizmin bu hali, diğer sektörleri de olumsuz etkileyecek. Bu sorunun bir an önce çözülmesi için ciddi teşviklere ihtiyaç var. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin su indirimi, devletin de sektöre birtakım destekler vermesi lazım, çünkü bu zamanda teşvik almayacaksak, hangi zamanda alacağız?” diye konuştu.
En çok kaybın Rusya, Fransa ve Hollanda'dan olduğunu kaydeden ETİK Başkanı İşler, “Almanlar da olmasa turizm batardı.” dedi. Sektör olarak birtakım istekleri bulunduğunu dile getiren Mehmet İşler, “Haziran ve temmuzda ciddi sıkıntı yaşadık. Turizm rakamları geri gidiyor. Şu an itibariyle turizmcinin durumu çok kötü. Gelecek yılı planlayamıyoruz. Yeterli rezervasyon alamazsak, gelecek yılı da kaybedeceğiz. Nasıl dolu veya sele maruz kalan çiftçiye destek veriliyorsa turizmcinin de aynı şekilde desteklenmesi lazım. Turizmdeki sorun, ülke ekonomisine ciddi şekilde yansır. Bunun için acilen birtakım yasalar çıkarmak ve destekler vermek gerekir. Ayrıca okulların iki hafta geç açılmasını istiyoruz. Okullar açılır açılmaz, hemen 15 gün sonra tekrar bayram tatili olacak. Okulların bayramdan sonra açılmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!