Fuar İzmir, ilki 2013 ikincisi 2016 yılında gerçekleştirilen ve düzenlenmeye başladığı günden bu yana engelli bireylerin sorunlarına çözümler üreten Engelsizmir Kongresi’nin üçüncüsüne ev sahipliği yaptı. 3 Kasım’a kadar sürecek kongrenin ana teması “Engelsiz Üretim Modelleri ve İstihdam”, sloganı ise “İş’te Ben de Varım” olarak belirlendi. Amerika, Avrupa ve Türkiye’de engelli çalışmalarıyla öncü olmuş isimlerin yer alacağı seminerler, atölye çalışmaları ile sergilerin yer aldığı fuar ve kongrede, İŞKUR desteği ile yapılacak “İş’te Varım Zirve Alanı”nda 88’in üzerinde firma engellilerle iş görüşmeleri yapacak.
Hedefimiz engellilerin iş sahibi olması
3. Uluslararası Engelsizmir Kongresi’nin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, İzmir’de yapılan çalıştaylardan en önemlilerinin kadınlar ve engellilere yönelik olanlar olduğunu belirterek, “Daha önceki yıllarda engellilerin ve ailelerinin yaşadığı sıkıntıları göremezdik, duyamazdık. Engelliler kapalı kapılar ardında yaşamını sürdürürdü. Şimdi yerel yönetimlerimiz de engelliler konunda önemli çalışmalar yapıyor. Ancak bu işin amiral gemisi İzmir Büyükşehir Belediyesi'dir. Engelli bireyleri sosyal yaşama katmak, meslek sahibi yapmak ve ailelerini desteklemek amacıyla büyük kaynak ayırıyoruz, önemli çalışmalar yapıyoruz. Düzenlediğimiz kongrelerden sonrasında önemli çalışmaları hayata geçirdik. Engellilere yönelik düzenlemeler yapan kurum ve kuruluşlar için kırmızı bayrak uygulaması, farkındalık merkezi bu çalışmalardan bazıları” diye konuştu. Engellilerin istihdama katılmasının çok önemli olduğunu şimdi bu konu üzerinde yoğunlaşmak gerektiğini hatırlatan Dr. Sırrı Aydoğan, şunları söyledi:
“Herkesin bu konuda yapabileceğini yapması, katkı koyması gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde 490 kişilik engelli kadrosu olmasına rağmen bizde 650 civarında engelli birey çalışıyor. Özel sektörde de bunu artırmak gerekir. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kurduğumuz Meslek Fabrikası’nda açtığımız kurslarla hem gençleri ve kadınlarımızı hem de engelli bireylerimizi meslek sahibi yapıyoruz. Bu yıl 3.’sünü düzenlediğimiz kongrede işimiz çok büyük. Engelli bireylerimizi iş yaşamına kazandırmak amacıyla iş görüşmeleri yapmasını sağlayacağız. Bu konuda bize destek veren İŞKUR’a teşekkür ediyoruz. Gayemiz sabah evinden çıkan engellilerin işe gitmesi onların ve ailelerinin mutlu olmasıdır.”
Vakıf kuralım
Engelsizmir Kongre Başkanı Doç. Dr. Levent Köstem, kentte engellilere yönelik düzenlemeleri ve uygulamaları daha çağdaş bir noktaya getirmek için bu kongreyi düzenlemek istediklerini ve bu noktada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin büyük desteğini gördüklerini belirtti. 2013 yılında yapılan ilk kongrenin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Kırmızı Bayrak uygulamasını hayata geçirdiklerini, engellilere yönelik stratejik plan hazırlandığını ardından farkındalık merkezinin açıldığını söyleyen Köstem, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı Engelli Farkındalık Merkezi'nde 10 binin üzerinde kişi eğitim gördü. Şimdi amacımız engellilere evlerinden çıkarıp iş bulmalarının önünü açmak. Diğer ilçe belediyelerinin de İzmir Büyükşehir Belediyesi gibi bu konuya kendilerini adapte etmelerini istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin engellilere yönelik çalışmalar konusunda yerel yönetimlere yardımcı olacak deneyimli ve birikimli kadrosu var. Büyükşehir Belediyesi’nin önderliğinde İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, diğer işverenler, firmalar bir araya gelerek Engelsizmir Vakfı’nın kurulmasını hayal ediyoruz. Böylelikle engelli bireylere iş alanı yaratabiliriz” dedi.
Konuşmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde eğitim gören engelli kursiyerler ve izcilerin ritm, dans ve müzik gösterisi salonda büyük coşku yarattı. İhtiyaç Haritası Kooperatifi Kurucu Ortağı Dr. Ali Ercan Özgür, “Sosyal Kooperatif ve Dezavantajlı Bireylerin Topluma Entegrasyonu” konulu konferansta sunum yaptı. “İş Dünyası ve Engelli İstihdamı”, “Teknoloji ve İstihdam” , “Teknoloji ve İstihdam”, “Giysi Sektörü ve İstihdam” ile Vestel Şirketler Grubu'nun da “Erişebilirlik Projeleri” konulu sunumları gerçekleşti.
Firmalarla özel görüşme
Kongre ve Fuar’da İŞKUR desteği ile yapılacak “İş’te Varım Zirve Alanı”ndaki 88 firma, oluşturulan alanda engelli bireylerle iş görüşmeleri yapacak. İzmir Ticaret Odası ve Vestel Ticaret A.Ş’nin sponsor olduğu kongrede, Bornova Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve engelli istihdamı ile ilgili en önemli örneklerden olan Down Cafe de yer alıyor. Fuarda ilçe belediyeleri, engelli hizmetleri bulunan firmalar gibi toplamda 37 katılımcı yer alıyor. Engelli bireyler, fuar boyunca kurulan stantlarda ürünleri inceleme, hizmetlerden haberdar olma şansı yakalayacak.
Yurt dışından konuşmacılar katılıyor
ENGELSİZMİR 2018 Kongresi ve Fuarı’nın temel amacı, engellilerin istihdamına yönelik engelsiz üretim modelleri, yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde uygulanan örnekler üzerinden incelemeler yapmak olacak. Bunun yanında engelsiz üretim modelleri, istihdam konusundaki farklı ve yararlı uygulamaların İzmir’e uyarlanması konusu tartışılacak. ABD, Avrupa ve Türkiye’den alanında tanınan uzmanların konuşmacı olacağı kongrede bildiriler sunulacak.
Birçok atölye var
Engelli kullanımına uygun olarak hazırlanacak A Holü’nde 28 atölye çalışması gerçekleştirilecek. Uygulama, sanat, spor adı altında yapılacak atölyelerde kurabiyeden spora, teknolojiden giysi tasarımına, yogadan, robotik kodlamaya, mandaladan görme engelliler için tasarım atölyesine kadar engelliler, ENGELSİZMİR Kongresi’nde birçok atölyeye katılma imkanı bulacak.
Ödüller verilecek
Kongre kapsamında gerçekleşecek yarışmaların da sunumları yapılacak. “EN-GEL-LE-ME” adıyla düzenlenen Ulusal Kısa Film Yarışması, “Engelleri Kaldıralım” Ulusal Karikatür Yarışması ve “Mahalle Afet Örgütü Modeli” Proje Yarışması ödülleri sahiplerini bulacak. Kongrede ayrıca Girişimcilik İş Modeli Proje Yarışması sunumları da yapılacak.
Kongre ve Fuar’da, Müzikolog Dr. Aydın Öğüt tarafından kurulan FARKLIBand Orkestrası sahne alacak. Önemli etkinliklerde sahne alan orkestra, ziyaretçilere keyifli bir akşam sunacak.
2013’te başladı
Engellilerin sorunlarını gündeme getirmek, çeşitli aktivitelerle farkındalık yaratmak adına ortaya çıkan ENGELSİZMİR Kongresi’nin ilki, 2013 yılında “Engellilerin Kentsel Sorunları ve Çözümleri” ismiyle Kültürpark’ta düzenlendi. Birçok engelli bireyi bir araya getiren kongre sonrasında kentte “Kırmızı Bayrak” uygulaması başladı. Uygulamayla birlikte kamu ve özel kurum tesisleri ve araçlarının engelli kullanımına elverişli hale getirilmesi adına büyük adımlar atıldı. İlk kongreden üç yıl sonra, 2016 yılında ise “Engellilerin Sosyal Yaşama Katılımına Yönelik Yerel Politikalar” adıyla 2. Uluslararası ENGELSİZMİR Kongresi düzenlendi. Fuarizmir’de gerçekleşen kongre sonrasında Türkiye’de başka bir örneği olmayan “İzmir Engelli Farkındalık Merkezi” açıldı.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!