İşte sektör temsilcilerinin gözüyle “bisiklette İzmir farkı”;
- BİSİM, insanların aklında yoksa bile, onları bisiklete binmeye heveslendirdi. Bisiklet kullanımı çok yaygınlaştı.
- Eskiden çocukların karne hediyesi olarak bakılan bisiklet, şimdi hem sağlıklı yaşam hem de ulaşım için kullanılır oldu.
- Özellikle bisiklet yolları çevresindeki satıcılarda gözle görülür artışlar başladı.
- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yollara yerleştirdiği bilgi ekranlarındaki ‘bisikletin ulaşım amaçlı kullanımına yönelik’ mesajlar, olumlu etki yarattı.
- İzmirliler için bisiklet sahibi olmak, cep telefonuna sahibi olmak gibi oldu.
- İzmir’de önemli bir kesim, artık işine bisikletle gidip geliyor. Spor ve hobi dışında günlük kullanım da başladı.
- İZBAN ve metronun bisikletleri almasıyla birlikte ‘katlanır bisikletler’in satışında artış oldu.
- Trafikte bir bisikletli gördüğünde nasıl hareket edilmesi gerektiği bilinci oluştu.
“Bisiklet kenti İzmir” hedefinde önemli adımlar atan Büyükşehir Belediyesi’nin 18 Ocak 2014 tarihinde hizmete aldığı ve bugüne kadar yaklaşık 600 bin kiralamanın yapıldığı bisiklet sistemi BİSİM’e ilgi her geçen gün artıyor. BİSİM’in yanı sıra sahil boyunca oluşturduğu bisiklet yollarıyla da güvenli ve keyifli sürüş imkanı yaratan Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamaları, İzmirliler kadar sektör temsilcilerinin de yüzünü güldürdü. BİSİM’in hizmete girmesinin ardından satışlarının arttığını ifade eden sektör temsilcileri, İzmirlileri bisiklet kullanma keyfiyle yeniden tanıştıran Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Sektör temsilcilerinin birleştiği diğer ortak nokta ise eskiden sadece spor amaçlı kullanılan bisikletin, BİSİM sayesinde ulaşım ve hobi amaçlı olarak da kullanılmaya ve kullanıcı profilinin çeşitlenmeye başlaması oldu.
Sektör temsilcileri ne dedi?
Bisiklet Endüstrisi Derneği (BİSED) Başkanı Önder Şenkon:
“BİSED olarak Türkiye’de bisikletin yaygınlaşmasına dönük faaliyetleri takip ediyoruz. Güzel örneklerin başında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı BİSİM uygulaması geliyor. Sektör olarak da etkisini çok kısa sürede gördük. İlk etki olarak, özellikle bisiklet yolları çevresindeki satıcılarda gözle görülür artışlar başladı. Bisiklet kullanımı giderek yaygınlaştı. Bunun da sektöre de büyük yansıması oluyor. Dilerim ki, diğer illerde de bu tür uygulamalar yaygınlaşır. Bisiklet kullanımı bir ülkede gelişmişlik ölçütüdür. Türkiye nüfusuna yakın Almanya’da yılda 4.8 milyon adet bisiklet satılıyor. Türkiye’de ise çocuk bisikletleri dahil bu rakam 1.5 milyon adet civarındadır. Ama bisiklet kullanımı her yıl daha artıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yollardaki bilgi ekranlarında bisikletin ulaşım amaçlı kullanımına yönelik mesajlarının da olumlu etkilerini almaya başladık. Bu, diğer büyükşehir belediyelerine de örnek olmalı.”
Kullanıcı sayısı arttı
Hüsnü Sundu (Sundu Bisiklet):
“BİSİM’in bisiklet satışlarına doğrudan etkisi var. Bisiklete binmek isteyenlerin daha önceden deneme şansı yoktu. Ama BİSİM sayesinde en azından bisiklete başlayıp deneme şansı buluyorlar. Mevcut bisiklet yolları da bisiklet kullanımına özendiriyor. Bisiklet kullanıcılarının profilinde de değişiklik oldu. Eskiden spor amaçlı bir kesim biniyordu; şimdi gençler, yaşlılar ve çalışanlara kadar geniş kesime yayıldı. Aynı zamanda yeni bisiklet yollarımızla birlikte de kullanıcı sayısı arttı. İzmir için bisiklet sahibi olmak, cep telefonuna sahibi olmak gibi oldu. İzmir’de önemli bir kesim, işine bisikletle gidip geliyor. Spor ve hobi dışında günlük kullanım da başladı. İZBAN ve metronun bisikletleri almasıyla birlikte katlanır bisikletlerin satışında artış oldu. Herkes bir bisiklet edindiği takdirde. bisiklet kullanıcılarına empati duyuyorlar. Bu da güvenliği artırıyor.”
Her yaş kesimini bisikletle tanıştırdı
Gürkan Bozkurt (İzmir Bisiklet A.Ş.) :
“Şehrimiz, hem lokasyon hem de iklim ve coğrafyası olarak bisiklet binmeye müsait. Bisiklet yollarının yapılmış olması, insanları bu işe özendiriyor. BİSİM ile birlikte insanların aklında yoksa bile, onları bisiklete binmeye heveslendirdi. Bu da sektörü hareketlendirdi. Bisiklete binmeyi hayal etmeyen, BİSİM sayesinde bisikleti ulaşım ve spor amaçlı kullanabileceğini gören insanlar, bir şekilde bunu hayatlarının içine sokmak istiyorlar. Orta yaş ve üzerinde olanları da bisikletle tanıştıran bir hareket oldu. İnsanlar birbirinden etkilenerek daha çok binmek istiyor. İzmir’de bisiklet kullanımı alanında çok büyük yol kat edildi. Bu da bizim satışlarımızı olumlu etkiledi. Bisiklet kenti İzmir, her geçen gün daha iyi noktaya gidiyor. Gerek Belediye, gerekse bisikletin içindeki gönüllü insanların desteği ve sinerjisiyle daha iyi noktalara gelecek.”
Karne hediyesi olmaktan çıktı
Birol Benli (Seda Bisiklet):
“1960 yılından beri sektörün içindeyiz. BİSİM’in İzmir için çok faydası oldu. Biz de bisiklet kiraya veren bir firmaydık. İnsanlar bisiklete binmeye başlayınca, daha çok bisiklet talep eder duruma geldiler. Sadece BİSİM değil, açılan bisiklet yollarının da çok faydası oldu. Belediye’nin katkılarıyla sektör çok iyi bir noktaya geldi. Eskiden çocukların karne hediyesi olarak bakılan bisiklet, şimdi daha çok yaşlı kesimin sağlıklı yaşam için kullanır hale gelmesine vesile oldu. Profil değişti; artık her yaşa hitap etmeye başladı.”
Farkındalık arttı
Muhlis Dilmaç (Perşembe Akşamı Bisikletçileri Kurucusu) :
“BİSİM, İzmir için beklenen bir projeydi ve çok iyi de oldu. BİSİM’i görünce insanlarda bisiklete binmek arzusu oluyor. Bu da bisiklet satışlarını olumlu yönde etkiledi. Bisiklet ekonomi, sağlık, gelecek, çocuklarımız için çok önemli. BİSİM sayesinde kullanıcı sayısı arttı. Trafikte araç kullananlar, aynı zamanda bisiklet de kullanmaya başladı. Bununla birlikte trafikte bir bisikletli gördüğünde nasıl hareket edilmesi gerektiği bilinci oluştu. Aynı zamanda bisiklet yolları da yeni kullanıcılar için özendirici özellikte.”
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!