Ödemiş Belediyesi’nin bu sezon Bademli Sulaması’ndaki tüm hidrantlarda kurulumunu yaptığı akıllı kartlı ve sayaçlı sistem ile sulamada tasarruf sağlanıyor.
Bademli, Kemenler, Ovakent, Konaklı ve Bozcayaka mahallelerinin çevresindeki 10 bin 480 dekar tarım alanına su temin eden 4 milyon 950 bin metreküp su kapasiteli Bademli Barajı’nda üreticiler yetiştirdikleri ürünün cinsi ve arazi büyüklüğüne göre belirlenen kotayla kartlarındaki bakiye miktarı kadar sulama yapabiliyor. Modern sulama teknikleriyle dekar başına 250 metreküp su tüketiminin öngörüldüğü yeni sulama sisteminde suyun her damlası değerlendirilirken sulama hatlarındaki arızalara en kısa sürede müdahale ediliyor. Gelecek yıllarda arızaların en aza indirilmesi için sahada çözümler sağlanırken Ödemiş Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü de sulama hatlarındaki arızalara hızlı ve etkili müdahale için envanterini “alın kaynak makinesi” ile güçlendirdi.
Üreticilerle durum değerlendirmesi
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Bademli Mahallesi’ni ziyaret ederek üreticilerle buluştu. Belediye Başkan Yardımcıları Özay Kaptan, Feridun Azeroğlu, Belediye Meclisi Üyesi Mustafa Turan ve Bademli Mahalle Muhtarı Ahmet Baş ile birlikte üreticilerle görüş alışverişinde bulunan Başkan Eriş, Bademli Barajı sahasında da incelemelerde bulundu. Üreticiler, sulamada adil bir şekilde kolaylık ve tasarruf sağlayan sistemden duydukları memnuniyeti dile getirdi.
“Tasarrufla sulama”
Bademli Barajı’ndaki doluluk miktarının sulama sezonunun tamamı için umut verici olduğunu ancak yine de temkinli olmak zorunda olduklarını hatırlatan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Verimli bir sulama anlayışı için suyun izlenebilir, kontrol edilebilir ve yönetilebilir olması gerekiyor. Yeraltı su seviyelerinin alarm düzeyini de geride bıraktığı bölgemizde suyun her damlasını gözümüz gibi korumak zorundayız. Bademli Barajımızın yılın daha fazla gününde sulama yapabilmesi, suyun her damlasının değerlendirilmesi için tüm hidrantlarda uyguladığımız akıllı kartlı ve sayaçlı sistem ile tasarrufla sulama dönemi başladı. Adaletli ve güvenilir bir su dağıtımını otomatik olarak sağlayan bu sistem ile üreticimiz arazisinin büyüklüğüne, ekim yaptığı ürünün türüne göre sulama yapabiliyor. Aşırı sulama da bu şekilde önlenmiş oluyor. Sayaçların takılmasıyla birlikte geçmiş yıllardaki karmaşanın da önüne geçilmiş durumda. Akıllı kartlı ve sayaçlı sistemin geride kalan 2 ay bir haftalık dönemde oldukça etkili olduğunu geçen yıla göre yaptığımız karşılaştırmalarla görebiliyoruz. Yine de temkinli olmak zorundayız. Üreticimizi yıllardır zorlayan sulama maliyetlerinin azaltılması üretirken kazanmak anlamına geliyor” dedi.
“Üretimin sürdürülebilirliği için çalışıyoruz”
Sulama hatlarında yaşanan arızalara en kısa sürede müdahale edilerek kayıpların en aza indirildiğini söyleyen Eriş, “Sulama hatlarında yaşanabilen arızalarda gece-gündüz demeden ekiplerimiz sahada. Çalışma arkadaşlarımız en kısa sürede müdahaleyi sağlıyorlar. Gelecek yıllarda benzer arızaların yaşanmaması adına küçük dokunuşlarla çözümler de geliştiriliyor. Arıza durumunda sulama tamamen kapatılmadan lokal olarak arızaların giderilmesini planlıyoruz. Ayrıca arızaların en az maliyetle giderilmesi adına ekipman envanteri de genişletiliyor. Bademli Sulaması’nın yanı sıra kırsal mahallelerimizde açtığımız sulama amaçlı sondaj kuyuları, yeni sulama hatlarıyla da üretimin sürdürülebilirliği için çalışmalarımıza yoğun bir tempoyla devam ediyoruz” dedi.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!