ANA SAYFA > İZMİR > Afrika maskeleri görücüye çıktı

Afrika maskeleri görücüye çıktı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Afrika maskeleri görücüye çıktı

Etnik, kültürel ve dil olarak büyük bir çeşitliliğe ev sahipliği yapan Afrika’nın ünlü maskeleri Konak Belediyesi’nin Alsancak’taki Mask Müzesi’nde İzmirlilerle buluştu.

Müzede sergilenen maskların tarihsel dönemleri, hangi bölgede ve neden kullanıldıklarına ilişkin bilgileri içeren sunumu Mask Eğitmeni Eylem Sürer yaptı. Halka açık olarak gerçekleştirilen etkinliğe Afro-Türkler olarak adlandırılan Afrikalılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Olpak da katıldı.

TÖRENLERİN VAZGEÇİLMEZİ

Afrika’daki ülkelerin ve kabilelerin kullandıkları maskların ne anlama geldiğini anlatan Sürer, maskelerin ülkelere, coğrafi bölgelere, kültürlere hatta topluluklara göre farklılıklar gösterdiğini söyledi. Afrika maskelerinin geçmişinin ilk çağlara kadar gittiğini belirten Sürer, “Bu maskeler Afrika kültüründe büyük öneme sahiptir. Maskeler, farklı Afrika kabilelerinin geleneklerinin önemli bir parçası olmuştur. Bu maskeler çeşitli ritüeller ve törenler ile ilişkilidir ve kabile kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Her kabilenin, topluluğun kendi geleneklerine uygun maskları vardır. Kralları onurlandırmak, savaş hazırlığı, ceza infazı, geçiş törenleri, doğurganlık ayinleri, sünnet, cadılık, avcılık, cenaze, düğün gibi törenlerin maskları birbirinden farklıydı ve maskelerin yapımında metal, ahşap, kumaş gibi malzemeler kullanılmıştır” diye konuştu.

GELİN MASKINIZI KENDİNİZ YAPIN

Konak Belediyesi Mask Müzesi olarak her hafta salı günü maskları tanıtmaya devam edeceklerini belirterek Eylem Sürer, tüm İzmirlileri maskları daha yakından tanımaya davet etti. Mask Müzesi’nde ayrıca her hafta perşembe günleri okullar da dahil olmak üzere her yaştan gruplarla mask yapım atölyesi gerçekleştirdikleri de sözlerine ekleyen Eylem Sürer, “Anaokulundan tiyatro topluluklarına kadar tüm yaş gruplarına açık atölye çalışması yapıyoruz. Birlikte hem mask yapmayı öğreniyorlar hem de eğleniyoruz” dedi. Ücretsiz olarak gerçekleştirilen atölyelere rezervasyon yaptırmak için 0 232 4653107 numaralı telefonu aramak yeterli.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Bin yaşındaki zeytin ağaçlarından sıkılan zeytinyağları satışa çıkıyor
Sonraki Haber Güneşten Ormanlar 890 bin kilovat elektrik üretti

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?