“İstiklal Süvarisi”, Birinci Dünya Savaşında Filistin – Suriye Cephesinden sonra Bolşevizm yanlısı Yeşil Ordu’da, ardından Mustafa Kemal Paşa’nın İstiklal Ordusu’nda çarpışan, Fahrettin Altay Paşa komutasındaki 5. Süvari Kolor¬dusu, 2. Tümen, 4. Alay, 2. Bölük Süvari Takım Kumandanı olarak, İz¬mir'e ilk giren ve 9 Eylül’de Hükümet Konağına Türk bayrağını çeken Teğmen Ali Rıza Akıncı’nın şimdiye kadar hiç yayınlanmamış hatıratını sunuyor. Böylece İzmir’in Kurtuluş Tarihi’ne çok önemli bir belgesel katkı sağlanmış olmakta.
Kurtuluş Savaşı esnasında günlük olarak tutulan hatıratta, Enver Paşa, Refet Paşa, Çerkez Edhem, Parti Pehlivan, Fahrettin Altay Paşa, Şehit Yıldırım Kemal, İsmet Paşa, Mustafa Kemal Paşa ve Anadolu’nun yoksul ama vatanperver Mehmetçikleri adeta resmigeçit yapmaktadırlar.
Filistin cephesinde Arapların hayret verici ihanetleri.. İngiliz ordusuna karşı çölde kahramanca çarpışan garip Anadolu evlatları.. Kudüs’ün gözyaşları içinde terk edilişi.. Kurtuluş Savaşında dehşet verici olaylar.. Utanç verici hikayeler.. Kahramanlık destanları.. Sıradan halkın inanılmaz fedakarlıkları.. Dağdaki yörük aşiretlerinin kuvayı milliye sevdası.. Gönüllü vatanseverler.. Cepheden kaçanlar.. Düşmanla işbirliği yapanlar.. Ve efeler.. Ve de, büyük hülya İzmir’in bayrağına kavuşması..
İstiklal Ordusu’nun en altındaki aç, susuz, uykusuz, beş parasız, çıplak atına semersiz binen, kuru peksimetten başka bir şey yiyemeyen, atı ve tüfeğinden başka hazinesi olmayan ama vatan aşkı ile kavrulan insanların Emperyalizme karşı destansı isyanının hikayesi.. Ve 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu..
İlk kez yayınlandı
İlk kez yayınlanan hatırat hakkında gazeteci-yazar Yaşar Aksoy şöyle konuştu: “.. Bu hatıratı kelimesine dokunmadan ve ekinde İzmir’in kurtaran tüm kumandanlarının ayrıntılı hayat hikayelerini ve sözlü tanıkların işgal ve kurtuluş hatıralarını da kullanarak yayınladık. Hasan Tahsin, Gavur Mümin kitaplarımdan sonra “İstiklal Süvarisi” de yayınlandı. Bu son kitap 1971 yılında genel yönetmenimiz Attila İlhan’ın isteği üzerine Demokrat İzmir gazetesinde 19.7.1971 tarihinde iki gün üst üste yayınlanan ilk gazete yazım “Kemalist Devrimin Anlamı” isimli araştırmamın sonrasında, “gazeteciliğimin ve yazarlığımın 50 yılında” yayınlanmış oldu... Bizi bu günlere kavuşturan istiklal savaşçılarına ve kemalist devrimcilere bin şükran."
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!