ANA SAYFA > İZMİR > Urla'ya Doğal Yaşam Köyü

Urla'ya Doğal Yaşam Köyü

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Urla'ya Doğal Yaşam Köyü

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla-Bademler’de hazırladığı “Doğal Yaşam Köyü” projesi ile kent yaşamının yoğun temposundan kaçanlara yeni bir nefes olacak. Yüzde 85’i tamamlanan köye konaklamalı ya da günübirlik gelen ziyaretçiler salça, tarhana, reçel, turşu ve köy ekmeği yapmayı öğrenip taş kırım usulü zeytin sıkımı yapabilecek. Yok olmaya yüz tutan geleneksel köy yaşamının canlandırılacağı Doğal Yaşam Köyü modeli, kırsal turizmi de tetikleyecek.

Peşpeşe geliştirdiği projelerle Yarımada bölgesini kalkındırmayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi işbirliğiyle Urla’da hayata geçirdiği “Doğal Yaşam Köyü” projesinin yüzde 85’ini tamamladı. Geleneksel kültürün, tarımın ve üretimin sürdürülebilirliğinin yanında, ziyaretçilere doğal yaşamı deneyimleme olanağının da sağlanacağı Doğal Yaşam Köyü, kent yaşamının yoğun temposundan kaçanlar için yeni bir nefes olacak.

Mis gibi tarhana, leziz zeytinyağı
Bademler'deki yaklaşık 315 dekar alan üzerine 4 milyon liralık yatırımla kurulan Doğal Yaşam Köyü’nde  çiçek üretim seraları, soğukhava deposu, fide dikim bölümü ve idari binalar yer alıyor. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi sahasında yer alan köydeki, mevcut yapılardan ayrı bir bölgede yeni bir yaşam ve üretim alanları ve meydanlar oluşturuluyor. Konaklamalı veya günübirlik ziyaretçiler için ayrıca üretim parselleri arasında yürüyüş ve bisiklet yolları hazırlanıyor.

Doğal Yaşam Köyü, kent yaşamının koşuşturmasından ve stresinden yorulanlar için ideal bir "kaçış noktası" olacak. Konaklamalı ziyaretçiler, doğanın eşsiz güzelliklerini ağaçların arasında gizlenmiş bungalovlarda izlerken, Bademler Köyü’nün deneyimli üreticilerinden salça, tarhana, reçel, turşu, köy ekmeği gibi ürünlerin yapımını öğrenecek; kerpiç atölyesinde köy fırını ve hayvan barınakları için kerpiç dökecek. Köyün konukları, kooperatifin çiçek seralarındaki üretim sürecine katılabilecekleri gibi, zeytin toplayıp kooperatifin taş kırım zeytinyağı fabrikasında zeytin sıkımı da yapabilecek. Bu çalışmalarda kent insanının hem doğayla, tarımsal üretimle ve köy yaşamıyla buluşması hem de tarımsal üretimi ve köyün geleneksel kültürünü öğrenme ve deneyimleme olanağı sağlanacak.

Öğren, yap ve sat
Doğal Yaşam Köyü’ne kurulacak meydanda, kooperatifin ürünleri ile birlikte konaklamalı ziyaretçilerin işleme atölyelerinde ürettikleri ürünler ile çevredeki diğer kooperatiflerin ürünleri satışa sunulacak. Köyde ayrıca günübirlik ziyaretçiler için kafe ve eğitim salonu, örnek üretim serası ve çocuklar için oyun alanı da kurulacak. Doğal Yaşam Köyü faaliyete geçtikten sonra, köyün kültürel etkinlikleri konaklamalı ziyaretçilerle birlikte organize edilecek.

Kırsal turizme doping olacak
Kent insanının doğayla kopmuş bağlarını onaracak dev bir yaşam alanı olarak düzenlenen Doğal Yaşam Köyü, yok olmaya yüz tutan geleneksel köy yaşamını tüm unsurlarıyla canlandırılacak. Yerel halkın sahip olduğu kaynaklar daha iyi kullanılarak kaybolmakta olan el sanatları ve üretim yöntemleri gibi değerlerin korunması ve devamlılığı sağlanacak. Böylece köylerdeki geleneksel bilgi geleceğe taşınırken kırsal turizm de geliştirilecek ve "yerelde kalkınmanın" önemli bir unsuru daha gerçekleştirilmiş olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kırsal turizmde önemli bir adım olacak bu modeli kentin farklı bölgelerinde de uygulayacak.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka'daki işçilere ''moladayım'' yazılı önlükler...
Sonraki Haber İzmir rüzgar enerjisinin başkenti oldu

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?