ANA SAYFA > SAĞLIK > Türkiye'de sigara kullanma oranı düşüyor

Türkiye'de sigara kullanma oranı düşüyor

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Türkiye'de sigara kullanma oranı düşüyor

Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri olan sigara kullanımına karşı, sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigara ile mücadele kapsamında “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak anılıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun  verilerine göre Türkiye’de tütün ve tütün mamulü kullanım oranı  yüzde 24’lük oranıyla, dünya genelinde 10. sırada yer alıyor. Türkiye’de tütün ve sigara tüketimi kadınlarda  yüzde 10,7, erkeklerde ise  yüzde 37,3 oranla öne çıkıyor.

Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Madde Bağımlılığı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Görkem Yararbaş, “Toplumumuz geçmişte sigaraya ilgi gösteren bir toplum olarak düşünürsek bugün sigara bırakmaya ilgi gösterir hale gelmiş durumda” diye konuştu. Bunun sevindirici bir durum olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Yararbaş, bu alanda birbiriyle çalışan, entegre olmuş tedavi merkezlerinin olmasının, Türkiye’de genel olarak sigara bırakma alanında verilen hizmet kalitesinin artmasına yardımcı olduğunu belirtti.

SİGARA BIRAKMA TEDAVİSİNE  TALEP ARTIYOR

Türkiye’de 2007’den beri uygulamada olan kapalı mekanlarda sigara içme yasağının faydalı bir uygulama olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Yararbaş, “Sigara yasaklarının tüm toplum tarafından benimsenmesi ve uygulanması gerekiyor. Sigara yasaklarına en çok sahip çıkacak kişiler içmeyenler değil, içenlerdir. Sigara içenler sigara içmeyen kişilerin de  sağlığını düşünmeliler. Ülkemizde sigara içme oranlarının düşmekte olması memnuniyet verici bir durum. Sigara bırakma tedavilerine giderek artan sayıda insanın başvurması, başarı elde ettiğini görerek cesaretlenmesi memnuniyet verici” dedi.

SİGARA BIRAKMA HATTI 171

Türkiye’de son 5 yıldır yoğun olarak uygulanan sigara bırakma uygulamalarının popüler bir alan olduğunu ifade eden Doç. Dr. Yararbaş, “Çok sayıda sigara bırakma merkezi var. Buraya gelen insanlar genel olarak, sigara bırakma hattı 171 den randevu alarak geliyorlar. Bunun dışında hastalarımız için diğer güvenilir kaynakta sigarayı bırakan insanların tavsiye ettiği insanlardır. Burada uygulanan metot Türkiye’nin pek çok yerinde geçerli olan Sağlık Bakanlığı’nın desteklediği sigara bırakma programıdır. Bizde bu programın bir parçasıyız. Bu program dahilinde  kullandığımız ilaçlar da ücretsiz olarak temin edilebiliyor” diye konuştu.

Doç. Dr. Yararbaş, sigara bırakma alanında çalışan uzman sayısının ve nitelikli hizmet veren kurum sayısının artması, toplumun tütün bağımlılığından korunması ve kurtarılması anlamında önemli bir fırsat oluşturacağını belirtti.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Süleyman Saim Tekcan'ın eserleri Selçuk Yaşar galerisinde
Sonraki Haber Küçükbaşa dair her şey bu fuarda

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?