Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezai Taşbakan, “İki-üç haftadan uzun süren öksürük, kanlı balgam, kan tükürme, kilo kaybı, ateş ve gece terlemesi yakınmalarınız varsa sizde verem hastalığı olabilir” diye konuştu.
Veremin, hava yolu ile hasta kişilerden, öksürme ve hapşırmaları sırasında sağlıklı kişilere bulaşan bir hastalık olduğunu ifade eden Doç. Dr. Taşbakan, “Dünyada 2013 yılında yaklaşık 9 milyon yeni tüberküloz hastası saptanmıştır. Türkiye’de de 2013 yılında yaklaşık 14 bin yeni tüberküloz hastası tanı almıştır. En sık akciğere yerleşen hastalık, tüm organları tutabilir. İki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam, kan tükürme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş ve gece terlemesi akciğer tüberkülozunun en sık karşılaşılan yakınmalarıdır. Bu yakınmaları olan hastalar bir an önce en yakın sağlık kuruluşlarına başvurmalı ve tüberküloz açışından tetkik edilmelidir” dedi.
Doç. Dr. Taşbakan, “Tüberküloz, tedavi edilmezse ölümcül, düzenli tedavi ile tümüyle iyileşebilen bir hastalıktır. Bu hastaların en az 6 ay süren tedavi ve izlemleri Verem Savaş Dispanserlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Yeni tanı alan hastaların uygun şekilde tedavisi kadar, bu hastaların sağlıklı kişilere hastalığı bulaştırmalarının önlenmesi de önemlidir. Tedavi ile kısa sürede bulaştırıcılık sona erer. Fakat, tedavisiz kalan ya da düzensiz tedavi alan hastaların bulaştırıcılığı devam eder. Tüberküloz hastalığının önlenme yolları; yeni doğanların aşılanması, tüberküloz hastaları ile temasın önlenmesi, bu hastaların etkin bir şekilde tedavi edilmesi ve hastalık gelişme riski yüksek kişilerin koruyucu tedaviye alınmasıdır” diye konuştu.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!