Mimarlık Fakülteleri tarafından başlatılan çalışmalar ile restorasyon sürecine ilerlenirken pek çok tarihi yapı için temizlik, Hristiyan ve Yahudilere ait kutsal mekanlar için de cemaatler ile görüşmelerde aşama kaydedildi.
İzmir Üniversitesi tarafından Tire’deki tarihi mirasın korunması amacıyla dört yıldır gönüllü olarak sürdürülen çalışmalar Türkiye’ye bir model oluşturacak. İzmir Üniversitesi tarafından Tire’de, Vali Mustafa Toprak, yerel yönetim ve ilgili kurum temsilcileri ile rektörlerin katıldığı toplantıda alınan kararlar yaşama geçmeye başladı. Pek çok tarihi eser için gerekli temizlik ve mülkiyet sorununun çözüldüğünü ifade eden İzmir Üniversitesi Tire’deki Tarihi Eserleri Koruma Komisyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk, Tire’deki mevcut durumdan Cumhurbaşkanlığının da bilgilendirildiğini, yakın zamanda Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in Tire’ye davet edileceğini söyledi. İzmir Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültelerinin şubat ayından itibaren röleve ve restorasyon uygulama derslerini Tire’de yapacağını ve restorasyon projelerinin sıfır maliyetle hazır olacağını müjdeleyen Yrd. Doç. Dr. Öztürk, “Tire, Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin laboratuvarı olacak” dedi.
Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu’nun hazırlayacağı başvuru dosyası ile Tire’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınması için çalışmaların da sürdürüldüğünü kaydeden Öztürk, Fransız yazar, şair ve politikacı Lamartine’in Tire’de yaşadığı konağın restorasyonu için Fransız Konsolosluğu ile görüşmelerin de devam ettiğini söyledi. Öztürk, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’in, gerek konağın maliklerine ulaşmak gerekse de öğretim üyelerinin Tire’de yapacağı sunumla ilgili olarak taahhütlerde bulunduğunu, projede yol alınabilmesi için alınan kararların bir an önce yaşama geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Sahipleri tarafından Tire Belediyesi’ne bağışlanan Yayla Fakıhlar Mescidi’nin restorasyonuna kısa zaman içinde başlanacağını belirten Öztürk, “Mescidin bulunduğu meydanın taşıdığı turizm potansiyeli nedeniyle Tireli kadınların el ürünlerini teşhir edebileceği bir merkeze dönüştürülmesi bekleniyor” dedi. Çalışmalara destek için uluslararası fonların da araştırıldığını hatırlatan Öztürk, Yağcızade Mescidi’nin bakıma, Rahmanlar Camii ve Teos Mozolesi’nin ise korumaya alındığını, Ali Efe Hanı’nın içinde yaşayanların tahliye edildiğini ve Kutuhan’ın restorasyonu için araştırmalara başlandığını belirtti.
Dinlerin kardeşçe yaşadığı yer için işbirliği
Üç dinin birlikte yaşadığı Tire’de bulunan bir havranın restorasyonu için Yahudi cemaatiyle görüşüldüğünü, gelecek günlerde bir kilisenin restorasyonu için de Ortodoks Kilisesi yetkilileriyle bağlantı kurulacağı bilgisini aktaran Öztürk, Kırsal Turizm Derneği Başkanı tarafından Avrupa’da kültür turizmi yapan bazı tur şirketlerinin Birgi-Salihli-Kula-Tire rotası üzerinden kültür ve gastronomi turları düzenlemeleri için de teklif götürüldüğünü söyledi.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!