Hava kirliliği konusunda bilgi veren Prof. Dr. Haydaroğlu, Hava kirliliğinin 1950’lerden sonra büyükşehirlerde kanıtlandığını belirtti. Prof. Dr. Haydaroğlu, hava kirliliği yüksek olan bölgelerde yaşayan insanların ömürlerinin daha kısa olduğunu söyledi. Haydaroğlu, hava kirliliğine başta termik santralleri olmak üzere birçok sanayi sisteminde çıkan zehirli dumanlarının neden olduğunu ifade ederek, “Termik santraller büyük bir tehlike saçıyor. Hava kirliliğinde dolayı bir yılda ölen 50 milyon insanın yüzde 4-5’nin hava kirliliğinde dolayı yaşamını yitiriyor. Türkiye’de ise bu yüzde 10’dur. ABD’de her yıl 24 bin kişi termik santrallerinin atmosfere yaydığı partiküller etki nedeniyle zamansız ölmektedir. Ve yaşan bu ölümlerin çoğu Akciğer kanserinden dolayı oluyor” dedi
Küresel ısınmanında kansere yol açtığına dikkat çeken Prof. Dr. Haydaroğlu, “Sürekli fosil yakıtlarının kullanılması küresel ısınmaya neden oluyor. Bu da güneşten gelen zararlı ışınlarının süzülüp bize ulaşması lazım. Fakat küresel ısınmadan dolayı zararlı ışınlar süsülmeden bize ulaşıyor. Bu da cilt kanserine neden oluyor” diye konuştu.
Su temizliğinin insan sağlığı acısından büyük bir önem teşkil ettiğini fakat derelerinin ve barajlarının kimyasal atıklarla kirletildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Haydaroğlu, “Özellikle endüstriyel maddelerinin su ile temas etmesi insan yaşamı acısından tehlike saçıyor” diye konuştu. Prof. Dr. Haydaroğlu, toprağın yapısına doğal olmayan maddelerinin katılmasını toprak kirliliğine neden olduğunu belirterek, evlere kadar giren sebze ve meyvelerin kansere kadar yol açabileceğine dikkat çekti.
“SU KAYNAKLARININ KORUNMASI İÇİN İYİ POLİTİKALAR GELİŞTİRİLMELİDİR”
Hava kirliliğini azaltmak içi fosil yakıtlarının az kullanılmasını gerektiğini belirten Prof. Dr. Haydaroğlu, “Doğalgaz , güneş enerjisi, jeotermal enerjisi ve rüzgar enerjisi kullanılmalıdır. Toplu taşıma araçları yaygınlaştırılmalıdır. Yeşil alanlar artırılmalı, orman yangınlarının önüne geçilmelidir” dedi.
Haydaroğlu, toprak kirliğinin önüne geçmek için ise verimli tarım topraklarında yerleşim ve sanayi alanları kurulmaması gerektiğini belirti. Prof. Dr. Haydaroğlu, “Su kirliğinin önlemek için ise , arıtma tesisleri kurulmadır. Su kaynaklarının korunması için iyi politikalar geliştirilmeli, plan ve programlar yapılmalıdır” diye konuştu.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!