Çalıştayın açılışında konuşan Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Daire Başkanı Mehmet Sığırcı, İzmir gibi süs bitkileri üretiminin yoğun olarak yapıldığı illerde ‘Süs Bitkileri Birimleri’nin kurulmasının sektör için memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Sığırcı ‘Ekoloji olarak, kalifiye eleman olarak, maliyet olarak, vejetasyon süresi olarak çok avantajlı bir ülkeyiz. Süs bitkileri katma değeri en yüksek tarımsal üretim metotlarından birisidir. İstihdam açısından ciddi bir potansiyele sahiptir’ dedi.
Yaptıklarımızı Değil Yapacaklarımızı Konuşacağız
‘Bu çalıştayı yaptığımız değil yapacağımız şeyleri konuşmak için yaptık’ diye konuşan Sığırcı, çalıştay boyunca bunların değerlendirileceğini ifade etti. Sığırcı, Süs bitkileri üretiminin hem İyi Tarım Ugulamaları hem de Itri ve tıbbi bitkiler kapsamına alındığını, bu sayede de iyi bir destekleme rakamına sahip olduğunu hatırlattı.
Sığırcı; Kentsel yaşam alanlarında süs bitkilerinin insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, dış mekan süs bitkilerinin kentlerde artırılmasının önemine değindi ve sözlerine şöyle devam etti; ‘Sizlere bir müjde vermek istiyorum. Doğal çiçek soğanlarının üretilmesi ve pazarlanması ile ilgili hazırlanan bir projemizin bugün onaylanmıştır. 4 buçuk milyon TL lik bu proje hem doğal tahribatı önleyecek hem de doğal çiçek soğanı üreten sektöre kaynak oluşturacaktır.’
Çalıştayın açılışında konuşan Tarımsal Araştırmalar Ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Nejdet Kaplan konuşmasında süs bitki sektörünün hızlı gelişimini memnuniyetle karşıladığını ifade ederken, bu büyümenin bir takım sorunları beraberinde getirmesinin normal olduğunu söyledi. Kaplan; çalıştayın, sorunları tespit edip çözümlerini geliştirme anlamında önemli olduğunu vurguladı. Türkiye’nin 120 binden fazla bitki türüne ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, Bakanlığın genetik kaynakların sürdürülebilirliği konusuna çok önem verildiğini söyledi ve süs bitkileri konusunda çalışan 7 araştırma enstitüsünün bulunduğunun altını çizdi.
Süs Bitkileri İhracatında Büyük Adımlar Atıldı
Süs Bitkileri konusunda araştırma enstitülerinin çalışmalarından bahseden Kaplan, Türkiye’nin süs bitkileri sektöründe attığı büyük adımlardan bahsetti. Tuncay yıllar önce Türkiye olarak hiç dahil olamadığımız süs bitkiler ihracatında şu anda piyasa ortağı olunduğunu ve bunun da alınan mesafeyi ortaya koyduğunu söyledi.
Konuşmasına terörü kınayarak başlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, ‘Ülkemizin huzur güven ve istikrarını tehdit eden bu eylemler amacına ulaşamayacaktır. İçinde bulunduğumuz bu durumda bize düşen vazife, işimizi en iyi şekilde yaparak ülkemize hizmet etmek olmalıdır’ dedi.
‘Sektördeki mevcut durum, sorunlar ve çözümlerin ortaya konacağı böylesine önemli bir toplantının İzmir’de yapılmasından dolayı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’müze, Daire Başkanlığına ve Süs Bitkileri Alt Birliği yönetimine teşekkür ediyorum’ diyen Güldal, ‘genç ama dinamik Süs Bitkileri sektörünün Türkiye ekonomisinde önemli bir yer almasını ümit ediyorum’ diye konuştu.
Güldal konuşmasına şöyle devam etti; ‘Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzun zamandır tarım sektörünün alt başlıklarındaki konulara yani kılcal damarlara birebir temas ediyor. Yapılacak çalışmalarda ve belirlenecek hedeflerde sektörün bütün bileşenlerinin görüşlerini ve bilgilerini alıyor. Bu anlayış da sektörle ilgili çok detaylı çalışmalar yapılarak doğru adımlar atılmasına olanak sağlıyor.’
Sektörün hedefleri Gözden Uzak Tutulmamalı
50 bin dekarlık bir alanda ciddi bir üretim yapan sektörün büyük potansiyel barındırdığını vurgulayan Güldal, ‘Ödemiş Bayındır Tire ve Urla’da süs bitkileri üreticileri ciddi bir üretim yapıyor. Bu sektörün hedefleri gözden uzak tutulmamalıdır’ dedi.
Güldal ayrıca Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkanlığının görevini çok iyi temsil ettiğini vurgulayarak, ‘Sektörün sorunlarını tüm alanlarda dile getirerek çözüm yolları arayan birlik sektöre canlılık getiriyor. Bu yüzden hem birliği hem de Başkan Selahattin Altun’u kutluyorum. Biz de onlara her zaman katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu yüzden İl Müdürlüğümüz bünyesinde ‘Süs Bitkileri Birimi’ kurduk. Bu birim, sektörle daha çok dirsek teması kurulmasını temin edecek’ diye konuştu.
Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkanı Selahattin Altun,
Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkanı Selahattin Altun, Türkiye’de Süs Bitkileri sektörünün genç ve dinamik, bununla birlikte çok da hızlı gelişen bir sektör olduğunu ifade etti. Son yıllarda Bakanlığın sektörle ilgili yaptığı çalışmalardan memnuniyet duyduğunu belirten Altun, toplam 49 bin dekarda süs bitkileri üretimi yapılan ülkemizde bu çalışmaların daha da artırılmasını arzu ettiğini söyledi. Sektörün kayıtdışılıktan kurtarılmasının, yapılacak en önemli çalışmalardan birisi olduğunu vurgulayan Altun, üretim yerlerinin ve miktarlarının tespitinin gerektiğini kaydetti.
Süs bitkileri yetiştiriciliğinin masaya yatırılacağı çalıştayda sektörde izlenebilirliğin sağlanması konularında ortaya çıkan sorunlar ve pazarlama konularında çözüm önerileri konuşulacak.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!