Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından, 2003 yılından bu yana kent planlaması alanının duayen ismi Prof. Dr. Raci Bademli adına düzenlenen Türkiye'nin önde gelen şehircilik uygulama ödüllerinden Raci Bademli İyi Uygulamalar Ödülü Yarışması’nın bu seneki kazananları arasında iki projesiyle Çiğli Belediyesi de yer aldı. Kentsel planlama, kentsel tasarım, şehircilik ve kentsel yaşam deneyimine yeni bir bakış açısı kazandırmak amacıyla düzenlenen yarışmada Çiğli Belediyesi’nin Mekânsal Strateji Planı ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kadın Dostu Kent Planlama Yaklaşımı projeleri Özendirme Ödülü’nün sahibi oldu.
Çiğli’nin Mekânsal Strateji Planı fark yarattı
Yarışmada verilen 5 Özendirme Ödülü arasında yer alan Çiğli Mekânsal Strateji Planı, ilçenin sosyal, ekonomik ve mekânsal yapı analizleri doğrultusunda gelişme stratejilerinin belirlenmesi, yerel kalkınma politikalarının uygulanacağı alanların tespit edilmesi ve uygulama süreçlerinin tasarlanması amaçlanmaktadır. Çalışma, ilçenin ekonomik sektörleri ile kentsel ve kırsal alan aktivitelerinin bir arada değerlendirilmesi; yerel kalkınma, ekonomik ve mekânsal gelişme stratejilerinin Çiğli için belirlenen değerlerle uyumlu bir vizyona bağlı biçimde oluşturulmasına yönelik hazırlanmıştır.
Kadın dostu kent Çiğli
Başkan Utku Gümrükçü’nün göreve gelmesiyle birlikte kadınlara yönelik şiddet ile mücadele kapsamında önemli adımlar atan Çiğli Belediyesi, İzmir Ticaret Odası (İZTO) iş birliğinde ve DEÜ Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mercan Efe Güney’in yürütücülüğünde hayata geçirilen Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kadın Dostu Kent Planlama Yaklaşımı ile de Özendirme Ödülü almaya hak kazandı. Uygulama alanı olarak Çiğli'nin Köyiçi Mahallesi seçilen projede, Çiğli Belediyesi tarafından 5 kadın şehir plancısı istihdam edildi. 52 hektarlık alanda, kadın dostu kent planlama ilkeleri doğrultusunda arazi kullanımı, ulaşım (taşıt ve yaya yolları, kaldırım genişlikleri ve yükseklikleri, yol döşemeleri vb), sosyal ve kültürel tesislerin konumu ve erişilebilirliği, açık ve yeşil alanların konum ve büyüklük açısından yeterliliği ve kullanım bilgileri, kent mobilyalarının standartları gibi başlıklarda değerlendirmeler yapıldı.
Başkan Gümrükçü: “Potansiyelimizi açığa çıkaracağız”
Proje ile Çiğli'nin var olan potansiyelini açığa çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Başkan Utku Gümrükçü, “Kimlik değerlerinin ve koruma ilkelerinin oluşturulması, mahalle yerleşimlerini odağına alan izlenebilir, katılımcı, dengeli ve sürdürülebilir kalkınma sürecinin tasarlanması için çalışıyoruz. Ayrıca insan ve doğa kaynaklı afet risklerinin gözetilmesi, iklim değişikliği ile mücadele, çevre kirliliği sorunlarının azaltılması, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin sağlıklı biçimde iyileştirilmesi, kamusal hizmet sunumunun etkinliğinin artırılması, denetimin etkinleştirilmesi ve kurumsal iş birliklerinin güçlendirilmesi hususlarına da önem veriyoruz” dedi.
“Kadınlar güçlü ve etkin olmalı”
Kadın Dostu Kent vizyonuyla çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Başkan Gümrükçü, “Kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi ve mekânsal anlamda kadınların güçlendirilmesi için yerel yönetimlerin üzerine önemli görevler düşüyor. Çiğli Belediyesi olarak, biz de bu bilinçle hizmet ve projeler üretiyoruz. İzmir Ticaret Odası ile birlikte geliştirdiğimiz projenin aldığı bu ödül bizleri çok mutlu etti. Gösterdikleri dayanışma ve iş birliğinden ötürü İzmir Ticaret Odası yetkililerine teşekkür ediyorum. Kadınların, hayatın her alanında daha güçlü, özgür ve etkin olması adına destek olmaya devam edeceğiz” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!